Subscriu-te

José Menor interpreta música catalana contemporània a Nova York

El pianista català José Menor durant una actuació. © Claudi Valentí
El pianista català José Menor durant una actuació. © Claudi Valentí

El pianista i compositor José Menor (Sabadell, 1977), considerat un dels intèrprets catalans amb gran projecció internacional, resideix als Estats Units des de fa set anys. Aquest fet i la seva passió per la composició han permès que Menor, amb la col·laboració de la Fundació Autor de l’SGAE, ofereixi dos recitals a Nova York amb obres per a piano d’autors contemporanis catalans. Així, dins el cicle de recitals Spanish Nights in NYC, a la sala Spectrum NYC –especialitzada en música contemporània– José Menor interpretarà el dia 17 de juliol obres de Joan Albert Amargós (Retrats: retrat de Chopin; Cavalls en cursa), Benet Casablancas (Sí, a Montsalvatge; Impromptu; Scherzo), Octavio Vázquez (Four Preludes), José Menor (Random Landscapes; Crossroads), Ramon Paus (Samambaia), Hèctor Parra (Cos i matèria [homage to Tàpies]) i Joan Guinjoan (Recordant Chopin; Jondo); i el dia 18 de juliol interpretarà obres d’Ángel Illarramendi (Cadena acuática), Ramón Paus (Maresías), José Zárate (Cuatro Nocturnos; Aurgitana), Gabriel Erkoreka (Mundaka), Benet Casablancas (Jubilus; Homenatge a Jordi Savall; Tres haikus) i Joan Guinjoan (Verbum; Au revoir Barocco).

José Menor actua regularment com a solista amb orquestres d’Europa, els Estats Units i l’Amèrica Llatina, a més de desenvolupar una activitat continuada en recitals, ja sigui sol o bé en col·laboració amb grups de cambra. En el seu debut amb la Royal Philharmonic Orchestra (RPO) de Londres, l’any 2009, amb la interpretació del Concierto fantástico d’Isaac Albéniz, Menor va aconseguir una crítica excel·lent de la premsa internacional, que el va qualificar com “un dels pianistes espanyols més sorprenents de la nova generació” («The Daily Telegraph»).

Nascut a Sabadell l’any 1977, José Menor va estudiar piano, composició i direcció d’orquestra al Conservatori Superior de Música de Barcelona. Posteriorment va completar la formació al Royal College of Music de Londres, Yale University (EUA), Aspen Music Festival, i amb Stephen Hough, Cristina Ortiz, Emanuel Ax o Joaquín Achúcarro, entre d’altres.

José Menor va actuar el 1996 al Palau de la Música Catalana, on va aconseguir el primer premi del cicle Primer Palau, després del qual va començar a desenvolupar una extensa activitat concertística. El seu debut internacional va esdevenir-se al Carnegie Hall de Nova York quan tenia quinze anys, després d’aconseguir el primer premi en la categoria juvenil de la World Piano Competition a Cincinnati (EUA). Entre altres premis ha guanyat també el 34è Concurs Internacional d’Execució Musical Dr. Luis Sigall de Viña del Mar, a Xile (2007), i fou finalista al Young Concert Artists Trust de Londres (2004).

Ha estat el primer pianista a enregistrar la integral de piano de Joan Guinjoan, en dos CD publicats per Columna Música, que van ser presentats a Madrid el febrer de 2012 en el concert inaugural de la sèrie Carta Blanca

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter