Subscriu-te

El Primer Palau dóna suport un any més als joves talents musicals

El quartet de corda Cuarteto Klimt actuarà el 29 de setembre
El quartet de corda Cuarteto Klimt actuarà el 29 de setembre

Vuit joves intèrprets debutaran en concert al Palau de la Música Catalana gràcies al cicle El Primer Palau, que des de fa dinou edicions convoca joves talents de l’Estat espanyol o residents per donar-los l’oportunitat de debutar en una de les sales de concerts més prestigioses d’Europa i rebre així suport en la difícil entrada al món professional.

El Primer Palau, però, no és només un cicle de concerts, sinó que a més convoca un concurs al qual els candidats accedeixen pel simple fet de participar en el cicle, després d’una selecció prèvia a càrrec de la institució. El Premi El Primer Palau atorga, gràcies al patrocini de l’empresa Mitsubishi Electric (Aire Condicionat), que hi col·labora des de l’any 2000, un premi de 6.000 euros al primer premi i un total de 6.000 euros per repartir entre diversos accèssits per als altres concursants, segons el criteri del jurat. A més, El Primer Palau atorga un premi de la crítica especialitzada valorat en 1.000 euros en concepte de material musical. Des de fa tres anys l’emissora Catalunya Música també s’ha afegit a la convocatòria, oferint al guanyador la promoció internacional mitjançant la xarxa internacional de radiodifusió.

El Primer Palau, que al llarg dels anys ha premiat artistes actualment de renom internacional, com els pianistes Daniel Ligorio, Javier Perianes, el Cuarteto Quiroga i el Quartet Gerhard, el violoncel·lista Pau Codina, l’organista Juan de la Rubia, el baríton Enric Martínez-Castignani i els guitarristes Alí Jorge Arango i Samuel Diz, busca premiar –en la vessant de concurs– el talent global i la personalitat artística, més que només els aspectes tècnics d’un instrumentista, ateses les condicions especials d’aquest cicle de concerts i concurs que convoca músics de diverses disciplines. Així doncs, el jurat està format també per músics de renom, com el violoncel·lista Lluís Claret, el violinista Gerard Claret, la pianista Alba Ventura, el coordinador de Catalunya Música Àlex Robles i el conseller musical del Palau de la Música Catalana, Lluís Millet, com a secretari.

La flautista Paula Martínez Bonfill debutarà al Palau de la Música el proper dilluns, 22 de setembre
La flautista Paula Martínez Bonfill debutarà al Palau de la Música el proper dilluns, 22 de setembre

Enguany, la convocatòria d’El Primer Palau va rebre un total de 63 sol·licituds, de les quals es va fer una selecció final de 8 intèrprets (o conjunts de cambra), que es presentaran en els quatre concerts del cicle. Els escollits en aquesta edició són cinc solistes i tres formacions de cambra (en format de quartet de corda, trio de vents i duo de violoncel i piano) que provenen de diverses ciutats de l’Estat espanyol i que, en gran part, són titulats superiors i estudiants de màster a les millors escoles superiors europees, amb una edat compresa entre els 21 i els 27 anys.

Els músics seleccionats ofereixen un recital de no més de 40 minuts de durada amb un programa atractiu, consensuat amb el Palau de la Música Catalana, que els permeti mostrar el seu talent musical però que també resulti interessant per al públic. Així doncs, els concerts se solen estructurar en funció de l’instrument defensat per cada un dels músics i el repertori escollit.

El violinista Xavier de Felipe actuarà en el darrer concert del cicle, el 23 d’octubre
El violinista Xavier de Felipe actuarà en el darrer concert del cicle, el 23 d’octubre

La flautista catalana Paula Martínez Bonfill i el violoncel·lista Fermín Villanueva seran els protagonistes al Palau de la Música el proper dilluns, 22 de setembre, en el primer concert del cicle. En els seus programes combinaran obres de Bach, Reinecke, Oltra i Poulenc, en el cas de la flautista, i obres de Beethoven, Brahms i Granados, en el cas del violoncel·lista. El segon concert, dilluns 29 de setembre, serà el torn del Cuarteto Klimt (quartet de corda), que interpretarà obres de Haydn i Bartók, i de l’Aëris Trío (oboè, clarinet i fagot), amb obres de Hasse, Mozart i Veress. Ja a l’octubre, el duo de violoncel i piano format per Eros Jaca i Francisco Fierro, interpretarà obres de Boccherini, Xostakóvitx i Martinů, mentre que la pianista Amaia Osés tocarà obres de Bach, Albéniz, Messiaen i Liszt. El darrer concert, el 23 d’octubre, el violinista Xavier de Felipe interpretarà obres de Montsalvatge, Beethoven i Lutoslawski, mentre que el pianista José María Villegas tocarà obres de Soler, Skriabin, Franck i Albéniz.

Finalment, el 20 de novembre, serà el torn del lliurament de premis als guardonats d’aquesta edició, mentre que la violinista Sara Cubarsi, guanyadora de la passada edició, oferirà un concert amb obres de Bartók, Berio i Beethoven, acompanyada al piano per Seungwon Lee.

El cicle de concerts El Primer Palau va obtenir un 76% d’ocupació l’edició passada, una xifra creixent que demostra l’interès del públic pels nous talents. Junt amb els concerts del cicle Rising Stars, aquest cicle es mostra com una plataforma clau per obrir portes als talents emergents, i n’és una prova que molts dels guanyadors són actualment a les principals programacions internacionals, entre les quals, naturalment, la del Palau de la Música Catalana. L’any vinent, que serà la vintena edició, es preveu avançar la convocatòria per tal que els artistes seleccionats puguin aparèixer al llibre de la programació general del Palau de la Música Catalana.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter