Subscriu-te

Festival Internacional Orgue de Montserrat 2018. Ric i divers, clàssic i innovador

Els dissabtes 16 de juny, 21 de juliol, 11 i 25 d’agost, a les 21 h, la basílica de Santa Maria de Montserrat acollirà el VIII Festival Internacional Orgue de Montserrat-Abat Cassià M. Just, in memoriam. Els concerts, amb entrada lliure, es podran seguir també en streaming pel web www.montserratcomunicacio.cat i les televisions de la Xarxa de Comunicació Local. Catalunya Música enregistrarà algun dels concerts, que emetrà més endavant.

El FIOM 2018, l’obrirà un concert simfonicocoral amb obres de Mozart i Poulenc dirigit per Salvador Mas i amb l’organista Juan de la Rubia com a solista; i en els altres concerts intervindran l’alemany Eberhart Lauer, Naji Hakim –l’hereu de Messiaen a la Trinité de París– i la solista americana Katelyn Emerson.

La vuitena edició del Festival Internacional Orgue de Montserrat-Abat Cassià M. Just, in memoriam presenta un programa ric i divers, clàssic i innovador, amb tocs d’obertura cap a noves propostes i amb un nivell musical marcadament internacional. La voluntat del FIOM 2018, en paraules del seu director musical, el P. Jordi-Agustí Piqué, és “d’explorar noves possibilitats sonores i artístiques que donin cabuda a gustos distints, sensibilitats múltiples i públics ben diversos”.

L’obertura del FIOM 2018, el dissabte 16 de juny, té un caràcter simfonicocoral molt rellevant, amb dos noms destacats del panorama musical i estètic: W. A. Mozart i F. Poulenc. Del primer, escoltarem les seves corprenedores Vesperae solennes de confessore, KV 339, i, com a contrapunt, les delicades Sonate da chiesa. Complementant aquestes obres litúrgiques, l’organista titular de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, Juan de la Rubia, oferirà la seva particular versió del Concert per a orgue de Poulenc, junt amb l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, sota la direcció de Salvador Mas. A continuació, el Cor de Cambra Francesc Valls oferirà, junt amb els solistes vocals Irene Mas (soprano), Gemma Coma-Alabert (mezzosoprano), Roger Padullés (tenor) i Sebastià Peris (baríton) i novament amb la participació de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, les esmentades Vesperae solennes de confesore, KV 339, alternades amb les delicades i poc conegudes Sonate da chiesa de W. A. Mozart, sota la direcció del mestre Salvador Mas.

Eberhart Lauer

Al capítol de grans solistes europeus, el concert del dissabte 21 de juliol tindrà com a protagonista l’organista alemany Eberhart Lauer, director de música sacra de la catedral de Santa Maria d’Hamburg (Alemanya), que interpretarà obres del gran repertori barroc alemany, D. Buxtehude i J. S. Bach, alternant-les amb música francesa de caire romàntic simfònic, amb obres de C. Franck, M. Dupré i L. Vierne. Un repertori molt estimat i conreat pel recordat pare abat Cassià M. Just, que les interpretava sovint durant la litúrgia montserratina.

Naji Hakim

Un moment llargament esperat per l’organització del FIOM arriba amb la presència de l’organista Naji Hakim, hereu del gran Olivier Messiaen a l’orgue de la Trinité (París, França) i un gran i reconegut creador i improvisador. El concert tindrà lloc dissabte 11 d’agost i, com que tindrà lloc al voltant de la festa de l’Assumpció de la Mare de Déu, Naji Hakim hi oferirà un programa amb obres seves i improvisacions sobre temes marians litúrgics de diverses tradicions.

Katelyn Emerson. © Rosen Jones

El darrer dels concerts d’enguany, el dissabte 25 d’agost, obrirà l’espai a una intèrpret nord-americana de gran renom internacional: Katelyn Emerson, organista i mestra de cor de l’Església d’Advent de Boston (Massachusetts, Estats Units). Emerson oferirà algunes mostres de la música nord-americana per a orgue, junt amb repertori clàssic de J. S. Bach i d’altres autors. La novetat de les creacions del Nou Món faran descobrir noves sonoritats sota el guiatge d’aquesta singular organista.

El VIII Festival Internacional Orgue de Montserrat, patrocinat per l’Abadia de Montserrat i Reale Seguros, rep la col·laboració de la Fundació Pinnae, i està projectat sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació general és a càrrec del P. Manel Gasch, majordom-administrador de l’Abadia de Montserrat. Catalunya Música dona suport a aquest Festival i n’enregistrarà algun dels concerts. Tots s’oferiran en directe a través de Montserrat RTV (www.montserratcomunicacio.cat) i també es podran seguir per les televisions de la Xarxa de Comunicació Local i pel Canal 159 de Movistar Plus.

El VIII Festival Internacional Orgue de Montserrat serà novament un homenatge a la memòria del pare abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, home de Déu i de cultura, que va morir el 12 de març de 2008. Igualment, el certamen musical continua amb la voluntat de possibilitar l’audició en l’orgue Blancafort (2010) d’alguns dels millors intèrprets de l’orgue de l’àmbit internacional.

Imatge destacada: Juan de la Rubia a l’orgue de Montserrat

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter