Subscriu-te

El xinès Wei Zhigong guanya el Concurs de Joves Compositors Frederic Mompou

El compositor xinès Wei Zhigong va guanyar el 33è Concurs de Joves Compositors Premi Internacional Frederic Mompou, organitzat per Joventuts Musicals de Barcelona i dotat amb 5.000 euros, enguany per a composicions per a piano sol. El jurat, que va emetre el veredicte el 29 de novembre passat, era format per Armand Grèbol, David Padrós, Kiev Portella, Jesús Rueda i Miquel M. Badal. L’obra guanyadora de Wei Zhigong és Reveal; i a banda de la recompensa econòmica, el premi també inclou l’estrena de l’obra i l’edició de la partitura a càrrec de l’Editorial Boileau.

També, i com a reflex de la qualitat de les obres presentades, el jurat va decidir atorgar una menció honorífica a l’obra Gevurah del compositor català Jordi Flaquer.

Es van rebre 96 partitures, provinents d’Alemanya, l’Argentina, Armènia, Austràlia, Bèlgica, el Brasil, el Canadà, Colòmbia, Corea, Eslovàquia, Espanya, els Estat Units, França, Geòrgia, la Gran Bretanya, Grècia, Iran, Mèxic, Nova Zelanda, Polònia, Portugal, Rússia, Tailàndia, Ucraïna, Uganda, l’Uruguai, Veneçuela, Xile, la Xina, Xipre i Zimbabwe.

Wei Zhigong va néixer el 1994 a Baotou, província de la Mongòlia Interior. Entre els quatre i deu anys estudià acordió i piano; posteriorment començà a estudiar composició amb dos noms destacats: Shixiang Li i Zhaozhi Du, alhora que componia partitures per a cor i acompanyaments per a la coral de l’escola. Al Conservatori de Música de Xangai estudià amb el professor Huang Lyu. Els darrers anys ha compost diverses peces dodecafòniques per a piano (Digital Fortress), el duet Scam per a viola i arpa, el solo per a clarinet The Black Sea, i el quintet Dark Blue Night, que es va estrenar amb èxit el 2011. També l’any passat començà a estudiar i compondre música espectral (Downfall, estrenada al concert final del Concurs de Composició Rivers de Xangai, on obtingué la menció honorífica i el premi d’interpretació del jurat), i també escriu cançons populars, com ara la suite per a piano Xilamuren Impression, la suite per a viola i violoncel Buried Moon Song i una peça per a dues sopranos, corns, percussió i piano, anomenada The Dark Blue of the Night. Totes aquestes composicions són peces de música contemporània inspirades en cançons populars de Mongòlia. Per a ell, la música no és ni antiga ni moderna. Frederic Mompou és el seu compositor preferit.

El Concurs per a Joves Compositors de Joventuts Musicals de Barcelona–per a compositors de qualsevol nacionalitat que tinguin menys de 35 anys– va ser creat l’any 1979, i cada any es convoca per a una formació diferent. Frederic Mompou va ser president d’honor del Concurs; després del seu traspàs, n’assumí la presidència d’honor la seva esposa Carme Bravo (també, fins el seu traspàs). L’any 2003, el Concurs passà a ser d’àmbit internacional i es constituí el Premi Internacional Frederic Mompou.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter