Subscriu-te

La Xarxa de Músiques 2020-21 aposta per les formacions locals

Joventuts Musicals de Catalunya ha presentat recentment la programació de la temporada 2020-21 de la Xarxa de Músiques a Catalunya, que engloba una trentena de concerts de música clàssica, jazz, d’arrel i familiars, interpretats per formacions destacades del panorama musical català i espanyol.

Es tracta de propostes provinents de músics i formacions que han estat premiats en concursos diversos de Joventuts Musicals d’Espanya, i d’altres, com El Primer Palau o el Concurs de Piano de Vilafranca, o de centres educatius: ESMUC, Conservatori del Liceu o Taller de Músics, o del Fringe del Festival de Torroella de Montgrí.

Els concerts tindran lloc a Moià, Tarragona, Banyoles, l’Estartit, Figueres, Palafrugell o Reus i s’espera que se’n facin un centenar al llarg de l’any gràcies a les entitats que formen part de la federació i que fan de JM Catalunya una xarxa musical i cultural única al país, present arreu del territori. Inauguraran la temporada els pianistes Júlia Fortuny i Bernat Sánchez amb un programa de piano a quatre mans, el 20 d’octubre, al Teatre Metropol de Tarragona.

En l’àmbit de la clàssica, amb setze propostes, hi intervindran les formacions Ensemble O Vos Omnes, GIOrquestra, Acadèmia 1750, Trio da Vinci, Trio Zukan, Quartet Atenea i Bärhof Ensemble. I també el quartet format per Miquel Ramos, Joel Bardolet, Pau Codina i Carles Marigó, així com el duo de violí i piano format per Federico Piccotti i Marta Puig, la soprano Irene Mas o el pianista Álvaro Mur, entre d’altres.

La cantant Magalí Sare i el guitarrista Sebastià Gris

Pel que fa al jazz, amb quatre propostes, hi intervindran l’Alba Alsina Quartet, el quintet encapçalat per Joan Mar Sauqué, el duo format per Magalí Sare i Sebastià Gris i el St. George Quartet. La música d’arrel, amb cinc formacions, serà oferta per la Companyia Minimíssima; Flor de Canela; Lídia Mora i Víctor Rosell, “Ruselito”; Gemma Abrié, Carles Belda i The New Catalan Ensemble, i l’Ethno Orquestra, amb quaranta músics. L’àmbit familiar es concentrarà en els titelles d’Arnau Colom, amb música d’Enric Rovira; i a Xarxa Crea, hi intervindrà el grup encapçalat per Joina Canyet i Teatre de les Comèdies. Finalment, Juan Cruz-Guevara serà el compositor resident d’aquesta temporada.

Podeu consultar el detall dels concerts de la temporada en aquest enllaç.

Flor de Canela

La Xarxa de Músiques a Catalunya és una activitat creada l’any 1995 per la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya i les seves associacions locals a l’efecte d’oferir arreu del país una sèrie de concerts de música clàssica de petit i mitjà format a cura principalment de joves músics professionals catalans. Amb els anys, el circuit s’ha anat obrint a altres estils, com ara el jazz i les músiques d’arrel, però sense abandonar mai l’aposta per la música clàssica, i s’ha consolidat com una plataforma única que aposta per la promoció i el suport als artistes emergents del país. Des de l’inici i fins al 31 de desembre de 2019, dins d’aquest circuit s’han celebrat 3.566 concerts, repartits per més d’una cinquantena de poblacions catalanes.

La proposta artística de la Xarxa s’estructura en cinc àmbits, amb la voluntat de garantir una programació equilibrada i amb la màxima representació possible d’estils i gèneres musicals: Clàssica, Jazz, Arrel, En Família i Crea. Aquesta darrera és una categoria que inclou produccions transversals que fusionen la música clàssica amb altres gèneres musicals o llenguatges artístics o que simplement la presenten amb nous formats.

La Xarxa també posa l’accent en la composició. Així, des de la temporada 2015-16, i gràcies a la col·laboració de la Fundació de Música Ferrer-Salat, Joventuts Musicals de Catalunya s’ha dotat de la figura del compositor resident de la Xarxa. El guanyador del Premi Reina Sofía rep l’encàrrec d’escriure dues obres per a dues formacions d’entre les seleccionades al catàleg de la Xarxa, concebudes per ésser estrenades en la pròpia Xarxa, tot donant un punt de trobada a la interpretació i la composició.

Imatge destacada: Quartet Atenea

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter