Subscriu-te

Josep Caballé-Domènech, nou director musical de l’Staatskapelle Halle, a Alemanya

El director català Josep Caballé-Domènech. © Lukas Beck
El director català Josep Caballé-Domènech. © Lukas Beck

El director català Josep Caballé-Domènech acaba de ser nomenat Generalmusikdirektor (director general musical) de l’Staatskapelle Halle a Alemanya. Josep Caballé-Domènech és, des de fa dos anys, director titular de la Colorado Springs Philharmonic Orchestra als Estats Units d’Amèrica, a més de director convidat a la Semperoper de Dresden, i aquest 18 de gener passat es va fer pública la seva titularitat al capdavant de l’Staatskapelle Halle a Alemanya.

Després d’un procés de selecció, el consell rector del Teatre, Òpera i Orquestra de Halle en va confirmar el nomenament el 18 de gener passat, compromís que es farà oficial en roda de premsa properament, tot i que Caballé ja ha començat a programar la nova temporada d’aquesta orquestra.

Caballé-Domènech haurà de combinar durant les properes temporades la doble titularitat als Estats Units i Alemanya i els compromisos que el lliguen a orquestres de prestigi com l’Staatskapelle de Dresden –el titular de la qual és Christian Thielemann–, amb la qual ha dirigit a la Semperoper de Dresden títols com una première de Carmen de Bizet i representacions de Le nozze di Figaro de Mozart; o com l’Staatskapelle de Berlín, amb la qual debutarà a l’Staatsoper de Berlín (La bohème de Puccini) i a l’Staatstheater Essen (La Straniera de Bellini), a més d’altres compromisos simfònics.

Josep Caballé-Domenech va néixer a Barcelona en el si d’una família de músics. Va completar els estudis de direcció d’orquestra a Viena, Suècia i Aspen i entre els seus mentors figuren Sergiu Comissiona, Jorma Panula, David Zinnman o Sir Colin Davis. Ha dirigit la Royal Philharmonic de Londres i les filharmòniques Txeca i de Baden-Baden, com també la New Japan; les simfòniques de la Ràdio Sueca, Giuseppe Verdi de Milà, Trondheim, Houston, San Antonio i de Bilbao, i orquestres com la de Radiotelevisión Española, Gran Teatre del Liceu, Tonhalle de Zuric, WDR de Colònia, Deutsches Simfonie Orchester Berlin, Rundfunkorchester de Munic, Staatsoper Stuttgart i OFUNAM de Mèxic, entre d’altres. A més, ha estat el principal director convidat de la Norrköping Symphony Orchestra.

Entre les produccions operístiques destacades en què ha treballat hi ha Luisa Fernanda de Moreno Torroba al Theater an der Wien amb Plácido Domingo i l’RSO de Viena, l’estrena mundial de l’òpera La cabeza del Bautista d’Enric Palomar al Gran Teatre del Liceu o la nova producció de Tosca de Puccini, a la Volksoper de Viena. El 2011 va debutar al Royal Albert Hall i va dirigir per al segell Onyx Classics la Trilogia de Respighi, enregistrada amb la Royal Philharmonic Orchestra de Londres. També va estrenar el ballet Negro Goya d’Enric Palomar dins el 60 Festival Internacional de Música y Danza de Granada i va debutar a la Semperoper de Dresden amb Le nozze di Figaro i a la Kömische Oper de Berlín.

Entre els seus compromisos futurs cal destacar El barber de Sevilla i una nova producció de Carmen a la Semperoper de Dresden i debuts a Montpeller, Amsterdam, Houston i Louisiana. Del dia 15 a 17 de març Josep Caballé tornarà a dirigir l’OBC a l’Auditori de Barcelona amb un programa que inclou la Pastoral de Beethoven i la Simfonia núm. 2 de Txaikovski.

El director català acaba d’estrenar també web oficial: www.jcaballedomenech.com, en la qual es pot obtenir més informació sobre la seva trajectòria, les darreres notícies i els seus compromisos futurs.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter