Subscriu-te

La pianista veneçolana Gabriela Montero serà artista resident de l’Ateneu-CMEM de Banyoles el 2017

© Shelley Mosman
© Shelley Mosman

La pianista veneçolana Gabriela Montero, reconeguda internacionalment, serà l’artista resident de l’Ateneu-CMEM de Banyoles l’any 2017, en la setena edició de les residències artístiques d’aquesta entitat, que es consolida com un projecte amb vocació internacional. Així doncs, s’hi incorpora per primer cop una intèrpret de fora de l’Estat, en aquest cas una solista reclamada per les millors sales i orquestres del moment. La pianista oferirà tres concerts a l’Auditori de l’Ateneu, en què s’envoltarà d’artistes convidats molt propers; la intèrpret es presentarà amb formacions diferents i repertoris molt diversos.

El primer concert serà el divendres 3 de març de 2017 (21 h). Un recital de piano sol en el qual Montero interpretarà en la primera part dues obres mestres del repertori romàntic, els Impromptus, op. 90 de Schubert i el Carnaval de Schumann; la segona part serà dedicada a improvisacions a partir de temes suggerits pel públic. El segon concert serà el diumenge 1 d’octubre (19 h), en el qual Gabriela Montero farà duo pianístic amb la també veneçolana Vanessa Pérez. Juntes interpretaran un programa d’obres per a piano a quatre mans i per a dos pianos, amb peces de Lutoslawski o Rachmàninov, entre altres compositors. Finalment, el dissabte 16 de desembre (21 h), Montero oferirà, junt amb el baríton irlandès Sam McElroy (el seu marit) el Viatge d’hivern (Winterreise) de Schubert, un dels cicles de lieder més cèlebres.

Nascuda el 1970 a Veneçuela, Gabriela Montero va fer la seva primera interpretació en públic als cinc anys. Als vuit va debutar com a solista amb l’Orquesta Sinfónica Simón Bolívar, dirigida pel mestre José Antonio Abreu. Des de llavors la seva carrera ha estat imparable i avui és considerada una de les pianistes més reputades del moment, tant per les seves inspirades lectures del gran repertori clàssic i romàntic com per les cèlebres improvisacions, que sol incloure en els seus recitals. Montero ha recuperat el recurs a la improvisació en la música clàssica, que feia segles que s’havia abandonat, i habitualment convida el seu públic a escollir idees i temes sobre els quals improvisar.

Entre altres guardons i reconeixements, el 2015 va obtenir el Premi Grammy Llatí al millor àlbum de música clàssica. Ha estat convidada per les millors orquestres del món, com ara les filharmòniques de Los Angeles i Nova York, les simfòniques de Chicago i San Francisco, Gewandhaus de Leipzig, Academy of St. Martin in the Fields, Orquestra de Cleveland, i ha estat dirigida per mestres com Claudio Abbado o Lorin Maazel.

Al costat dels concerts, s’han programat diverses activitats paral·leles, concebudes per arribar al gran públic, i també pedagògiques, destinades als alumnes de l’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB). En aquest sentit, per al 3 de març (17.30 h) s’ha organitzat un taller i demostració d’improvisació a càrrec de la mateixa Montero, adreçat als alumnes de l’EMMB. Entre octubre i desembre se celebrarà el curs d’audició musical Qui té por de la clàssica?, amb el professor Rafael Esteve, amb un cicle monogràfic dedicat als concerts per a piano i orquestra més importants. Finalment, el 12 de desembre s’ha programat una sessió del club de lectura de la Biblioteca Pública de Banyoles dedicada a la novel·la El malaguanyat de Thomas Bernhard, centrada en la figura del genial i excèntric pianista canadenc Glenn Gould.

Les residències artístiques de l’Ateneu-CMEM (Centre Municipal d’Estudis Musicals de Banyoles) van començar l’any 2011, essent un projecte pioner a Catalunya amb la finalitat d’oferir un acostament diferent entre els intèrprets i el públic, ja que estableix una relació continuada durant tot un any a través d’un complet programa de concerts i activitats. Els artistes tenen carta blanca per suggerir un mínim de tres concerts amb les formacions i els repertoris que ells escullin i que permetin oferir un retrat de les seves diverses facetes artístiques.

En les quatre primeres edicions s’havia optat per formacions i artistes clàssics. El 2011 va ser el Trio Mozart Deloitte (actualment Trío Lorca); el 2016, el violinista Miguel Colom; el 2013, el Quartet Gerhard, i el 2014, el violoncel·lista Pau Codina. L’any 2015 es va apostar per primer cop per sortir de l’àmbit de la música clàssica amb la figura de la cantaora de Huelva Rocío Márquez, considerada una de les grans del flamenc del moment. L’any 2016, l’escollit va ser el baríton Josep-Ramon Olivé, que va suposar la primera incursió de la residència en l’àmbit líric. Amb Gabriela Montero, les residències artístiques de l’Ateneu-CMEM fan un pas més en la seva consolidació i projecció.

Com ve essent habitual, s’editarà un llibret especial de la residència i, al final, un disc de promoció amb un tiratge limitat que inclourà una selecció de les interpretacions ofertes. Les entrades (els concerts tenen un preu de 15 euros) per al primer concert es podran comprar a partir del dijous 15 de desembre a les 12 h al web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (passeig de la Indústria, 25; tel.: 972 57 00 50, de dilluns a dijous, de 8.30 a 18.45 h i divendres de 8.30 a 17.45 h).

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter