Subscriu-te
,

L’Orfeó Català convoca el seu primer Concurs Internacional de Composició Coral i recupera la Festa de la Música Coral

© Fons fotogràfic Orfeó Català. CEDOC
© Fons fotogràfic Orfeó Català. CEDOC

L’Orfeó Català convoca el I Concurs Internacional de Composició Coral “Festa de la Música Coral”, per incentivar la nova creació coral catalana i internacional. Una iniciativa que culminarà en la Festa de la Música Coral, un esdeveniment que la mateixa institució va crear l’any 1904 per impulsar la composició coral i que tindrà lloc el 28 de febrer de 2016. Ambdues propostes tindran caràcter biennal.

La Festa de la Música Coral vol ser un punt de trobada del món coral català i en l’edició de 2016 hi participaran: Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, Cor Jove de l’Orfeó Català, Cor Madrigal, Cor Plèiade de Granollers i Cor Infantil de Sant Cugat. Serà una celebració musical –entrades a un preu únic de 6 euros– en què es lliuraran els guardons als premiats d’aquest I Concurs Internacional de Composició Coral “Festa de la Música Coral” i dels Premis Internacionals Catalunya de Composició Coral, promoguts aquests darrers per la FCEC des de fa sis edicions. Les obres guanyadores en ambdós certàmens s’estrenaran en el marc d’aquesta festa.

La convocatòria dels dos premis ja està oberta i tenen la mateixa data límit de lliurament d’obres, el 10 de juliol de 2015. Podeu consultar aquí les bases de les convocatòries. El veredicte es comunicarà públicament a primers del mes de novembre de 2015.

La Festa de la Música Coral constituirà una celebració conjunta de tota la família coral catalana, gràcies a la col·laboració imprescindible de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC). L’esdeveniment facilitarà alhora la nova creació de música coral, tant a nivell nacional com internacional, i la recuperació significativa del patrimoni musical de compositors catalans d’èpoques anteriors.

Primer Concurs Internacional de Composició Coral “Festa de la Música Coral”

El I Concurs Internacional de Composició Coral “Festa de la Música Coral”, organitzat per l’Orfeó Català, convoca els compositors –sense límit d’edat ni procedència– a presentar obres corals amb un alt nivell d’exigència, apte tant per a cors amateurs com professionals, en les diferents categories escollides: cor mixt, veus iguals (cor femení), cor infantil i cor juvenil (mixt). Les obres presentades han de ser originals, inèdites i no premiades amb anterioritat en cap altre concurs. En cada categoria es premiarà una de les obres presentades.

El jurat d’aquesta primera edició estarà format pels directors i compositors de prestigi internacional següents: Antoni Ros Marbà, director i compositor; Benet Casablancas, compositor; Xavier Pagès i Corella, director i compositor; Fredrik Malmberg, director de l’Eric Ericsons Kammarkör de Suècia, i Josep Vila i Casañas, director de l’Orfeó Català i compositor, com a president del jurat.

VI Premis Internacionals Catalunya de Composició Coral

Paral·lelament, la FCEC convoca els VI Premis Internacionals Catalunya de Composició Coral per a composicions sobre text català i harmonitzacions de cançons tradicionals catalanes de nivell de dificultat baix/mitjà en dues categories: veus mixtes i veus iguals. El jurat dels VI Premis Internacionals Catalunya de Composició Coral estarà format per: Bernat Vivancos, compositor i director; Josep Lluís Guzmán, compositor; Josep Lluís Valldecabres, director, i Xavier Pastrana, director.

Les obres premiades seran editades per la FCEC, publicades en la seva “Col·lecció Coral” i distribuïdes a totes les entitats federades i d’altres que ho demanin. La FCEC s’encarregarà d’enregistrar en CD les obres premiades i de fer-ne la difusió pertinent.

Història de la Festa de la Música Catalana

L’any 1904 l’Orfeó Català va promoure la primera Festa de la Música Catalana. Una Festa que s’esdevingué entre els anys 1904 i 1922. Prenent com a model els Jocs Florals de poesia organitzats per l’Ajuntament de Barcelona, la Festa de la Música Catalana tenia com a finalitat impulsar la composició coral i premiava en diverses categories les millors composicions (per a veus mixtes, veus blanques, cors d’homes, cors femenins, de cambra, etc.).

La Festa de la Música Catalana es va crear amb la intenció d’incrementar el catàleg coral d’autors catalans en una època de plena efervescència del món coral, amb la creació de noves corals, orfeons, però amb una evident i limitada producció coral d’autors catalans.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter