Subscriu-te

El festival Espurnes Barroques presenta la cinquena edició amb el lema “Llum barroca”

Una vintena de concerts i una quarantena d’activitats paral·leles tindran lloc entre el 13 de maig i el 12 de juny en vint municipis, en la cinquena edició d’aquesta proposta musical, patrimonial, paisatgística i gastronòmica de la Catalunya Central.

El festival d’enguany, que s’inaugurarà excepcionalment amb un concert de Jordi Savall el 3 d’abril dins els actes de Manresa 2022, recorrerà dinou municipis de les comarques del Solsonès, el Bages, la Segarra i l’Anoia, que han preservat un important llegat barroc. També hi haurà, per primer cop, una actuació a la ciutat de Barcelona.

L’activitat principal es desenvoluparà, com és costum, en quatre caps de setmana i en bona mesura girarà a l’entorn de la commemoració del 500 aniversari de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa i de l’episodi històric que dona inici a la conversió del sant.

Aquesta edició d’Espurnes Barroques consolida l’aprofundiment en els trets característics del festival: la programació de grups catalans, la contribució a la creació cultural a través de produccions pròpies, la promoció del talent jove i les activitats paral·leles als concerts. A més, la música se seguirà agermanant amb la descoberta patrimonial, paisatgística i gastronòmica.

Amb el lema “Llum barroca” –una referència tant a la festivitat que se celebra a Manresa com al sol que la Companyia de Jesús té com a estendard–, el festival pretén il·lustrar el trànsit de la foscor dels dos últims anys cap a una lluminositat càlida, alliberadora i persistent.

Entre els artistes que passaran per Espurnes Barroques, a més de Savall –al capdavant de la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, en un concert en què també participarà Enrike Solinís–, hi ha noms com el tenor Roger Padullés, el baríton Josep-Ramon Olivé, el clavecinista Dani Espasa, el guitarrista Xavier Díaz-Latorre, l’intèrpret de shakuhachi Horacio Curti, els grups Pretérito Imperfecto i Las Hespérides, el Cor Cererols, Cantoría i els ensembles Tramuntana, Moxos, All’aura i Tubos y Panderos. Cal subratllar-hi la presència de l’organista Montserrat Torrent, de 96 anys, que serà objecte d’un acte d’homenatge i protagonitzarà un concert al costat del seu deixeble Juan de la Rubia. D’altra banda, per primer any el festival participa en coproduccions amb altres entitats, com Tiana Antica, Bachcelona o l’organització de l’any ignasià Manresa 2022.

Pel que fa als programes, destaca la recuperació per part de Marc Alomar d’unes Sonates de Luigi Taglietti que es consideraven perdudes, la interpretació de la cantata Bosques ombrosos de José de Torres, de l’òpera-oratori que Domenico Zipoli va dedicar a sant Ignasi, així com obres de Tomás Luis de Victoria, Johann Sebastian Bach o François Couperin, entre moltes d’altres.

Aquesta és també la primera vegada que el festival Espurnes Barroques és organitzat amb un equip de gestió complet i per una fundació pròpia. El pressupost d’aquesta cinquena edició del festival és lleugerament superior als 200.000 euros.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter