Subscriu-te
,

Gustavo Dudamel i LA Phil desembarquen a Barcelona amb diversos projectes al Palau de la Música i el Liceu

El director veneçolà Gustavo Dudamel torna properament a Barcelona al capdavant de la seva orquestra americana, LA Phil de Los Angeles, amb l’òpera Fidelio de Beethoven. N’oferirà una versió que inclou una innovadora producció semiescènica inclusiva, creada tant per a públic sord com oient i que té el segell del director Alberto Arvelo. 

La producció s’haurà representat prèviament a Los Angeles, al Walt Disney Concert Hall els propers 16 i 17 de maig, amb participació del Cor de Cambra del Palau de la Música. Serà la quarta vegada que el Cor de Cambra del Palau col·labora amb el prestigiós director i la primera amb l’Orquestra Filharmònica de Los Angeles (LA Phil), de la qual Dudamel és director des de fa més de quinze anys.

En la gira de Fidelio per Europa s’uniran el Cor del Gran Teatre del Liceu i el Cor de Cambra del Palau en la part vocal. La primera parada serà Barcelona, al Gran Teatre del Liceu (26 i 27 de maig). La gira continuarà a la Philharmonie de París (31 de maig) i finalitzarà al Barbican de Londres (3 de juny). 

Es tracta d’una producció innovadora de l’única òpera de Beethoven, ja que ha estat creada tant per a audiències sordes com oients, estrenada el 2022 en coproducció amb el destacat Deaf West Theatre de Los Angeles i que compta també amb el cor veneçolà Coro de Manos Blancas, un programa d’El Sistema que ofereix accés a la pràctica musical a nens amb discapacitat. Per preparar la producció, el Cor de Cambra del Palau de la Música farà un treball previ d’una setmana a Los Angeles amb Dudamel i la seva orquestra. Aquesta producció de Fidelio, interpretada íntegrament en llengua de signes internacional, ofereix un nou enfocament de l’última òpera de Beethoven i també possibilita als espectadors sords i amb problemes d’audició un accés sense precedents al món de la música. A les funcions del Liceu, a més, hi haurà prèviament una explicació en llengua de signes catalana. Pel que fa al càsting, posaran veu a aquesta història els solistes Tamara Wilson, Andrew Staples, James Rutherford, Patrick Blackwell, Shenyang, Gabriella Reyes i David Portillo.

Gustavo Dudamel i la seva orquestra també faran gira per Europa amb una altra producció: la Simfonia del Nou Món de Dvořák. Aquesta cita tindrà lloc al Palau de la Música el 28 de maig (Sala de Concerts, 20 h), corresponent al cicle Palau 100. El concert fa un gest envers els pròxims Jocs Olímpics de París presentant la Fanfara olímpica de John Williams, que es va compondre per als Jocs de Los Angeles del 1984. Aquest programa també arribarà precisament a diverses ciutats europees que han estat olímpiques en el passat: Londres (2 de juny) i París (30 de maig). El programa del concert es completa amb l’esmentada Simfonia núm. 9, “del Nou Món” de Dvořák i l’obra de Gabriela Ortiz, Altar de corda, una estrena interpretada per la violinista espanyola María Dueñas, jove virtuosa del violí a qui està dedicada la composició. 

Una cimera internacional amb impacte social

A aquestes dues produccions, s’hi suma un altre gran esdeveniment amb presència de Gustavo Dudamel a Barcelona, amb la voluntat de demostrar com la música i els programes d’educació musical generen canvis positius a la societat i traspassen fronteres, en aquest cas mitjançant el seu projecte Chors of Harmony. La iniciativa es vertebra amb la YOLA (Youth Orchestra Los Angeles) i va ser creada fa disset anys per LA Phil i liderada pel mateix Dudamel amb l’objectiu de garantir que tots els joves tinguin un accés equitatiu a la pràctica de la música.

Durant tres dies, més d’un centenar de joves de la YOLA i d’altres projectes musicosocials nacionals i internacionals, així com una representació d’intèrprets de conservatoris i escoles superiors, amb la col·laboració amb la Fundación d’Acción por la Música, juntament amb el Cor Manos Blancas (vingut de Veneçuela i que integra infants i joves amb diversitat funcional), els cors de Palau Vincles (el projecte social del Palau) i el Cor Infantil Xamfrà, duran a terme un conjunt d’assajos i activitats complementàries a les instal·lacions de l’ESMUC.

Aquest projecte, anomenat Chors of Harmony, culminarà el 27 de maig (Sala de Concerts, 12 h) amb un assaig obert al Palau de la Música, amb Gustavo Dudamel i la YOLA acompanyats dels cors Infantil i Juvenil de Palau Vincles i el Cor Infantil de Xamfrà, amb els joves de YOLA. 

Per la seva banda, el Liceu també realitzarà tallers amb la YOLA i el dia 25 de maig organitza una trobada amb l’equip artístic de Fidelio i amb membres de  FESOCA – Federació de Persones Sordes de Catalunya.

Imatge destacada: (c) Toni Bofill.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter