Subscriu-te

Més de 300 alumnes han participat al projecte educatiu Sons del Cel, per conscienciar sobre entorn sonor i contaminació acústica

Aquest curs 2024-25, més de 300 alumnes de set centres educatius de primària de la ciutat de Barcelona han participat a Sons del Cel, un projecte educatiu transversal i pioner que té com a objectiu fomentar la consciència sobre l’entorn sonor, la contaminació acústica a la vida diària, de manera particular als centres educatius, i descobrir els beneficis dels sons de la natura i de la música.

Després de dos anys en fase de prova pilot a dues escoles de la Ciutat Comtal, aquesta ha estat la primera edició de la iniciativa liderada pel Palau juntament amb el Servei Meteorològic de Catalunya (MeteoCat) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). El programa té la col·laboració del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació. Aquest curs han participat a Sons del Cel les escoles Arc Iris, Casas, Cervantes, Dolors Monserdà-Santapau, La Muntanyeta, Mas Casanovas i Octavio Paz. El curs vinent el programa s’estendrà i s’oferirà a centres educatius de tota l’àrea metropolitana de Barcelona. 

Sons del Cel convida els infants i les comunitats educatives a repensar els espais escolars com a entorns de pau, silenci, diàleg i escolta activa, tot dotant l’alumnat de recursos per identificar i minimitzar la contaminació que els envolta diàriament. Es tracta d’un projecte transversal que es treballa des de la vessant artística, científica, ambiental i de salut. És un itinerari que dura tot el curs acadèmic, al llarg del qual es van plantejant diferents activitats, com ara un taller d’exploració sonora i creació musical al centre, o un altre d’enregistrament de sons i escolta activa al Jardí Botànic de Barcelona, així com l’assistència al concert-espectacle Tocats x l’Orgue! al Palau de la Música. A final de curs s’organitza una trobada de clausura al Palau de la Música, on un grup d’alumnes representants de cada centre comparteixen aprenentatges i compromisos de futur.

La bona acollida i el bon resultat de l’experiència durant el curs 2024-25 ha dut a més de la meitat d’escoles participants a integrar el projecte de forma estable al seu programa educatiu. Des del Palau també s’han elaborat diferents materials educatius, entre els quals destaca un espai web interactiu amb continguts teòrics, jocs i reptes perquè les escoles puguin seguir explorant el concepte del so i del silenci.

Des de fa més de tres dècades el Palau de la Música col·labora amb la comunitat educativa a través del cicle Escoles al Palau a fi d’oferir activitats i propostes artístiques que potencien el desenvolupament integral dels infants i joves del nostre país. Durant el curs 2024-25 el Palau va oferir un total de 180 concerts familiars i escolars, que van atreure més de 50.000 espectadors.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter