Subscriu-te

El Festival Sónar presenta al Palau Güell la primera experiència sonora d’un hiperorgue al nostre país

L’orgue del Palau Güell de Gaudí, al carrer Nou de la Rambla de Barcelona, acull entre dimecres i diumenge d’aquesta setmana, en el marc del Festival Sónar, la primera oportunitat de sentir un orgue expandit digitalment, anomenat hiperorgue, a l’Estat espanyol.

L’instrument, obra d’Albert Blancafort, inaugurat el 2011 coincidint amb la restauració de l’espai, propietat de la Diputació de Barcelona, i inspirat en el que Aquilino Amezua havia dissenyat originalment per a l’edifici, sonarà ininterrompudament, de manera automàtica i sense assistència humana, entre aquest dimecres 15 i diumenge 19 de juny, de 10 del matí a 8 del vespre.

Hiperorgue és un terme amb què es volen definir les infinites possibilitats que s’obren per a compositors i intèrprets gràcies a la intervenció, via tecnologia MIDI, d’un orgue tradicional amb programari i maquinari digital. Així, partint del so produït pel vent als tubs de l’instrument, s’implementen noves tecnologies digitals que permeten fer-los sonar de manera diferent: per exemple, mitjançant noves combinacions de recursos, modificant el flux d’aire gràcies a vàlvules d’accionament electrònic d’alta precisió, produint efectes sonors (arpegis sense fi, pulsacions a gran velocitat…), etc.

D’altra banda, l’hiperorgue disposa d’entrada MIDI, la qual cosa permet que l’instrument pugui ser tocat també per altres artistes no organistes a través de qualsevol dispositiu electrònic, com ara ordinadors o tauletes, etc.

La peça musical que sonarà durant aquests dies, titulada Aggregate, s’inspira en el trencadís de Gaudí i ha estat especialment composta pels músics de l’ensemble retrofuturista berlinès Gamut inc, format per Marion Wörle i Maciej Śledziecki, que van visitar el Palau Güell fa uns mesos abans d’iniciar el procés creatiu. El projecte és fruit de la cocreació entre aquests, el mestre orguener Albert Blancafort i el tecnòleg Santi Vilanova.

L’experiència al Palau Güell forma part de Sonar Extra, el recorregut que Sónar proposa pel centre de Barcelona durant la setmana del festival per descobrir aquesta i altres intervencions sonores a la Fundació Antoni Tàpies i l’hotel ME Barcelona, a més d’una sèrie de presentacions audiovisuals al CCCB.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter