Subscriu-te

Mor el pedagog i director de cors Manuel Cabero als 95 anys

El pedagog i director de cors Manuel Cabero ha mort aquest diumenge als 95 anys. Format a l’Escola Municipal de Música, va dedicar-se vocacionalment al cant coral des de petit, disciplina que va compaginar amb la dedicació al negoci familiar de fabricació de llibretes d’anelles.

Nascut a Barcelona el febrer del 1926, Cabero va fundar el 1951, al costat de la seva esposa i professora de cant Montserrat Pueyo i un reduït grup d’amics, el Cor Madrigal –nom que representava el tipus de música que més li agradava conrear–, del qual va fer l’obra de la seva vida, caracteritzada pel treball rigorós i l’exigència que va deixar empremta en diverses generacions de cantaires.

Amb els anys el Cor va anar creant la seva pròpia família coral, l’Agrupació Cor Madrigal, integrada pel cor infantil L’Esquellerinc, els juvenils Albada i Ariadna i el cor Signum, format per pares dels nens de L’Esquellerinc. El Cor Madrigal en particular i el conjunt de la seva Agrupació en general han esdevingut elements imprescindibles del panorama coral del nostre país, en què han afrontat amb garanties d’èxit tot tipus de repertoris, des de petits concerts a cappella fins a grans produccions simfonicocorals, passant per una bona part de música catalana contemporània.

Després de dirigir-lo durant gairebé tres dècades i d’uns anys de silenci, Cabero va deixar el lideratge del Cor Madrigal en mans de la seva deixebla Mireia Barrera, mentre que ell passava a ser mestre de la Capella de Música de la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona, institució musical històrica que contribuí a recuperar.

Com a pedagog, Cabero també va impartir durant molts anys cursos de formació de directors a redós de diverses institucions, com els Cursos Internacionals de Música de l’Orfeó Lleidatà a Cervera, la Federació Catalana d’Entitats Corals –de la qual era membre emèrit de l’Equip Tècnic– o l’Institut Joan Llongueres, aquí sota la marca Audicor (Aula de Direcció Coral). També va ensenyar arreu d’Espanya i en altres països, com França i Suïssa. El mes d’octubre passat l’Asociación Española de Directores de Coro (AEDCORO) el va nomenar soci d’honor de l’entitat.

Amb més de set dècades d’activitat professional, pare d’una nombrosa nissaga vinculada a la música, ja sigui de manera professional o amateur, va ser distingit l’any 2002 amb la Creu de Sant Jordi.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter