Subscriu-te

El IV Festival Internacional Orgues de Poblet acull tres concerts de gran versatilitat

Yves Rechsteiner
Yves Rechsteiner

La IV edició del Festival Internacional Orgues de Poblet, que començarà el 22 d’octubre i s’esdevindrà al llarg de tres caps de setmana consecutius a l’església del monestir de Poblet, vol posar a prova la versatilitat de l’orgue Metzler inaugurat el 2012, instrument pensat especialment per interpretar la música que es va crear durant el període Barroc a Alemanya i França.

L’orgue Metzler de Poblet, amb els seus més de 3.500 tubs, és l’únic d’aquestes característiques existent a Catalunya i acollirà obres d’autors tan diferents com Bach, Ravel o Falla al llarg del Festival, en què actuaran alguns dels millors intèrprets del panorama internacional. Aquest any és el torn de Matteo Imbruno, Yves Rechsteiner i el duet Vernet-Meckler, que interpretaran una selecció d’obres per a orgue a quatre mans.

L’instrument, concebut com una síntesi equilibrada dels més importants elements dels orgues barrocs europeus, i que a més pot admetre sense problemes repertoris del Romanticisme i fins i tot contemporanis, acollirà un repertori ampli, que va de Bach fins a Ravel, Falla i Albéniz, en el marc del IV Festival Internacional Orgues de Poblet que, un any més, proposa fer una mirada cap a l’invisible, tot transcendint fronteres d’espai, de temps i d’estils.

Matteo Imbruno
Matteo Imbruno

El Festival l’obrirà l’italià Matteo Imbruno. L’organista de l’Oude Kerk d’Amsterdam i del Museu de l’Ermitage ens proposa un recorregut per obres i compositors del Barroc europeu a través de la música de Bach, Vivaldi, Bruna, Marais i Byrd.

El segon concert, a càrrec de l’organista i clavecinista suís Yves Rechsteiner, està format íntegrament per transcripcions d’obres barroques de J. S. Bach i J-Ph. Rameau inicialment creades per a altres instruments. Aquesta pràctica, molt habitual en la música per a orgue, donades les capacitats i característiques de l’instrument, ha donat lloc a veritables joies al llarg de la història de la música, fins al punt que nombroses transcripcions han arribat a assolir tanta o més fama que les obres originals. Amb una activitat musical molt variada, ja sigui com a solista, com a membre de formacions de cambra, com a transcriptor o com a arranjador, en aquest programa Rechsteiner fa dialogar transcripcions per a orgue –algunes realitzades pel mateix organista– d’obres de Bach i de Rameau, figures cabdals al Barroc alemany i francès, respectivament.

Olivier Vernet i Cédric Meckler. © P. Oddoart
Olivier Vernet i Cédric Meckler. © P. Oddoart

La sorpresa d’aquest any serà a càrrec del duet format que Olivier Vernet i Cédric Meckler, que amb el concert ¡Pasión! porten al monestir un programa agosarat que ens mostrarà una altra cara de l’orgue de Poblet. Les obres reunides en aquest concert comparteixen el mateix esperit, el de la dansa hispana, i ens porten en un viatge transatlàntic des d’Espanya fins a les fronteres de l’Amèrica Llatina, en incloure obres de Manuel de Falla (dues danses espanyoles de La vida breve), Isaac Albéniz (Pavana-Capricho, op. 12), Maurice Rave (Boléro), John Carmichael, Philip Robert Buttall i Tal Zilber. Es tracta d’un programa que els dos organistes interpreten a quatre mans (i quatre peus) des de l’any 2010, però que han adaptat expressament per a l’orgue de Poblet.

L’orgue de tribuna de Poblet ha comptat amb la visita com a concertistes de nombrosos organistes de renom internacional, com per exemple Olivier Latry, Olivier Vernet, Jan Willem Jansen, Ben van Oosten, Claudio Astronio i Juan de la Rubia, entre d’altres.

Les entrades tenen un preu general de 12 euros i es poden adquirir a través del portal www.koobin.com/poblet/index.php. Els menors de 13 anys hi tenen l’entrada gratuïta i els estudiants de conservatori i joves entre 13 i 15 anys (inclosos) poden adquirir-les a meitat de preu (6 euros). Igualment, es poden adquirir abonaments per a 2 dies (20 euros) i 3 dies (30 euros).

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter