Subscriu-te

Maria Martorell, Jordi Roch i el Cor Vivaldi, creus de Sant Jordi

La pedagoga Maria Martorell
La pedagoga Maria Martorell

També han estat guardonats en l’àmbit de la música Pepita Llunell, l’Institut Joan Llongueres i la Societat Coral L’Esperança

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi 2013, entre altres personalitats i entitats, en l’àmbit musical a la pedagoga i directiva del moviment coral Maria Martorell i Codina pels seus mèrits i serveis a Catalunya en la defensa de la seva identitat en el terreny cívic i cultural; concretament, “en reconeixement al valuós treball que ha dut a terme en el món de les corals infantils i, singularment, en el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC), federació que agrupa 5.000 nois i noies de més cent corals. El 1962 va ser una de les fundadores del cor infantil L’Esquitx, vinculat a la Coral Sant Jordi que dirigia el seu germà, Oriol Martorell”.

Jordi Roch, president de JJMM d’Espanya
Jordi Roch, president de JJMM d’Espanya
El Cor Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya
El Cor Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya

També han estat guardonats el metge i gestor musical Jordi Roch i Bosh, “per la seva contribució a la música i per l’impuls que ha donat als seus talents més joves. Ha estat president de Joventuts Musicals a nivell català i espanyol, de la Federació Internacional de Joventuts Musicals i del Consell Internacional de la Música de la Unesco. Cal destacar-ne, entre moltes altres iniciatives, l’organització de la Schubertíada a Vilabertran”, i el Cor Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya, “formació coral vinculada a l’Escola IPSI de Barcelona que posa en relleu l’aposta d’aquest centre per la música en l’àmbit educatiu. Per la singularitat de la seva proposta, la projecció internacional i la tasca pionera en la representació d’òperes infantils. Des de l’any 2001 té un cicle propi de concerts i entre la seva nombrosa discografia figuren bandes sonores per al cinema”.

La compositora i actriu Pepita Llunell
La compositora i actriu Pepita Llunell
L’Escola de Música Joan Llongueres
L’Escola de Música Joan Llongueres
Coral L’Esperança d’Arenys de Mar
Coral L’Esperança d’Arenys de Mar

 

 

 

 

 

També han estat distingits amb la Creu de Sant Jordi d’enguany la compositora i actriu Pepita Llunell i Sanahuja, “en reconeixement a la seva dedicació musical, singularment com a autora de sardanes, moltes de les quals han estat guardonades. I també per la seva trajectòria en el món del teatre, com a membre de diverses companyies, i la intervenció en pel·lícules molt conegudes del cinema català”; l’Escola de Música Joan Llongueres, “en el centenari d’aquest centre, fundat pel mestre Joan Llongueres com a Institut Català de Rítmica i Plàstica per a l’ensenyament musical als infants mitjançant el mètode Dalcroze; la seva proposta ha influït de manera vigorosa en els diferents corrents pedagògics que s’han desenvolupat en la música a Catalunya, també en la pràctica del cant coral”, i la Societat Coral L’Esperança “en el cent cinquantè aniversari d’aquesta entitat d’Arenys de Mar, que té els seus orígens en el moviment impulsat per Josep Anselm Clavé per tal que el poble accedís a la cultura mitjançant el cant coral. Per la seva contribució a la música, el teatre i la dansa i per l’aportació sostinguda a la dinamització cultural i a la cohesió social de la vila maresmenca”.

L’escriptor Narcís Comadira
L’escriptor Narcís Comadira

D’altra banda, també ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi l’escriptor, pintor i historiador de l’art, i col·laborador de la «Revista Musical Catalana», Narcís Comadira i Moragriega, “per la reconeguda qualitat de la seva aportació cultural. En la poesia –que conforma el gruix de la seva obra literària–, s’hi manifesta la influència del Noucentisme. Com a pintor mostra un clar interès pels volums i una tendència a la geometrització i la simplificació de les formes. També cal remarcar-ne la faceta de traductor i els estudis sobre arquitectura”.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona de part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. La cerimònia de lliurament de les creus de Sant Jordi 2013 serà el proper dimecres 15 de maig al Palau de la Generalitat de Catalunya.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter