Subscriu-te

El talent que se’ns escapa

Per tercer any consecutiu, el 10 i 11 d’octubre arriba al Centre Cultural Terrassa la Gala de Ballarins Catalans al Món, un projecte que va néixer el 2018, sota la direcció artística de la professora de dansa Marisa Yudes, amb la voluntat de donar a conèixer a casa el talent que tenim escampat a l’estranger.

El Centre Cultural, compromès amb la dansa, aposta per aquest esdeveniment per donar una oportunitat als ballarins i ballarines catalans que actualment ballen en companyies de dansa internacionals, a causa de la falta de recursos i companyies estables aquí. És, també, una ocasió única perquè el públic català s’endinsi en el desconegut món del ballet i alhora conegui els protagonistes locals que triomfen en escenaris de fora.

Els artistes d’aquesta tercera edició seran María José Espinoza, del Balletto del Sud (Itàlia); Yago Catalinas, del Teatre Nacional de Moràvia-Silèsia (República Txeca); Júlia Roca, freelance a la companyia Dança em Diálogos de Portugal; Mariona Orpella i Dario Sanz, del Korpo Dance Project de Kirill Radev; Salvador Martínez, del Ballet de l’Òpera de Poznan (Polònia), i Clara Pla, de l’Òpera Estatal de Stara Zagora (Bulgària). Marisa Yudes assegura que la gala “sorgeix de la necessitat de poder agrupar-los a tots i que mostrin el seu talent” i assegura que “no podem quedar-nos de braços plegats tots els qui podem fer quelcom perquè vinguin i ballin a casa”. Interpretaran tant coreografies clàssiques com fragments de Le corsaire, Sylvia o Don Quixot, i també peces modernes i de nova creació, com Divali i Pedro and Inês de Fernando Duarte (versió portuguesa de Romeu i Julieta).

Júlia Roca.

Júlia Roca, formada a l’Institut del Teatre i al Centre de Dansa de Catalunya, va passar pel Ballet de Catalunya i el Ballet de Barcelona, i just abans de la pandèmia la van agafar a l’English National Ballet per a la producció d’El llac dels cignes, que ha quedat aturada. Actualment balla com a ballarina freelance a Portugal i li fa “molta il·lusió tornar a Terrassa i retrobar-se amb els altres ballarins, una invitació impossible de refusar”. Un cas similar és el de la lleidatana de 25 anys Mariona Orpella, que va tornar a casa per culpa de la COVID-19 quan vivia a Londres i ballava al Vienna Festival Ballet, una companyia petita que ha hagut de tancar. També participava en produccions de teatres, com al Gran Teatre del Liceu, Royal Opera House i Welsh National Opera, i ballarà amb Dario Sanz peces del coreògraf Kirill Radev. Orpella exclama: “Ballo a casa! Em sento feliç i orgullosa de ser-hi en el moment precís. De mica en mica s’omple la pica, tot treball té la seva recompensa i la constància és la clau del creixement professional i personal”.

La gala es prepara com un extra entremig del dia rere dia frenètic d’una companyia, entre assajos i funcions. Salvador Martínez i Clara Pla ho compaginen “amb molta il·lusió, contents de formar-ne part i amb ganes de tornar a casa i veure tota la gent”. Clara Pla ballarà els dos grans passos de dos clàssics del ballet, Don Quixot i Le corsaire, amb Ishigo Tomoki, ballarí principal de l’Òpera Estatal de Stara Zagora. Assegura que “aquesta gala ajuda tots els ballarins catalans perquè al nostre país no tenim gaires oportunitats i és un moment per reunir-nos i sentir orgull que les persones que sortim d’aquí estem en bona posició a fora”.

Salvador Martínez.

A Salvador Martínez, de 24 anys, se li afegeix l’emoció de poder interpretar Take me with you del director del Ballet de Poznan, Robert Bondara. Ho executarà juntament amb la demisolista de la mateixa companyia Saeka Shirai, medalla de plata a la prestigiosa competició de Varna. També ballarà una coreografia de Juan Polo. Sentencia que és “una oportunitat per demostrar la feina del dia rere dia i molt agraït perquè els meus podran veure el que faig, a casa”.

Una cita, doncs, per donar suport al talent de casa que hem de tenir present i se’ns escapa.

Podeu consultar el programa aquí.

Imatge destacada: la ballarina Clara Pla.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter