Subscriu-te

La temporada d’orgue del Vendrell potencia els intèrprets del país

orgue vendrell

Aquest any 2014, l’orgue barroc de l’Església Parroquial de Sant Salvador del Vendrell (del segle XVIII, original de l’orguener suís Ludwig Scherrer), acull la quarta temporada de concerts després de la restauració l’any 2010, impulsada per l’Associació d’Amics de l’Orgue del Vendrell –constituïda l’any 1997 i amb la restauració de l’instrument, efectuada pel taller Desmottes de Conca, com un dels objectius principals. L’entitat organitza els concerts amb la col·laboració de l’Associació Musical Pau Casals.

Es tracta d’una temporada que vol oferir la millor qualitat musical quant a intèrprets, però donant alhora oportunitats tant a joves organistes i músics locals com de la resta del país. La temporada reuneix onze concerts, estructurats en diferents cicles i festivals musicals –s’ha consolidat la col·laboració amb el Patronat de l’Auditori Pau Casals i l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell–, barrejant estils instrumentals i musicals que demostraran les capacitats de l’orgue; així, per exemple, hi haurà un concert amb guitarra elèctrica i un altre amb viola de roda.

Fins a l’octubre, els concerts tindran lloc en divendres a les 21 h. La temporada començarà el 14 de març amb la intervenció de l’organista Jonatan Carbó i continuarà el 4 d’abril amb la Pemi Rovirosa Quartet Blues Band, per oferir un maridatge dels instruments del quartet –guitarra, baix, bateria i teclats– amb l’orgue. El 9 de maig serà el torn de l’organista Jordi Cabré i el 13 de juny el de l’organista Josep Mateu amb l’intèrpret de viola de roda Adrià Grandia. A l’estiu, el 18 de juliol actuaran els organistes Carlos A. Guerra i Lucie Záková; mentre que el 9 d’agost l’organista holandès Willem Jansen intervindrà dins el Festival Internacional de Música Pau Casals. El 5 de setembre serà el torn de l’organista Jordi Vergés, i el 24 d’octubre actuarà l’Escolania de Montserrat en la commemoració del 41è aniversari de la mort de Pau Casals.

L’Ensemble Méridien
L’Ensemble Méridien

El dissabte 8 de novembre (21 h) actuarà l’Ensemble Méridien, grup format per la soprano Laia Frigolé, les violinistes Elisabeth Bataller i Maria Gomis, la violoncel·lista Marta Vila, la contrabaixista Vega Montero, l’intèrpret de tiorba Josep Maria Martí i l’organista Juan de la Rubia; i el divendres 5 de desembre (21 h) ho farà el cor de noies  Zóngora –creat el 1996 en el si de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell i dirigit per Montserrat Meneses–, amb Jonatan Carbó a l’orgue i piano, els quals oferiran un concert de nadales. Finalment, el dilluns 29 de desembre (21 h) s’interpretarà l’obra El petit príncep de la compositora vendrellenca Carlota Baldrís, en versió per a trompa, violoncel i orgue, amb Sylvain Carboni, Dani Claret i Jordi Camell; aquest concert s’emmarca en la celebració del 138è aniversari del naixement de Pau Casals i en la commemoració del 70è aniversari de la mort d’Antoine de Saint-Exupéry, autor d’El petit príncep.

L’Oratori Àngel de Tobies

D’altra banda, el proper dissabte 8 de març tindrà lloc a l’església del Vendrell (21 h) la celebració del 20è aniversari de l’estrena de l’Oratori Àngel de Tobies de la compositora vendrellenca Carlota Baldrís. Aquesta obra es va estrenar el 25 juny de 1994 a l’Auditori Pau Casals i s’ha interpretat diverses vegades; aquesta serà la tercera des de començament d’any –s’ha ofert a Riudoms i Tarragona–  i està adherida als actes del Dia de la Dona. Hi participaran –a banda d’alguns intèrprets de l’any 1994 i 2007–, les corals Augusta de Tarragona, Nova Unió de Vila-seca i el cor de veus blanques de l’Escola de Música Pau Casals, juntament amb una formació de cambra, els castellers Nens del Vendrell i els grups de grallers del Baix Penedès i Tocats de Canya; la direcció serà a càrrec de David Molina, amb la veu solista de la mezzosoprano Tànit Bono i el comunicador Xavier Grasset com a rapsode, i amb la col·laboració especial de Marina Rossell, Rosa Andreu, Montserrat Meneses i la mateixa Carlota Baldrís.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter