Subscriu-te

El pianista canadenc Jaeden Izik-Dzurko guanya el 67è Concurs Maria Canals

El guanyador, de vint-i-dos anys, es va imposar en la prova final celebrada al Palau de la Música aquest dimecres al vespre, on va obtenir el Premi Fundació Jesús Serra –dotat amb 25.000 euros i diversos recitals i concerts amb orquestra–, el Premi del Públic i el Premi Palau de la Música, entre d’altres.

El xinès Antonio Chen Guang va obtenir el segon premi –Premi Fundació Carulla, dotat amb 10.000 euros– i el japonès Masaya Kamei va guanyar el tercer –Premi Maria Canals, dotat amb 6.000 euros. També es va atorgar el Premi del Públic-Solfa Recordings, que consisteix en l’enregistrament i edició de 25 hores de música interpretada pel pianista, i que també va recaure en Izik-Dzurko.

El jurat de la 67a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals estava format pel pianista català Enrique Bagaría, el francès Pascal Le Corre, la ucraïnesa Inesa Sinkevych, la russa Anna Malikova, la sud-coreana Yangsook Lee, el francès Billy Eidi, la japonesa Akiko Ebi i l’israelià Albert Mamriev. Tots ells sota la presidència de Carlos Cebro, com ha estat habitual els últims anys.

Els tres finalistes van estar acompanyats durant la seva actuació per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), dirigida per Manel Valdivieso. El guanyador, Izik-Dzurko, va interpretar el Concert núm. 3 en Re menor, op. 30 de Serguei Rakhmàninov, que també va ser l’escollit per un altre dels participants, Masaya Kamei. Chen Guang, en canvi, va optar pel Concert núm. 3 en Do major, op. 26 de Serguei Prokófiev.

La prova final, que va arrencar amb l’actuació de la pianista ucraïnesa Maryna Naydon, refugiada a Barcelona des de fa poques setmanes, es va poder seguir per streaming en directe a través del canal Youtube del Concurs, de la plataforma Idagio i de l’emissora Catalunya Música.

Els premiats del Concurs es repartiran més de 70.000 euros entre premis principals, premis especials i concerts remunerats per Catalunya, Espanya i l’estranger, entre els quals destaquen concerts a les temporades estables d’orquestres simfòniques de Madrid, Sevilla, Bilbao i Tenerife, entre d’altres.

Nascut a Salmon Arm (Colúmbia Britànica), el canadenc Jaeden Izik-Dzurko, de vint-i-dos anys, s’està guanyant una reputació de jove artista prometedor. Jaeden ha estat reconegut per públic, directors i compositors gràcies a un poder comunicatiu excepcional i a les seves interpretacions reflexives.

Ha guanyat el Gran Premi del Concurs Nacional de la Federació de Festivals de Música del Canadà, el prestigiós Concurs de Beques Gina Bachauer de la Juilliard, el tercer premi i el Premi de Sonata Clàssica Peter Takács al Concurs Internacional de Piano Hilton Head i, més recentment, ha estat guardonat al Concurs Internacional de Piano Cochran.

Jaeden s’ha format a la Universitat de la Colúmbia Britànica i a la Juilliard School de Nova York. Ha ofert nombrosos recitals benèfics en solitari i ha col·laborat amb músics locals i internacionals, com la Calgary Philharmonic Orchestra, Hilton Head Symphony Orchestra, Okanagan Symphony Orchestra, Kamloops Symphony Orchestra i la Lions Gate Sinfonia. Els seus enregistraments s’han presentat a nivell nacional a la CBC Radio i el setembre del 2019 la seva actuació al Paul Hall de la Juilliard es va retransmetre en directe per WQXR a Nova York.

Jaeden s’ha guanyat una reputació com a defensor apassionat de les composicions canadenques. L’any 2017, en honor del sesquicentenari (150 anys) del Canadà, va presentar un exitós recital en solitari d’obres escrites exclusivament per compositors canadencs. La seva interpretació del Concert per a piano romàntic d’Ernst Schneider amb l’Okanagan Symphony Orchestra es va gravar en directe el 2019 per a la seva publicació en un CD de concerts canadencs.

Imatge destacada: (c) Oliver Adell.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter