Subscriu-te

El TNC trenca fronteres entre teatre i música

roda premsa_TNC_temporada1314
D’esquerra a dreta, el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell; el director del TNC, Xavier Albertí, i la presidenta del Consell d’Administració del TNC, Sol Daurella, en la roda de premsa de presentació de la temporada 2013-14 del Teatre Nacional

L’arribada de Xavier Albertí al TNC ha suposat, per al teatre, una alenada d’aire fresc en una institució pública que semblava estar patint massa severament els estralls de la crisi. Massa d’hora per conèixer com serà la resposta del públic a la programació presentada pel nou director artístic del Teatre Nacional de Catalunya, però el que està clar és que el nou equip liderat per Xavier Albertí ha recuperat la il·lusió i això es posa de manifest també en una programació original, diferent i molt trencadora, sobretot pel que fa als límits del gènere teatral.

“Frontera” és el tema al voltant del qual Albertí fa créixer la seva programació, que no és central sinó perifèrica, com dèiem, a causa dels múltiples subtipus de gèneres i fórmules que s’apleguen sota el sostre d’aquest Teatre Nacional que, en paraules del seu director, “més que mai vol estar obert a la societat, ser de tots”.

Això s’ha posat de manifest d’entrada amb una revisió general dels preus de les entrades, que baixen un 25% i se simplifiquen en la paleta d’abonaments. També s’ha posat de manifest en les dimensions artístiques del programa: amb un total de 120 actors i actrius –40 dels quals debuten al TNC–, 23 directors d’escena i un compromís amb la societat a través de la seva adhesió al programa Apropa Cultura, l’edició de llibres de teatre (amb Arola i Edicions 62), els clubs de lectura de la xarxa de biblioteques públiques, el seu Servei Educatiu i la seva ben trobada incipient relació estable amb el seu veí, L’Auditori.

El ‘Rèquiem a la memòria de Salvador Espriu’ de Xavier Benguerel (a la foto), serà el nucli central d’un espectacle ideat per Josep Maria Flotats al voltant de la poesia de Salvador Espriu
El ‘Rèquiem a la memòria de Salvador Espriu’ de Xavier Benguerel (a la foto), serà el nucli central d’un espectacle ideat per Josep Maria Flotats al voltant de la poesia de Salvador Espriu

En aquest darrer sentit, la vinculació amb L’Auditori es materialitza en la temporada 2013-14 en dos projectes. El primer, l’espectacle inaugural, el 2 d’octubre (i fins al 6 d’octubre), en què, al costat dels actors, actrius i directors que participaran al llarg de la temporada del TNC, intervindrà l’Orquestra de les Glòries Catalanes –formada per graduats de l’ESMUC– en l’espectacle TAXI… al TNC! que, dins el gènere “revista”, recupera la memòria de l’actual Teatre Principal (antic Palace, amb el seu espectacle TAXI… al Palace!). El segon, la programació del Rèquiem a la memòria de Salvador Espriu de Xavier Benguerel, que serà el nucli central d’un espectacle ideat per Josep Maria Flotats al voltant de la poesia de l’ara celebrat poeta gironí. L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, sota la direcció de Miquel Ortega, i al costat dels cantants José Ferrero, Àlex Sanmartí, Maribel Ortega i Marisa Martins, interpretaran aquesta obra cabdal del període més creatiu del compositor barceloní, que forma part d’un tríptic junt amb el Llibre vermell i el Te Deum.

El TNC també homenatjarà Carmen Amaya amb un espectacle que, amb el títol de La Capitana, contemplarà diverses obres inspirades en la gran bailaora de flamenc catalana, desapareguda fa 50 anys. Ramon Oller ha concebut una obra de trenta minuts junt amb Maricarmen García i l’Escuela de Flamenco La Tani, i el Grup Instrumental BCN216 hi interpretarà Homenatge a Carmen Amaya de Joan Guinjoan. Hi haurà també l’actuació de Mayte Martín, el bailaor Jesús Carmona i la bailaora Rocío Molina.

L’estrena de L’eclipsi, del compositor barceloní Alberto García Demestres i el dramaturg Paco Zarzoso, completen la presència musical d’una programació molt generosa i pluridisciplinària. La programació d’aquesta “singularitat formal” en paraules d’Albertí –a mig camí entre l’òpera i el teatre musical– confirma la prolífica relació artística d’Albertí i Demestres, que ja van treballar plegats en l’estrena de WOW! el passat estiu a Peralada. L’eclipsi formarà part del Festival Grec 2014 i comptarà amb les veus habituals del compositor: Elisenda Pujals, Joan Martín-Royo, Antoni Comas, completades amb les d’Anna Alàs, María Hinojosa, Claudia Schneider i l’actuació de Pere Ponce i Mercè Sampietro, entre d’altres, en una tragicomèdia sobre els contrastos emocionals.

barcelona_tncbn_2

La programació teatral del TNC es completa amb obres cabdals com Terra de ningú de Harold Pinter (homenatge a T. S. Eliot) en el que serà el debut de Xavier Albertí com a director escènic al TNC i comptarà amb un quartet protagonista d’excepció: Lluís Homar, Josep Maria Pou, Ramon Pujol i David Selvas. Amb l’Epicentre Pitarra es programaran obres i activitats diverses al voltant d’un dels dramaturgs catalans més reconeguts: Serafí Pitarra (Frederic Soler). L’esquella de la torratxa, Liceistes i cruzados i El cantador seran tres de les obres representatives de l’autor que es podran veure novament al TNC. I Josep Maria Flotats –el que va ser el primer director artístic del TNC– tornarà com a director en una altra obra cabdal del teatre francès: El joc de l’amor i de l’atzar de Pierre de Marivaux.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter