Subscriu-te

El Festival d’Orgue de Montserrat estrena la versió per a orgue, solistes i cor d’‘El pessebre’

Montserrat orgue

Demà dissabte, 29 de juny, i fins el 30 d’agost, comença la tercera edició Festival Internacional d’Orgue de Montserrat (Abat Cassià M. Just, in memoriam) el qual oferirà obres del gran repertori organístic barroc, clàssic i contemporani amb l’orgue de la basílica de Santa Maria de Montserrat (entrada lliure, a les 21 hores), que, amb la intervenció de reconeguts organistes i grups corals, es presenta enguany sota l’epígraf “Encontres”.

El dissabte, 29 de juny, tindrà lloc la inauguració, que comptarà amb l’estrena de la versió per a orgue, solistes i cor d’El pesssebre del mestre Pau Casals. Els cors de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), els solistes Elena Copons, Gemma Coma-Alabert, David Hernández, Xavier Mendoza i Pau Bordas, sota la direcció de Daniel Mestre, amb l’acompanyament de l’organista Mercè Sanchis, oferiran l’audició d’aquest oratori en la versió per a orgue i cor, volguda per la vídua de Pau Casals per donar a conèixer popularment la peça d’aquest genial músic català.

L’organista alemany Ullrich Böhme
L’organista alemany Ullrich Böhme

El dissabte 20 de juliol el professor Ullrich Böhme oferirà un concert que inclourà algunes grans obres de Johann Sebastian Bach. L’organista alemany és el successor de Bach als instruments de l’església de Sant Tomàs de Leipzig, ciutat on Bach va produir les seves grans obres corals i organístiques. El mestre Böhme és reconegut com un dels més grans intèrprets a l’orgue de l’àmbit centreeuropeu.

El divendres 2 d’agost, corresponent al cicle Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia de Montserrat, tindrà lloc el concert de presentació del nou clavicèmbal de Montserrat. Aquest instrument ha estat construït de forma artesanal per Ignacio Bidart, i permetrà d’escoltar, juntament amb un orgue positiu, de les mans del mestre Miquel González i del P. Jordi-Agustí Piqué, els concerts per a dos teclats del P. Antoni Soler, antic escolà de Montserrat, i obres de G. F. Händel i Krebs. El dissabte 17 d’agost serà la trobada entre l’orgue de Montserrat, amb l’organista Josep Vicent Giner, i l’Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (ONCA), sota la direcció de Gerard Claret. Aquest serà un concert singular, perquè s’hi podran escoltar els famosos concerts per a orgue i orquestra de Georg F. Händel.

Montserrat Torrent
Montserrat Torrent

El divendres 30 d’agost, el Curs d’Organistes d’Església de Montserrat retrà homenatge a la intèrpret catalana Montserrat Torrent. Serà ella mateixa qui, a l’orgue de Montserrat, interpretarà les principals obres del seu repertori, que l’han dut a realitzar una carrera internacional i que la fan una de les professores d’orgue més reconegudes arreu del món.

Segons el P. Jordi-Agustí Piqué, monjo de Montserrat i director artístic del Festival, “aquesta tercera edició vol refermar el nivell artístic assolit en les edicions anteriors i aplegar el gran públic que sempre ha freqüentat els concerts oferts fins ara. L’ampliació del nombre de concerts i l’increment en la varietat del repertori ofert volen arribar a la consolidació d’aquest Festival, que ja té un lloc en les agendes dels festivals internacionals d’estiu”. El Festival rep l’assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació general és a càrrec del P. Manel Gasch, majordom-administrador de l’abadia de Montserrat. L’emissora Catalunya Música dóna suport al Festival i enregistrarà alguns dels concerts. Tots s’oferiran a través del web de Montserrat: http://www.abadiamontserrat.net i de Montserrat Comunicació (www.montserratcomunicacio.cat  i Montserrat Ràdio 100,6 FM).

D’altra banda, l’Escolania de Montserrat i la Capella de Música, acompanyats a l’orgue de la basílica de Montserrat per Mercè Sanchis i sota la direcció de Bernat Vivancos, acaben de treure al mercat discogràfic un nou disc amb un recull d’obres del P. Àngel Rodamilans, a partir de poemes de Mn. Jacint Verdaguer. El CD, que porta per títol Moreneta en sou, conté 10 cançons i està produït per Discos Abadia de Montserrat (DAM). Aquest és el segon treball de l’Escolania amb l’actual director musical, Bernat Vivancos; el primer va ser el doble CD Officium Hebdomadae Sanctae. Responsoris per a l’Ofici de Tenebres de Setmana Santa (2010), del P. Narcís Casanoves.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter