Subscriu-te
,

L’Associació Franz Schubert es refunda i presenta un premi i un programa de suport a joves músics

L’Associació Franz Schubert de Barcelona, fundada l’any 1997, presidida per Jordi Roch i dirigida per Víctor Medem, ha anunciat un procés de refundació a partir d’aquest 2021 per donar sortida a nous projectes enfocats a reforçar el pes institucional de l’entitat i sobretot refermar dues prioritats: el suport al talent jove i la internacionalització i reforç de la seva vocació europea.

Un dels nous projectes d’aquest any és la creació del Premi Franz Schubert, avalat per un grup d’experts internacional de màxim prestigi. A proposta del president de l’Associació, el premi inclourà dues distincions: a una personalitat que hagi fet una contribució singular i profunda al repertori schubertià al llarg d’una extensa trajectòria, ja sigui des del vessant d’intèrpret, promotor, investigador o divulgador, i una distinció a un jove talent de la interpretació musical per impulsar la seva carrera mitjançant concerts als festivals promoguts per l’Associació dins la Schubertíada com a plataforma divulgativa. La primera edició comptarà amb l’aval de Jonathan Brown, Johannes Bultmann, Antonio Moral i Elisabeth Reischl; els premiats seran anunciats durant el primer semestre del 2021.

Amb la voluntat de donar suport als músics joves, que han vist minvada la seva activitat per la situació derivada de la pandèmia de la COVID-19, l’Associació Franz Schubert anuncia també un nou programa de fellowships i beques de suport als joves talents europeus anomenat Lied the Future. Aquest projecte cristal·litzarà en una refundació i potenciació de l’Acadèmia de la Schubertíada, amb seu principal a Figueres durant l’estiu, un punt de trobada entre joves talents i músics consolidats amb cursos i formació al voltant de la interpretació de la música, amb accent en el repertori schubertià.

Alumnes del Curs Internacional de Lied

Aquest desenvolupament serà progressiu i es veurà culminat el 2023. Recordem que l’Associació ha tingut en la promoció del talent jove un dels eixos d’actuació i un paper molt important en l’inici de la carrera d’artistes i grups rellevants del país i internacionals. També en el vessant pedagògic, l’Associació organitza el Curs Internacional de Lied amb el professor i pianista Wolfram Rieger. L’any 2021, aquest curs, clau en la història de la divulgació del lied entre els estudiants de música a Espanya, assolirà la vint-i-cinquena edició.

Internacionalització, potenciació i expansió de la marca Schubertíada

Per la seva banda, la Schubertíada, marca principal de l’Associació, és considerada un referent al circuit internacional dels festivals dedicats a la cançó poètica i a la música de cambra. A l’edició del 2019 va comptar amb un 29% de públic internacional. Un dels pilars d’aquesta internacionalització és la difusió dels concerts del festival a través de la xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió (UER-EBU), gràcies a la col·laboració amb Catalunya Música. Aquesta difusió es concreta en més de 120 emissions de concerts de la Schubertíada per canals de ràdio de més de disset països entre el 2019 i el 2020. A partir del 2021 aquesta col·laboració es veurà reforçada per continuar indagant i potenciant aquestes línies d’actuació.

També, des del 2018, el programa Lunchtime Concerts de BBC3, un dels més escoltats i populars d’aquesta històrica emissora britànica, dedica una setmana de la seva programació de manera íntegra a la Schubertíada de Vilabertran. La Schubertíada també forma part del Liedzentrum i és partner del cicle Der Lyrische Salon. Cal destacar igualment que Víctor Medem, director de l’Associació i responsable artístic de la Schubertíada, ha estat convidat a formar part del jurat internacional del Concurs Bolko von Hochberg 2021 que es celebrarà a Görlitz (Alemanya) durant la pròxima primavera.

En clau espanyola, des del 2018 l’Associació ha promogut i potenciat la Schubertíada amb una expansió geogràfica que l’ha dut a la creació de festivals i col·laboracions com ara la Schubertíada Valdegovía (Àlaba), que en les seves tres edicions ha tingut un cent per cent d’ocupació i en temps rècord ha esdevingut un referent de l’oferta musical de la província. Aquest 2021 l’Associació inicia una col·laboració amb la Fundación del Festival Bal y Gay (Lugo), per la qual es programarà un concert a Modoñedo (Lugo), que s’emmarcarà en l’Año Xacobeo, i es coproduirà l’estrena d’una obra del compositor Daahoud Salim. Es preveu la presentació de la programació de la Schubertíada 2021 a principis de març.

Finalment, l’Associació Franz Schubert és l’impulsora a traves de la Schubertíada de quatre recitals de lied que es celebraran aquesta la primavera a Barcelona, a L’Auditori i al Palau de la Música Catalana.

Imatge destacada: el Quartet Casals en un concert de la Schubertíada a Vilabertran. © Martí Artalejo

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter