Subscriu-te

‘Cobla 2.0’, una nova manera d’escoltar música per a cobla al Palau

L’espectacle familiar “Cobla 2.0”. © Lorenzo di Nozzi
L’espectacle familiar “Cobla 2.0”. © Lorenzo di Nozzi

El proper diumenge, 3 de febrer (a les 12 h), a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana, s’estrena al públic el nou concert-espectacle Cobla 2.0. Una proposta protagonitzada per la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona que té com a objectiu oferir una visió renovada i moderna de la cobla com una de les sonoritats més impactants de l’actualitat.

L’espectacle, que durant aquesta setmana s’ofereix en el cicle Escoles al Palau, amb molt bona acollida del públic, té el guió i la direcció escènica de Jordi Oriol, i són els mateixos músics els qui esdevenen actors i protagonistes d’aquesta proposta escenicomusical.

Cobla 2.0 es presenta el dia 3 de febrer en el cicle Concerts Familiars al Palau, doncs,  com una oportunitat única per gaudir d’un espectacle en què tant nens com adults poden descobrir les particularitats de la formació musical més típicament catalana: els instruments que la integren, els sons diferenciats de cadascun i quin és el repertori –més enllà de la sardana– que poden interpretar. L’espectacle mostra l’evolució de la cobla al llarg dels anys i les possibilitats sonores d’aquesta formació, per això durant l’espectacle se sentiran fragments dels grans compositors Joaquim Serra o Eduard Toldrà, temes tradicionals coneguts per la mainada com Els tres tambors i una mostra de música moderna arranjada per a cobla, com el famós Bon dia d’Els Pets. També s’hi escoltaran compositors contemporanis de cobla, com Joan Albert Amargós, Albert Guinovart o Xavier Pagès, i una mostra d’un dels projectes amb més ressò en què ha participat la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona en la seva cerca de noves sonoritats per a la cobla, com és La Societat del Piano-obstacle de Pascal Comelade, una fusió de cobla amb folk. Finalment s’hi oferirà també l’estrena de La Santa Esfunkina de Marc Timón, tible i compositor, que ha fet una versió hip-hop, funky i ska de l’original La santa espina.

Es tracta d’un espectacle dinàmic, en què els músics tenen un doble vessant artístic, com a músics i com a actors, i amb un fort component de dificultat, ja que interpreten de memòria alhora que es mouen d’una manera autònoma per l’escenari al llarg de gairebé tot l’espectacle, sense la presència d’un director. Un espectacle, en definitiva, que ha encisat els nens que al llarg de les representacions han omplert la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana en les representacions fetes per a escoles aquesta setmana, en les quals han cantat les melodies populars interpretades per la cobla, han aplaudit al final de cada peça musical i han ballat amb els títols més trencadors i moderns, com els ritmes funkies o la versió del Bon dia d’Els Pets en versió per a cobla.

L’espectacle familiar “Cobla 2.0”. © Lorenzo di Nozzi
L’espectacle familiar “Cobla 2.0”. © Lorenzo di Nozzi

Una aposta musical que ha tingut des de l’inici el suport i la complicitat inestimables de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, que ha demostrat una flexibilitat i cohesió com a grup musical d’altíssim nivell, i que es reforça amb diversos elements per fer més atractiu l’espectacle al públic, com el diàleg entre els músics, la seva interacció amb l’auditori, els tocs d’humor dels diàlegs o la projecció sobre l’orgue de la Sala de Concerts de diverses imatges, a través de la tècnica del mapping, que enforteixen el discurs més contemporani de la proposta.

Cobla 2.0 és una de les apostes del nou Projecte Educatiu del Palau de la Música Catalana. Un programa d’acció global, basat en els valors fundacionals del Palau i de l’Orfeó Català, com són la catalanitat i la contemporaneïtat, que s’ha posat en marxa amb l’objectiu de consolidar un projecte educatiu propi, que fomenti la participació del públic, la relació entre diferents generacions, la interacció amb altres disciplines i amb les programacions de la casa i la potenciació del patrimoni artístic.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter