Subscriu-te
,

Esther Pinyol, Josep-Ramon Olivé i Ricard Rovirosa, al cicle Residències Musicals a La Pedrera

D’esquerra a dreta: Ricard Rovirosa, Esther Pinyol i Josep-Ramon Olivé. © www.facebook.com/lapedrera.barcelona
D’esquerra a dreta: Ricard Rovirosa, Esther Pinyol i Josep-Ramon Olivé. © www.facebook.com/lapedrera.barcelona

La Fundació Catalunya-La Pedrera reprèn la seva proposta musical a La Pedrera per continuar esdevenint espai de creixement i desenvolupament de joves talents musicals per mitjà d’una nova temporada del cicle Residències Musicals. Un curs més s’ha fet una acurada selecció entre els joves intèrprets de més talent de l’actual panorama català, que ha inclòs tant els més vinculats a les programacions estables del país com als que estan residint a l’estranger, bé completant estudis o ja inserits en al món professional. Per a la temporada 2015-16 s’han valorat 23 candidats, i entre els 6 finalistes, els escollits com a residents 2015-16 han estat el pianista Ricard Rovirosa, l’arpista Esther Pinyol i el baríton Josep-Ramon Olivé, tots tres representatius del gran talent musical emergent de casa nostra.

La temporada 2015-16 presenta una novetat: els residents, en comptes d’interpretar tres concerts seguits en un trimestre, s’alternaran i protagonitzaran un concert diferent cadascun en cada trimestre, i sempre en diumenge a la tarda, per oferir al públic una temporada de concerts amb una programació més variada i atractiva.

El cicle, l’inicia el diumenge 18 d’octubre l’arpista Esther Pinyol, que ha cursat els estudis superiors d’arpa amb la titular de l’OBC, Magdalena Barrera, a l’Escola Superior de Música de Catalunya i és la primera arpista que es gradua a l’ESMUC. El seu projecte final de carrera, “L’arpa impressionista”, va merèixer la qualificació de matrícula d’honor. Seguidament va cursar el Màster d’Estudis Avançats en Interpretació a l’ESMUC mateix amb Magdalena Barrera igualment i va rebre la màxima qualificació. Ha estat membre de les orquestres juvenils més importants de Catalunya i Espanya, tot destacant-hi la JONC i la JONDE. Actualment és membre de l’Orquestra Camera Musicae de Tarragona i de la Giorquestra i col·labora amb orquestres professionals, entre les quals sobresurt l’Orquestra Clàssica Nacional d’Andorra, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i Orquestra Verum de Madrid.

L’arpista catalana oferirà tres programes de diversos formats, el primer el proper 18 d’octubre, en duo amb flauta i piano, amb la flautista Elisabeth Franch i el pianista Marc Castellà Bové, respectivament, amb obres de Berthomieu, Bazelaire i Scott (estrenes a Catalunya), Bozza, Rota i Turina. El segon programa serà en duo amb Ferran Carceller a la marimba, en un atractiu programa amb obres de Grandjany, Tournier, Renié, Sanmartí, Brotons, Guinovart (estrena absoluta) i Gasull, el diumenge 17 de gener de 2016. En el darrer concert d’Esther Pinyol, serà acompanyada per un grup de cambra format per Frederic Descargues, violí; Gloria Casanova, viola; Marta Cardona, violí; Oriol Prat, violoncel; Paula Martínez Bonfi, flauta, i Ximo Tarin Mico, clarinet, en un concert que clourà el cicle el diumenge 19 de juny de 2016, amb obres de Debussy, Ravel, Rousell, Timón (estrena absoluta), Bodorová i Barnes (estrenes a Catalunya).

El baríton barceloní Josep-Ramon Olivé, graduat en direcció coral i cant clàssic per l’ESMUC, viu actualment a Londres, on realitzà un Màster d’Interpretació a la Guildhall School of Music & Drama i on actualment participa en el prestigiós Opera Course de la Guildhall School amb el professor Rudolf Piernay i amb el suport de l’Amar-Franses Foster-Jenkins Trust i la Sheila White Bequest. L’any 2011 Olivé va rebre el segon premi en el Concurso Permanente de Juventudes Musicales de España i el 2012 el tercer premi del concurs Premi El Primer Palau. L’any 2015 ha guanyat el primer premi i el premi del públic del Händel Singing Competition de Londres i també ha estat nominat Young Artist 2015 per l’«Oxford Lieder». Darrerament ha estrenat l’òpera L’eclipsi de García Demestres al Teatre Nacional de Catalunya, ha fet el seu debut a la Schubertíada de Vilabertran i ha debutat amb l’OBC en el concert inaugural de la temporada el setembre de 2015 a la Sagrada Família. A més, ha enregistrat per als segells Alia Vox, Columna Música, Musièpoca i Phaedra i és membre de La Capella Reial de Catalunya que dirigeix Jordi Savall. En el cicle Residències Musicals a La Pedrera, Josep-Ramon Olivé oferirà tres concerts, el primer el diumenge 15 de novembre, acompanyat de la formació barroca Vespres d’Arnadí, en un concert amb obres de Monteverdi, Händel i Bach. El segon concert tindrà lloc el 20 de març de 2016 en un recital amb piano acompanyat per Jordi Armengol, amb lieder d’Strauss, Schubert, Ravel, Mompou i Morera. El darrer concert serà el diumenge 17 d’abril de 2016, en duo amb la mezzosoprano Bethan Langford i acompanyament al piano de Ben-Sau Lau, interpretant duos d’òperes de Mozart, Donizetti, Rossini, Britten, Liszt i Thomas.

El tercer intèrpret escollit per participar al cicle Residències a La Pedrera és el pianista Ricard Rovirosa, nascut a Barcelona i premiat en diversos concursos, com el Premi El Primer Palau, PEMAC (Caja Madrid), Premi Ciutat de Berga, Ciutat de Múrcia, Joves Intèrprets de Piano de Catalunya, XXXVIII Oxford Music Festival Piano Competition 2012 (primer premi) i Emanuel Trophy Piano Competition 2013 (primer premi). Aquest pianista barceloní ha realitzat un Master of Performance a la Guildhall School of Music and Drama de Londres, on cursa actualment el doctorat. Ricard Rovirosa actuarà per primer cop al cicle Residències Musicals a La Pedrera el diumenge 20 de desembre, en un concert en duo amb el violoncel·lista Octavian Lup, en què interpretaran obres de Beethoven, Schumann i Debussy. El segon concert tindrà lloc el diumenge 28 de febrer de 2016, junt amb el quartet de corda Piatti Quartet, amb obres de Mozart i Franck, mentre que el tercer concert serà el diumenge 15 de maig de 2016 en un recital en solitari amb obres de Beethoven, Schubert, Liszt, Chopin, Casals i Albéniz.

Imatge de La Pedrera-Casa Milà. © www.facebook.com/lapedrera.barcelona
Imatge de La Pedrera-Casa Milà. © www.facebook.com/lapedrera.barcelona
Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter