Subscriu-te

Estrena de ‘Magda, una òpera catalana’ a Barcelona

La soprano Laura Vila és Magda
La soprano Laura Vila és Magda

El muntatge també es veurà a Terrassa i Esparreguera.

El proper 24 de setembre s’estrena a Barcelona Magda, una òpera catalana, amb música del compositor Ramon Ribé i llibret del poeta, dramaturg i escenògraf Jordi Voltas. L’òpera és protagonitzada per la mezzosoprano Laura Vila (Magda) i el baríton Joan García Gomà (Joan), produïda per la nova empresa Teatre Líric Català SL. Magda, la primera òpera en català després de molts anys d’absència d’una partitura d’aquestes característiques a la cartellera catalana, s’estrena al Teatre Principal de Barcelona el dia de la Mercè i tindrà dues representacions més, els dies 26 i 30 de setembre, totes a les 21 h. A l’octubre la producció es veurà el dia 2 al Centre Cultural de Terrassa (21 h) i el dia 11 al Teatre La Passió d’Esparreguera (18 h). Ramon Ribé presenta una obra “amb personatges característics”, un elenc de “cantants extraordinaris” i dos cors “molts bons”, explica el compositor.

Equip artístic de Magda, una òpera catalana
Equip artístic de Magda, una òpera catalana

L’argument de Magda ens situa a la Catalunya dels anys setanta, entrelligant la lluita per la llibertat col·lectiva d’aquell moment amb la lluita per la llibertat individual de la protagonista, una dona de l’alta burgesia catalana decidida a trencar les convencions socials. L’argument va néixer a partir d’una obra teatral de Jordi Voltas, Judici a Pere Casaldàliga, que reflecteix l’enfrontament entre el religiós català i el govern, l’exèrcit i la mateixa Església.

El baríton Joan García Gomà és Joan
El baríton Joan García Gomà és Joan

El muntatge aplega més de cent persones a l’escenari. La part vocal comporta un repartiment de vuit solistes, que juntament amb Laura Vila i Joan García Gomà, està integrat per la soprano Maria Miró (Núria), la mezzo Francesca Roig (Lydia), el baix Marc Pujol (fabricant), el tenor Ezequiel Casamada (militar), el baríton Xavier Aguilar (crac) i el baríton Dani Morales (cardenal). La part coral és a càrrec del Cor Ariadna i el Cor de Cambra Anton Bruckner, ambdós dirigits per Júlia Sesé, mentre que la part musical és a càrrec de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, ampliada en aquesta ocasió fins a la trentena d’instrumentistes. El director musical és Frederic Oller, i el director d’escena, Pedro Ortega. Musicalment es tracta d’una òpera contemporània, de partitura exigent però “accessible” i amb “una línia de cant molt còmoda i amb una melodia fàcil que agradarà al públic que no està habituat a l’òpera”, explica Laura Vila. “És important que hi hagi iniciatives com aquesta”, diu la soprano.

El compositor Ramon Ribé
El compositor Ramon Ribé

Del compositor vallenc Ramon Ribé, músic de gran sensibilitat artística i sòlida formació musical, en destaquen les seves darreres obres: Converses amb J. S. Bach, per a cor, soprano solista i dos pianos; Cantata de Nadal, per a cor, solistes i piano, i les cançons per a soprano i mezzo del Concert de poesia catalana. Per la seva banda, Jordi Voltas, poeta, soci fundador de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i home de teatre, ha escrit una trentena d’obres i ha obtingut els premis de teatre Joan Santamaria amb Passió 1984 i Ciutat de Sabadell amb La guerra, quin joc de disbarats! Voltas és el creador del grup Amphora de teatre de Barcelona i del Taller de Teatre Miguel Hernández de Sabadell. El projecte de Magda va sorgir fa uns tres anys quan Ribé i Voltas, que tenen una amistat de fa anys, es van retrobar i van decidir iniciar una col·laboració artística.

Per a més informació i compra d’entrades: www.operamagda.cat

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter