Subscriu-te

Lluís Sintes, nou president de Joventuts Musicals de Maó

Lluís Sintes. © Carme Iniesta
Lluís Sintes. © Carme Iniesta

El baríton menorquí Lluís Sintes va ser nomenat president de Joventuts Musicals de Maó el 21 de gener passat, en la darrera l’assemblea general de socis de l’entitat. “Enceto una nova etapa amb gran il·lusió i amb un equip directiu potent i molt actiu”, diu el cantant, que també esdevé, en conseqüència, director artístic del Festival de Música d’Estiu a Maó. Sintes, que agafa el relleu en el càrrec de Fèlix Ferrer, encapçalà l’única candidatura que s’hi presentava i que va ser escollida per unanimitat pels socis assistents a l’assemblea, tal com informa el diari «Menorca». El rotatiu explica que “l’equip de la junta té un marcat caràcter continuista, amb la pràctica totalitat de l’equip anterior”. Així, hi continuen Lali Olives, ara com a vicepresidenta; José Villafranca, tresorer, i Llúcia Palliser, secretària; i s’hi incorpora Oliver Vinent com a vicepresident segon. Respecte de la gestió de l’entitat, el nou president ha declarat al diari que “la seva intenció és «seguir creixent»”; i respecte el festival d’estiu, “l’event principal de l’entitat”, Sintes “aposta per apropar-lo de nou a l’orgue de l’església de Santa Maria, «que és on va començar»”.

Joventuts Musicals de Maó va néixer l’any 1959 impulsada per un grup de joves estudiants universitaris i un grup de joves de la localitat amants de la cultura i amb inquietuds socials. Durant més quinze anys l’associació es mantingué lligada a l’Ateneu de Maó, i posteriorment l’Orfeó Maonès li cedí un local durant uns anys per poder dipositar l’arxiu. Fins al moment ha ofert més de mil concerts públics, tot destacant les 34 edicions del Festival de Música de Maó, que se celebra al Teatre Principal de Maó. Joventut Musicals de Maó també organitza concerts per a les escoles, concursos musicals i diversos cursos de música.

L’entitat va iniciar els tràmits per a la restauració de l’orgue de Santa Maria a la dècada dels anys setanta, també va aglutinar músics professionals per constituir una escola de música denominada Acadèmia de Santa Cecília, que després esdevingué el Conservatori Professional de Música de Menorca. També va crear la Coral Sant Antoni, que acaba de complir vint-i-cinc anys i, l’any 1998, la primera orquestra professional de Menorca, coneguda com l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca, agrupació que reuneix els músics menorquins que han fet de la música la seva professió i també altres músics de fora de l’illa per completar les seves activitats.

El baríton Lluís Sintes (Maó, 1956) es va iniciar en la música i el teatre dins l’Orfeó Maonès, entitat que li ha concedit la Lira d’Or, el seu màxim guardó. Va debutar al Gran Teatre del Liceu l’any 1992, escenari on ha actuat en més d’un centenar de representacions, entre les quals la monumental Turandot dirigida per Núria Espert que l’any 1999 inicià la nova etapa del Liceu després de l’incendi (1994).

Amb una extensa carrera artística internacional, el cantant ha actuat per tot l’Estat espanyol i als principals teatres d’Europa, Amèrica i Àsia. Entre els títols més importants del repertori operístic, ha destacat en La bohème, Madama Butterfly, Roméo et Juliette, Lakmé, La traviata i Carmen, entre d’altres; i també en la cantata Carmina Burana.

Lluís Sintes també desenvolupa una importantíssima tasca d’investigació, recuperació i reivindicació del patrimoni musical de l’àmbit català i balear. En aquest sentit cal destacar la recuperació del Miserere de Benet Andreu, que va presentar al Palau de la Música Catalana el 2013. També és coneguda la seva faceta literària. L’any passat es van estrenar els dos cicles de cançó lírica catalana Quan silenciós romangui el meu sospir i Les estacions, amb poemes seus musicats per Carles Gumí. També cal destacar el cicle La flor del cirerer, amb música de Jesús Rodríguez Picó, que va estrenar ell mateix l’any 2008 a Tòquio, en un concert de música catalana i japonesa.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter