Subscriu-te

Festival MUD, l’essència de l’autenticitat

Gualberto
Gualberto

Per Jordi Urpí

La força centrípeta informativa que el cap i casal exerceix sobre la resta de ciutats, viles i poblacions del Principat fa que massa sovint projectes de colors i condicions prou interessants passin desapercebuts per a la majoria de nosaltres, fins i tot per als qui se suposa que hem d’estar al cas de (gairebé) tot. El Festival de Músiques Disperses de Lleida, conegut com a MUD, es troba en aquest grup de propostes que busquen un espai propi a cop de programació artística de nivell i una visió àmplia de l’escena que vol mostrar. Són temps difícils per apostar-ho tot a la qualitat, encara més en un estil com és el folk, tan obert però segons com i alhora tan tancat. I el MUD, per sorpresa, és dels que se’n surt.

Vashti Bunyan
Vashti Bunyan

El festival arriba aquest any a la novena edició, tal vegada la més internacional que ha presentat mai. Per l’escenari del Cafè del Teatre de l’Escorxador passaran dos personatges històrics dels anys setanta i vuitanta (la britànica Vashti Bunyan i l’andalús Gualberto), una formació mexicana connectada a les noves tendències de la cúmbia (Sonido Gallo Negro) i un grup grec que connecta la seva tradició amb els sons africans i la psicodèlia (Afrodyssey Orchestra).

Xoel López
Xoel López

Podem dir que aquestes quatre actuacions tenen un cert aire d’exclusivitat: ara mateix no és habitual trobar Bunyan i Gualberto dalt d’un escenari; i en el cas dels mexicans i els grecs, debuten a Catalunya. L’artista que completa la programació és el gallec Xoel López, un dels millors cantautors del moment, que presentarà temes del seu segon disc com a solista (previst per aquesta primavera, però encara sense títol).

Sonido Gallo Negro
Sonido Gallo Negro

Molt còmode en la seva aposta per la proximitat i la sensibilitat, el MUD ha consolidat un model de programació que es mou fora de les influències mediàtiques, resistent a qualsevol etiqueta i sense caure en els tòpics habituals. És així com ha aconseguit convertir-se en un referent per visualitzar l’estat de la música folk dels nostres temps, que es mou en clau de passat, present i futur. Personal i intransferible, el seu caràcter valent converteix el Festival de Músiques Disperses de Lleida en una de les petites joies que cal cuidar molt si volem construir una corona de festivals que sigui un xic diferent.

Afrodyssey Orchestra
Afrodyssey Orchestra

La novena edició del MUD, Festival de Músiques Disperses, se celebrarà del 12 al 15 de març de 2015, al Cafè del Teatre de l’Escorxador de Lleida. Més informació a: www.musiquesdisperses.com

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter