Subscriu-te
,

Vint anys del cicle Simfònics al Palau, vint anys apropant la clàssica a nous públics

orquestra-simfònica-del-vallès_80584

El proper dissabte 26 de setembre s’estrena la vintena temporada del cicle Simfònics al Palau de l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), una proposta consolidada que ha trobat el seu sentit en l’aposta dels darrers anys d’apropar la música clàssica a nous públics i que ha consolidat el seu públic amb una mitjana de 17.000 espectadors per temporada, que suposa un 75% de l’aforament del Palau de la Música Catalana; una xifra creixent els darrers anys, en contra de la tendència general a la baixa en altres institucions provocada sobretot per la crisi econòmica dels darrers anys i l’increment fins al 21% de l’IVA.

Enguany l’OSV, amb el seu director titular, Rubén Gimeno –per setè any consecutiu al capdavant de l’orquestra–, presenta deu concerts, més tres d’extraordinaris, amb obres del gran repertori simfònic al costat d’obres simfonicocorals en col·laboració amb diverses formacions corals del territori i l’Orfeó Català.

El cicle s’inaugura el dissabte 26 de setembre (19 h) amb una de les obres més celebrades del repertori simfonicocoral, la cantata Carmina Burana de Carl Orff, amb la col·laboració de la Jove Orquestra Simfònica del Vallès i la participació del Cor de Cambra de Granollers, Cor Jove Amics de la Unió, Cor Infantil Amics de la Unió, ARSinNOVA Cor de Cambra i Cor d’Homes d’Igualada, tots sota la batuta del titular de l’OSV, Rubén Gimeno.

Paquito D’Rivera. © Ricardo Ríos
Paquito D’Rivera. © Ricardo Ríos

La col·laboració de la Simfònica del Vallès amb el Voll Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona es consolida en aquesta tercera ocasió amb el programa Un americà a París, que tindrà lloc el 21 de novembre de 2015, en què el clarinetista cubà Paquito D’Rivera oferirà el seu art barrejant Gershwin (Obertura cubana i Un americà a París) amb ritmes caribenys, en un programa que també inclou la Conga del fuego d’Arturo Márquez i el Cape Cod Concert del mateix D’Rivera, sota la direcció de Vicent Alberola.

© Ricardo Ríos
© Ricardo Ríos

Un altre àmbit que l’Orquestra Simfònica del Vallès ja fa uns anys que explora és la música de cinema, ja que acostuma a atreure públic poc habitual als concerts. Enguany, amb la col·laboració de l’Orfeó Català, interpretarà música de John Williams per a Star Wars i grans cors de cinema de pel·lícules com Henry V (Patrick Doyle) o La missió (Ennio Morricone).

Gilles Apap. © Dvorak Prague Festival
Gilles Apap. © Dvorak Prague Festival

Seguint l’afany de la recerca de nous formats, el concert de valsos i danses serà conduït el proper mes de desembre pel virtuós violinista Gilles Apap, estret col·laborador de l’OSV, que presentarà una proposta trencadora d’aquest tradicional concert proper a les dates nadalenques. D’altra banda, i seguint la voluntat de donar veu al talent jove i als intèrprets del país, la Simfònica comptarà amb el violoncel·lista Pau Codina, que tocarà el Concert per a violoncel i orquestra d’Antonín Dvořák (17/10/2015), sota la direcció de Lorenzo Viotti, guanyador del Concurs Internacional de Direcció de Cadaqués 2013. Finalment, l’OSV proposa un maridatge entre música i literatura amb el concert Romeu i Julieta, tot interpretant l’obra homònima de tres compositors: Nino Rota, Piotr I. Txaikovski i Serguei Prokófiev (09/04/2016).

Pasión Vega
Pasión Vega

El cicle es completa amb la col·laboració amb la cantant Pasión Vega en el concert de tangos del 21 de maig de 2016: una tarda de complicitat en què s’escoltarà tango simfònic dels grans compositors del gènere sota la batuta de Joan Albert Amargós, i amb Fernando Egozcue a la guitarra i la veu del tenor José Manuel Zapata. Abans, al gener, la violinista Lorenza Borrani dirigirà la Inacabada de Schubert, en un concert en què també hi haurà dansa en l’obra The lark ascending de Ralph Vaughan Williams (23/01/2016). Un any més el pianista guanyador del Concurs Internacional Ricard Viñes protagonitzarà un dels concerts; es tracta de Tomoka Shigeno, guardonada el 2014 (12/03/2016). Tancarà el cicle el concert titulat Quadres d’una exposició, amb la reconeguda obra i la interpretació del Concert núm. 1 per a trompa i orquestra de Richard Strauss amb la participació d’Stefan Dohr, trompa solista de la Filharmònica de Berlín, sota la batuta de Víctor Pablo Pérez (11/06/2016).

Concerts extraordinaris

Xavier Puig. © Ricardo Ríos
Xavier Puig. © Ricardo Ríos

La temporada inclou tres concerts extraordinaris. El primer, emmarcat en la commemoració de l’Any Morera, oferirà La Santa Espina (rondalla en tres actes i sis quadres) i en què l’OSV serà acompanyada per la Polifònica de Vilafranca i els solistes David Alegret, tenor; Enric Martínez-Castignani, baríton, i Anna Alàs, soprano; tots dirigits per Rubén Gimeno. Serà el 2 de desembre de 2015, cloent així el 150è aniversari del naixement del compositor català. El segon concert tindrà la música de J. S. Bach en la seva màxima esplendor amb la Passió segons sant Mateu, sota la direcció de Xavier Puig i la participació de solistes i cors catalans, el 2 d’abril de 2016 al Palau, en la cloenda de la gira de la formació per diverses ciutats de Catalunya. El tercer concert extraordinari serà un cop més la Novena de Beethoven, que dirigirà Rubén Gimeno el 28 de maig de 2016, una obra cabdal del simfonisme que l’orquestra es compromet a interpretar cada temporada fins al 2023, any del bicentenari de la seva estrena.

Taller Connecta amb l’Orquestra Simfònica. Cicle de Concerts Familiars al Palau

Des de fa tres temporades, el Servei Educatiu del Palau ofereix un itinerari paral·lel en alguns dels concerts del cicle Simfònics al Palau, adreçat al públic familiar. Es tracta del taller-concert Connecta amb l’Orquestra Simfònica, del cicle Concerts Familiars al Palau, destinat a fer descobrir la música simfònica en família, perquè els més petits (de 8 a 12 anys) l’escoltin i en gaudeixin en una interpretació en viu. Es tracta d’un conjunt d’activitats guiades per un educador musical que inclouen: taller musical per a infants acompanyats d’adults (de 17.30 a 18.30 h), assistència al concert simfònic tots junts (de 19 a 20 h), taller de creació musical per a infants mentre els adults assisteixen a la segona part del concert (de 20 a 21 h) i mostra pública del treball creatiu realitzat pels infants i comiat (a partir de les 21 h). Se n’oferiran dues sessions, coincidint amb els concerts de l’OSV dels dies 21 de novembre de 2015 i 6 de febrer de 2016.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter