Subscriu-te

Estrena mundial d’‘Sky Disc’, la primera òpera de Ramon Humet

El compositor català Ramon Humet
El compositor català Ramon Humet

El proper 2 d’octubre tindrà lloc a l’Òpera de Halle (Alemanya) l’estrena mundial de la primera òpera del compositor català Ramon Humet, amb llibret de l’escriptora britànica resident a Barcelona Rebecca Simpson. L’obra, titulada Sky Disc (títol en alemany, Himmelsscheibe, en català: Disc del cel), és un encàrrec de l’Òpera de Halle, amb la col·laboració del CONCA (Generalitat de Catalunya), i es representarà en alemany, anglès i català (les tres llengües que utilitza el llibret) i amb subtítols en alemany. L’òpera es podrà veure fins al dia 26 de novembre (en total, sis representacions).

Sky Disc –òpera-oratori de gran format, amb una durada d’1 hora i 50 minuts, 9 solistes vocals, cor mixt (SATB) i orquestra simfònica– s’inspira en la història d’un objecte, el Disc del cel de Nebra, una de les peces més importants de l’edat del bronze, que actualment està guardada al Museu Nacional de la Prehistòria de Halle. Es tracta d’una de les representacions del cel més antigues que es coneixen i, sens dubte, una de les troballes arqueològiques més importants del segle XX.

El ‘Disc del cel de Nebra’
El ‘Disc del cel de Nebra’

El llibret de Rebecca Simpson exposa que a l’inici de l’edat del bronze a l’Europa central algunes cultures estaven connectades pel comerç i els viatges, i que els treballadors del bronze es van convertir en els experts tecnològics del moment. L’autora considera aquest objecte arqueològic des de dos punts de vista diferents: des d’una mirada contemporània i des d’una història de ficció ambientada a l’edat del bronze, quan la peça va ser creada. L’òpera-oratori viatja així endavant i enrere en el temps, unint capes diferents d’una cultura europea comuna.

La música de Ramon Humet gira al voltant d’un cor mixt (SATB) que fa la funció d’al·legoria musical de les 32 estrelles encastades en or sobre la superfície de l’objecte. L’obra s’articula a dos nivells que es complementen entre si: d’una banda, l’òpera pròpiament dita, amb una acció dramàtica que gira al voltant del Disc del cel, amb un tempo viu i humà i una instrumentació precisa i detallista; i d’altra banda, l’oratori, amb intervencions del cor que il·lustren les reflexions relacionades amb l’acció, i un tempo espaiat i fluid.

Sky Disc es representarà els dies 2, 6, 18 i 23 d’octubre i 9 i 24 de novembre, en la temporada regular del teatre Bühnen de Halle, amb l’Orquestra i Cor del Teatre d’Òpera de Halle, sota la direcció musical d’Andreas Henning, i la direcció d’escena de G. H. Seebach. Hi intervindran els cantants Gerd Vogel, Hiltrud Kuhlmann (Gast), Sandra Maxheimer, Mária Petrašovská, Robert Sellier, Ulrich Burdack, Ki-Hyun Park, Julia Preußler (Gast) i Kaori Sekigawa.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter