Subscriu-te

La Xarxa de Músiques a Catalunya presenta temporada amb destacats nous talents del país

La temporada passada la Xarxa va triplicar el nombre de concerts.

L’Atrium Ensemble
L’Atrium Ensemble

La Xarxa de Músiques a Catalunya presenta aquesta temporada 2014-15 una programació equilibrada, amb 21 propostes musicals que abracen diferents gèneres, tot seguint la línia d’actuació que consolida el nou projecte engegat la temporada passada amb la nova direcció de Joventuts Musicals de Catalunya. La Xarxa de Músiques és el circuit de concerts que organitza la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya (JMC) i que des del 1995 presenta una selecció de les millors propostes musicals produïdes al nostre país. Aquestes propostes van de gira per tot Catalunya gràcies a la xarxa d’entitats locals de Joventuts Musicals que les contracten, tot beneficiant-se de propostes subvencionades i d’un seguit de serveis relacionats amb l’organització dels concerts que són garantits per la professionalitat de la Xarxa. Les 40 entitats locals de Joventuts Musicals –algunes amb més de 50 anys d’història– constituïdes legalment i presents a tot el territori fan de la Xarxa de Músiques un dels circuits culturals més importants de Catalunya; cadascuna desenvolupa també les seves pròpies activitats i organitza autònomament cicles de concerts, concursos específics, cursos i altres activitats associatives adreçades als joves i a la música.

El circuit va viure una renovació profunda l’any passat, coincidint amb el relleu de l’equip directiu de la federació –encapçalat per Mònica Pagès i Santacana–, que va voler fer de l’aposta pels nous talents, sobretot catalans, i la diversitat estilística els trets distintius de la Xarxa. El resultat d’aquests canvis s’han traduït en un augment molt destacat del nombre de concerts organitzats arreu del país. Així, si la temporada 2012-13 la Xarxa de Músiques va organitzar 33 concerts propis, aquesta darrera temporada 2013-14, ja amb el nou equip de gestió, els concerts s’han triplicat, fins a arribar als 99.

La Xarxa 2014-15, que abraça el període que va de l’1 de setembre de 2014 al 31 d’agost de 2015, suma un total de 21 propostes repartides en 5 categories: música clàssica –que ha estat i continua essent el gènere principal de la Xarxa–, jazz, músiques d’arrel, concerts familiars, i creació i nous formats –amb la selecció d’una proposta que partint de la música clàssica s’endinsi en nous llenguatges o posades en escena innovadores.

Darío Barroso
Darío Barroso

Així doncs, la categoria Xarxa:CLÀSSICA inclou el trio de música antiga Atrium Ensemble (l’oboista Daniel Ramírez, la violinista Sara Cubarsi, el guitarrista Darío Barroso); el violoncel·lista Ferran Albrich, acompanyat per la prestigiosa pianista Ah Ruem Ahn; el pianista Jorge Nava; el quintet de vent Barcelona Reed Quintet; el Trio Pedrell; el conjunt coral de música antiga Ensemble O Vos Omnes; el pianista Marc Serra; la soprano Ana Puche, amb el pianista Pau Damià; el trio de corno di bassetto Ensemble Una Cosa Rara, i el quartet de violoncels Sandaran Cello Quartet. Per la seva banda, la categoria Xarxa:JAZZ inclou els conjunts Bernat Font Trio, el Joan Vidal Sextet i el Pol Omedes Trio.

La categoria Xarxa:ARREL incorpora el flamenc de Pere Martínez, la cançó mediterrània d’autor de Rusó Sala i el jazz manouche del quintet Swingcaló. Xarxa:EN FAMÍLIA ofereix els espectacles Quixoteràpia del quartet 4xdo i Pere i el llop del Quintet Frontela. Finalment, l’apartat Xarxa:CREA, centrat en els nous formats, ha escollit com a proposta l’espectacle del Murtra Ensemble Mira la música, escolta la dansa. Tota aquesta selecció suposa una bona mostra dels millors artistes emergents del nostre país en cadascun dels gèneres representats.

Swingcaló
Swingcaló

Quan ja s’ha tancat el període de contractació per al període de setembre a desembre de 2014 ja estan confirmats 29 concerts de la Xarxa 2014-15 arreu del país. En espera de tancar el període de gener a agost de 2015 amb les entitats locals de Joventuts Musicals, tot apunta, doncs, que s’igualarà la xifra del centenar de concerts assolida la passada temporada 2013-14.

Les propostes han estat seleccionades per una comissió artística però nodrint-se també de convenis i acords amb els concursos i les institucions musicals més importants del país. D’aquesta manera, la Xarxa pretén ser un aparador de la vitalitat musical de Catalunya i teixir alhora complicitats amb els principals agents musicals del país.

Pere i el llop del Quintet Frontela
Pere i el llop del Quintet Frontela

Cal indicar que Joventuts Musicals de Catalunya és una federació territorial independent adscrita a la Confederación de Juventudes Musicales de España, però amb entitat legal i projecte propis i diferenciats. Forma part, per tant, del moviment internacional de Jeunesses Musicales, qualificat per l’Unesco com el “moviment cultural juvenil més important del món”. Des de la seva creació el 1995, la Xarxa de Músiques ha rebut el suport decisiu del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i aquest suport es manté en aquesta nova temporada 2014-15.

La programació de Xarxa de Músiques a Catalunya es va presentar el 18 de setembre passat a Vic, al Club MV del recinte firal d’El Sucre –seu del Mercat de Música Viva de Vic–, amb la participació de Jordi Sellas, director general de Creació i Empreses Culturals del Departament de Cultura, i de Mònica Pagès, presidenta de la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya; el conjunt Swingcaló va oferir un tast musical per obrir i tancar l’acte.

Per consultar dates i llocs dels concerts i obtenir-ne informació actualitzada: www.xarxademusiques.cat.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter