Subscriu-te
,

El fotògraf Jordi Bernadó il·lustra el llibre ‘Temporada d’òpera’ d’Amics del Liceu, que arriba a la 25a edició

Macbeth. © Jordi Bernadó
Macbeth. © Jordi Bernadó

El llibre Temporada d’òpera, publicació anual d’Amics del Liceu, arriba enguany a la 25a edició, i com a novetat per primera vegada ha estat il·lustrat per un fotògraf, el lleidatà Jordi Bernadó. Conegut com a “llibre de la temporada” del Gran Teatre del Liceu, aquesta publicació s’edita des de l’any 1991 i esdevé una referència per als melòmans operístics i, en particular, per als afeccionats a la temporada del Gran Teatre del Liceu. Ramon Bassas, president d’Amics del Liceu, va remarcar que “el llibre ens identifica” i que “aquest és l’acte més important per a l’entitat”. Un acte que va tenir lloc el 16 de setembre passat a la Galeria Senda de Barcelona i que també va celebrar el 30è aniversari d’Amics del Liceu amb els mitjans de comunicació.

L’artista Jordi Bernadó va acceptar l’encàrrec precisament “perquè no ho vaig trobar fàcil; era tot un repte”. “No vaig imaginar il·lustrar les òperes literalment, amb motius, tòpics, imatges…, sinó veure què m’evocaven i què m’inspiraven”, explica el fotògraf. “Vaig decidir que no volia fer fotos noves, sinó usar postals de principis de segle tretes de context i relacionar-les amb les òperes amb associació d’idees. El repte ha estat aquesta complicació.” Bernadó presenta, doncs, aquest treball conceptual amb la reproducció d’una sèrie de postals sense cap tipus de manipulació. “Les imatges diuen el que diuen, però també poden dir altres coses.” Cada imatge tindrà tantes interpretacions com gent que la miri, “igual que amb qualsevol obra d’art”, apunta Bernadó.

L’holandès errant. © Jordi Bernadó
L’holandès errant. © Jordi Bernadó

La reconeguda obra de Jordi Bernadó està inclosa en col·leccions d’art públiques i privades de gran prestigi, com la Fundació “la Caixa”, Fundación Telefónica, Bibliothèque Nationale de France, Deutsche Bank Collection, Artium, MUSAC, Fundación Vila Casas i Banc Sabadell, entre d’altres. Ha publicat, a més, nombrosos llibres de fotografia, entre els quals destaquen Good News + always read the fine print (guanyador del Premi Laus 1999) i Very very bad news (guanyador del premi al millor llibre de fotografia de Photoespaña 2002 i del premi al millor llibre d’art del Ministeri de Cultura el 2002).

L’exposició dels originals d’aquesta col·lecció exclusiva per al llibre d’Amics del Liceu es pot veure fins a final d’octubre a la Galeria Senda de Barcelona (Trafalgar, 32).

Per al contingut del llibre, pensat com a eina de preparació per assistir a les representacions del Liceu i com un camí per a la renovació de la iconografia operística amb artistes contemporanis, Amics del Liceu convida grans personalitats –escriptors, polítics, intel·lectuals, etc.– a presentar les òperes programades pel Gran Teatre del Liceu amb la intenció de mostrar visions insòlites i, alhora, fer palès que són molts i molt diversos els qui estimen l’art de l’òpera. Aquest any signen els articles l’escriptor Jorge Carrión (Macbeth), el crític de cinema Àlex Gorina (Le nozze di Figaro), el director de teatre Oriol Broggi (Elektra), la neurobiòloga Mara Dierssen (Werther), el director d’escena Àlex Ollé (Quartett), la filòsofa i escriptora Catherine Clément (Rigoletto), la músic i escriptora Maria Escalas Bernat (L’holandès errant), l’actriu Ángela Molina (Le fille du régiment), el basquetbolista Pau Gasol (Don Giovanni) i la compositora i arquitecta-urbanista Anna Bofill Levi (Il trovatore).

Werther. © Jordi Bernadó
Werther. © Jordi Bernadó

Per als articles de fons s’han escollit especialistes d’arreu del món en els compositors i les obres programades. Signen els articles David Bevington, Konrad Küster, David Larkin, Mary Dibbern, Jorge Fernández Guerra, Dino Rizzo, John Deathridge, John Glenn Paton, Esward Forman i Kathryn M. Fenton. Per la seva banda, també hi han col·laborat els periodistes, crítics i professors Xavier Cester, Miquel Peralta, Pere Andreu Jariod, Pere-Albert Balcells, Mercedes Conde Pons, Albert Ferrer Flamarich, Xavier Pujol, Miguel Ángel González Barrio, Albert Torrens, Jaume Radigales, Javier Pérez Senz, Míriam Grau Tanner, Josep Subirà García i Antoni Colomer.

La temporada 2014-15 Amics del Liceu va arribar a un acord amb el Gran Teatre del Liceu per col·laborar més estretament en l’edició del llibre Temporada d’òpera. Des d’aleshores, el llibre consta de dues edicions, català-anglès i castellà-anglès, per tal d’arribar a un nombre més elevat d’abonats i públic en general.

Creada el 1987, l’Associació Amics del Liceu participa de la vida artística i cultural del Liceu difonent i donant suport a la seva activitat. Formada per un conjunt de persones sensibilitzades i compromeses amb la cultura, l’entitat sense ànim de lucre compta amb més de 1.200 associats i organitza activitats educatives i de divulgació, tant per als seus socis com per al públic en general. Amics del Liceu té com a objectiu ajudar a comprendre millor el gènere operístic, conèixer-ne de primera mà els protagonistes i el funcionament, informar sobre l’actualitat musical i, en definitiva, fer gaudir de l’òpera i de la música.

Quartett. © Jordi Bernadó
Quartett. © Jordi Bernadó
Rigoletto. © Jordi Bernadó
Rigoletto. © Jordi Bernadó
Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter