Subscriu-te

El Festival de Peralada portarà la música catalana a Roma amb motiu del mil·lenari de Montserrat

De l’1 al 3 d’octubre, la ciutat de Roma acollirà una edició extraordinària del Festival de Peralada, amb concerts i activitats que connectaran Catalunya i Roma a través del patrimoni musical, l’esperit benedictí i la creació contemporània.

L’esdeveniment, totalment inèdit, s’emmarca en la coincidència en el temps del mil·lenari del monestir benedictí i el quarantè aniversari del festival empordanès, a més de l’Any Jubilar. Així, durant tres dies, espais emblemàtics de la capital italiana acolliran concerts, conferències i una exposició que posaran en valor el diàleg entre espiritualitat, patrimoni i creació artística.

La programació d’aquesta edició del Festival de Peralada a Roma s’ha pensat com un pont sonor entre passat i present, des de la música medieval fins a la creació contemporània a través dels compositors  Domènec Terradellas i Bernat Vivancos. Amb una cuidada selecció d’intèrprets i repertoris, s’hi dibuixa una panoràmica de l’herència musical catalana i europea, en diàleg constant amb l’entorn romà i la tradició litúrgica.

La jornada inaugural acull dos concerts: el quartet de saxòfons Kebyart hi presentarà La Grande Bellezza, un programa que transita entre la tradició i la modernitat amb obres de Stravinsky, Bernat Vivancos i Nino Rota. La proposta convida a una reflexió sobre la bellesa efímera i persistent, amb arranjaments creatius i un enfocament estètic que combina virtuosisme, sensibilitat i innovació. L’obra Ay luna que reluces, escrita especialment per Kebyart pel compositor Bernat Vivancos, glossa una cançó renaixentista del Cançoner del Duc de Calàbria, en un diàleg entre temps i estils.

De la seva banda, Vespres d’Arnadí, sota la direcció de Dani Espasa, oferirà el concert Corelliana, amb un programa centrat en el Concerto grosso amb obres de Corelli, Scarlatti, Händel i Geminiani traçant un mapa sonor del barroc instrumental europeu. El concert comptarà amb Farran Sylvan James com a concertino.

L’endemà, tindrà lloc la conferència “Mil·lenari Montserrat: de Terradellas a Vivancos” -a càrrec del P. Jordi-A. Piqué, monjo de Montserrat i prior de Montecassino, i del compositor Bernat Vivancos- així com el concert Terradeglias a la Ciutat Eterna, dedicat al compositor català Domènec Terradellas, figura clau del barroc europeu. Format a Nàpols i amb estrets vincles amb Roma, Terradellas hi desenvolupà part de la seva obra sacra més rellevant. S’hi interpretaran tres de les seves peces més emblemàtiques: A los dolores de María Santísima, Dixit Dominus i Laudate pueri. La interpretació anirà a càrrec de la soprano Sara Blanch, el grup vocal Cantoría i l’orquestra Vespres d’Arnadí, sota la direcció musical de Dani Espasa.

Finalment, l’últim dia començarà amb la inauguració de l’exposició Montserrat: un millennio, una contribuzione benedettina nella costruzione dell’Europa, al Palau de la Cancelleria de Roma. Organitzada per l’Abadia de Montserrat i amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la mostra posa en valor l’impacte del monacat benedictí en la construcció de la identitat i els valors europeus.

A la tarda, el grup Cantoría oferirà el programa El Jubilate, dedicat a la música renaixentista ibèrica, amb obres de Mateu Fletxa “el Vell”, Bartomeu Cárceres i diversos autors anònims. S’hi inclouran peces de cançoners com el d’Uppsala o el de Medinaceli, nadales com Riu riu chiu, madrigals espirituals i fragments d’ensalades com La Justa i El Jubilate, que evidencien la riquesa expressiva del Renaixement català.

Al vespre, la Basílica de Sant’Anselmo all’Aventino acollirà el concert de l’Escolania de Montserrat, dirigida per Pau Jorquera, amb la participació de la Capella de Música de Montserrat i de  la soprano Sara Blanch i un programa que farà un recorregut per l’Escola Montserratina de compositors.

El Festival de Peralada a Roma esdevindrà una ambaixada cultural que ha de permetre teixir complicitats internacionals. Per això, els aforaments d’aquests espectacles es reservaran per atendre els mitjans de comunicació — tant generalistes com especialitzats en arts i música—, els promotors musicals de teatres i festivals de la península itàlica, una àmplia representació de les institucions amb presència a Roma i la Santa Seu, així com prescriptors turístics de la nostra destinació a Itàlia. El concert de l’Escolania de Montserrat sí que serà obert a tots els públics.

Aquesta edició especial del Festival de Peralada és fruit de la complicitat entre el festival i Montserrat i compta amb el suport de diverses entitats com les Ambaixades d’Espanya davant la Santa Seu i Ordre de Malta, la Generalitat de Catalunya, l’Institut Ramon Llull, l’Instituto Cervantes i la Fondazione di Arte Sacra de Roma, entre d’altres.

Imatge destacada: (c) Miquel González/Shooting.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter