Subscriu-te

Espurnes Barroques presenta la tercera edició del festival, amb el lema “Contactes que curen”

Tres instruments –tiorba, clavicèmbal i fortepiano- formen el fil conductor d’una programació que, tot i estar centrada en música barroca, també inclourà un homenatge a Beethoven així com dos concerts de gran format, la promoció del jove violagambista Miguel Bonal i el debut a Catalunya del duet format per Eugènia Boix i Laia Masramon.

Del 13 al 27 de setembre de 2020, Espurnes Barroques oferirà nou concerts, dues conferències, una taula rodona, una caminada i diverses accions socials i educatives en escoles i residències de quatre comarques de la Catalunya Central.

Amb el lema “Contactes que curen”, el festival d’enguany inclou algunes sessions de la programació que s’havia concebut per als mesos de maig i juny (que va caldre ajornar per a l’any que ve), però també dona continuïtat a les Espurnes de Tardor que ja es van posar en marxa l’any passat.

A manera d’elements unificadors, hi destaca el protagonisme de tres instruments: la tiorba i el clavicèmbal –eminentment barrocs, com a parts integrants del continu– i el fortepiano, que permetrà homenatjar la figura Beethoven en l’any del 250è aniversari del seu naixement, amb Patricia García Gil en el concert i la taula rodona “Matisos d’afinitat” (26 de setembre, 11.30 h, Cardona). Així mateix, Beethoven també serà present en el programa del concert amb què el duet format per la soprano Eugènia Boix i la fortepianista Laia Masramon debutarà a Catalunya (27 de setembre, 18.30 h, Sant Mateu de Bages).

El violagambista Miguel Bonal és el protagonista del cartell d’enguany.

Un altre element destacat de la programació, que no és nou, és la promoció d’un jove estudiant de l’ESMUC, en aquest cas el violagambista Miguel Bonal, que interpretarà un programa titulat “Del silenci a l’emoció”, amb obres d’Ortiz, Hume, Marais, Bach i Abel (27 de setembre, 11.30 h, Sant Llorenç de Morunys).

A banda de concerts de solista, duet i quartet, s’han programat dos concerts de gran format, amb dos cors especialitzats en el repertori barroc, com són el Cor de Cambra Francesc Valls (13 de setembre, 17 h, Manresa) i l’ensemble O Vos Omnes (26 de setembre, 20 h, Súria). Així, en el concert inaugural del 13 de setembre –que simbòlicament tindrà lloc el dia que farà mig any del tancament de les escoles i un dia abans de reobrir-les, i que reservarà la meitat de l’aforament als sanitaris bagencs–, s’interpretarà l’Officium defunctorum de Tomás Luis de Victoria, en homenatge a les víctimes de la pandèmia. L’obra s’acompanyarà de tiorba, amb Josep M. Martí, que el cap de setmana següent presentarà el seu darrer disc, Ad Algea, també en el marc del festival (19 de setembre, 11.30 h, Torà).

La presentació a Barcelona ha tingut lloc davant d’un dels millors retaules barrocs de la ciutat, el de l’església de Sant Sever.

Com és habitual, Espurnes Barroques vincularà tots els programes musicals als espais arquitectònics que els acolliran i a una proposta gastronòmica servida per productors locals. A més, el 19 de setembre al matí es presentarà la galeta del festival, l’Espurna, elaborada amb espècies, mel i farines antigues pel forner solsoní Iu Camps en col·laboració amb el xef Jaume Biarnés.

Aquesta tercera edició del festival, que s’estén a cinc municipis nous –Torà, Sant Martí Sesgueioles, Ivorra, Cardona i Sant Llorenç de Morunys–, inclou mesures de seguretat sanitària, com la selecció de recintes relativament grans –tot i que permetin mantenir la intimitat que li és pròpia–, que s’ocuparan al 50 % i es desinfectaran prèviament. En cas que la situació sanitària empitjori, no es preveu suspendre cap de les actuacions, sinó adaptar-hi el format, reduir-ne l’aforament, traslladar-les a l’aire lliure o, en última instància, retransmetre-les en directe a través de la xarxa.

La programació completa del festival es pot consultar a www.espurnesbarroques.cat, des d’on també es poden adquirir les entrades i, enguany per primera vegada, inclou tres modalitats d’abonament.

Imatge destacada: els responsables del festival Espurnes barroques, en la presentació que ha tingut lloc aquest matí a Manresa.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter