Subscriu-te

El Palau de la Música celebra els 80 anys d’Arvo Pärt amb tres concerts a Santa Maria del Pi

MICHELANGELI FESTIVAL, HELILOOJAD

Arvo Pärt assistirà al primer dels tres concerts

El Palau de la Música Catalana dedica aquest cap de setmana a celebrar els 80 anys d’Arvo Part, el compositor viu més interpretat del món i pare del minimalisme sacre. Un esdeveniment excepcional i únic per donar visibilitat a l’obra de Pärt, compositor convidat del Palau de la Música Catalana aquesta temporada, l’obra del qual està present en alguns dels concerts dels diversos cicles que organitza la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música. La seva música escrita per a cor serà la protagonista dels tres concerts que se celebraran els dies 6, 7 i 8 de març a la basílica de Santa Maria del Pi amb la participació del Latvian Radio Choir –un dels cors de cambra professionals més prestigiosos del panorama internacional– i els cors de l’Orfeó Català.

En el primer, divendres, 6 de març (20.30 h), un concert en què gaudirem de la presència de Pärt, el Latvian Radio Choir, dirigit per Sigvards Klava, interpretarà obres del compositor estonià al costat de peces de Bernat Vivancos, igualment compositor convidat de la temporada 2014-15 del Palau i que serà també present al concert, tot establint un diàleg musical únic, espiritual i minimalista. Una ocasió immillorable per presenciar la simbiosi de dues tradicions musicals completament distintes, però que comparteixen la fascinació per la veu humana i la seva funció com a vehicle del transcendent. En aquest concert es produirà l’estrena nacional de l’antífona montserratina O Virgo Splendens de Bernat Vivancos.

La segona cita, dissabte, 7 de març (20.30 h), també amb el Latvian Radio Choir i sota la direcció novament de Klava, suposarà el punt àlgid del cicle dedicat al compositor estonià amb l’audició en la seva versió completa de la Passió segons sant Joan. Pärt confia el relat de la Passió a un quartet vocal, mentre que com és tradicional les veus de Jesús i Pilat són interpretades per un baríton i un tenor, respectivament, i el cor assumeix el paper de poble. Sorprèn que sigui un quartet vocal qui faci d’evangelista, en lloc d’un solista, però es tracta d’un plantejament perfectament coherent amb l’estètica dels tintinabulli de Pärt, en què les diverses veus són més aviat accents diferents d’una de sola. El programa es completarà amb Solfeggio de Pärt i l’estrena mundial de Lasciatemi morire de Bernat Vivancos, a més de l’estrena a Catalunya de The fruit of silence del compositor letó Pēteris Vasks, peça basada en una meditació de Teresa de Calcuta.

Finalment, el diumenge, 8 de març (17.30 h), el concert de cloenda reunirà la família coral de l’Orfeó Català i el Palau de la Música al voltant d’algunes de les seves composicions més brillants per a veu i orgue. Amb l’acompanyament de l’organista Mercè Sanchis, les veus del Cor de Cambra, el Cor Infantil, el Cor de Noies i l’Orfeó Català s’escamparan per la basílica de Santa Maria del Pi per coronar tres dies de música lluminosa, contemplativa i necessària.

Com a acte previ al cicle, avui dimecres, 4 de març, tindrà lloc a la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català del Palau de la Música Catalana (19.30 h) la conferència “Arvo Pärt: una música necessària”, a càrrec de Mireia Barrera, directora del Cor Madrigal, organitzada per la «Revista Musical Catalana» (entrada lliure, aforament limitat).

S’ofereix un abonament als tres concerts de 45 euros; el preu únic per concert és de 20 euros. Més informació i venda d’entrades a: www.palaumusica.cat

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter