Subscriu-te

Estrena mundial de Casablancas amb la Simfònica del Vallès, aquest cap de setmana

El compositor sabadellenc Benet Casablancas
El compositor sabadellenc Benet Casablancas

El Ludwig Trio interpreta el ‘Concert triple’ de Beethoven

Aquest divendres, 5 d’abril, i dissabte, 6 d’abril –al Teatre La Faràndula de Sabadell (21 h) i al Palau de la Música de Barcelona (19 h, cicle Concerts Simfònics al Palau), respectivament–, tindran lloc els concerts de temporada de l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), els quals acullen l’estrena absoluta de l’obra de Benet Casablancas Tres interludis.

Segons el que es detalla als comentaris del programa de concert (secció Impressions des del quart faristol de Xavier Riba), aquesta obra, encàrrec de la Fundació Autor, l’AEOS i l’OSV, és l’última del compositor sabadellenc i està escrita en un llenguatge modern i abstracte; l’obra mostra els trets característics de la música recent de Casablancas: textures transparents i espaioses, colors harmònics definits, jocs motívics i una alternança contínua entre delicats episodis cambrístics i d’altres de sonoritat orquestral plena.

Tres interludis s’estructura en tres seccions que configuren un tríptic atípic, amb un moviment central viu i enèrgic –“Scherzo (Con moto”)–, que trenca el to general de serenitat que predomina en els dos moviments que l’emmarquen. El caràcter del primer moviment queda clar en la indicació que l’encapçala: “Pastorale (Tranquillo)”. El tercer –“Memento e Corale (Lentissimo. Ampio e tenuto)”– assoleix un to expressiu més greu. En aquest, un episodi inicial ens condueix a un gran coral resolt en una llarga coda d’aire contemplatiu que es va extingint fins al silenci. La composició d’aquest darrer moviment coincideix en el temps amb el tsunami que l’11 de març de 2011 va devastar les costes del Japó. El dolor per aquest desastre és present en l’esperit del compositor quan l’escriu.

El Ludwig Trio. © Josep Molina
El Ludwig Trio. © Josep Molina

El concert continuarà amb dues obres de Beethoven, la Simfonia núm. 1, en Do major i el Concert triple per a violí, violoncel, piano i orquestra, en Do major; el Concert triple serà interpretat pel Ludwig Trio. El trio va néixer fa quatre anys –la seva primera actuació va ser el març del 2009– i actualment és considerat una de les joves formacions de cambra més destacades. Està format pels germans Abel Tomàs (violí) i Arnau Tomàs (violoncel) –fundadors i membres del Quartet Casals– i per la pianista Hyo-Sun Lim, guanyadora de nombrosos concursos internacionals, entre els quals destaca el Reina Elisabeth de Brussel·les. Aquesta pianista té una llarga experiència en música de cambra i ha col·laborat amb artistes de la categoria de Hilary Hahn o Mischa Maisky. El trio, que és formació resident del Teatre Principal de Sabadell, acaba d’enregistrar el Concert triple de Beethoven amb Víctor Pablo Pérez i l’Orquesta Sinfónica de Galícia.

Aquest concert compta amb la intervenció de Comediants, artista resident aquesta temporada de l’Orquestra Simfònica del Vallès, i serà dirigit pel titular de l’OSV, Rubén Gimeno.

D’altra banda, els espectadors del Concert al Palau de la Música que vulguin col·laborar en la recollida solidària d’aliments a favor de la Fundació Banc dels Aliments, poden portar aliments bàsics (arròs, llegums, llet, oli…) i lliurar-los als contenidors que trobaran a l’entrada del Palau la mateixa tarda del concert.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter