Subscriu-te

Rafael Subirachs estrenarà l’adaptació operística de ‘Nabí’ de Josep Carner

El músic, cantautor i compositor Rafael Subirachs
El músic, cantautor i compositor Rafael Subirachs

El músic, cantautor i compositor Rafael Subirachs ha iniciat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami per poder finançar la seva darrera creació, l’òpera Nabí, basada en l’obra cabdal de la literatura catalana del poeta Josep Carner.

L’òpera en qüestió s’estrenarà al Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols si, després dels 40 dies que dura la campanya a Verkami, s’aconsegueixen els 33.000 euros necessaris. Si la fita no s’assoleix, Rafael Subirachs assumeix igualment el repte de presentar el segon acte de Nabí, “En el mar”, format per tres cants («La tempesta», «La balena» i «La platja») i amb una durada de 45 minuts en total, al Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols els dies 13 i 14 d’agost de 2013.

Les composicions de Subirachs sempre han estat vinculades a la poesia més significativa del segle XX a Catalunya: Joan Salvat-Papasseit, Miquel Martí i Pol, Gabriel Ferrater, Carles Riba o Josep Carner. És per aquest motiu que ara ha escrit aquesta òpera en quatre actes, d’unes cinc hores de durada, a partir del poema Nabí, escrit pel màxim exponent de la poesia noucentista l’any 1941.

El poeta Josep Carner
El poeta Josep Carner

Nabí està basada en el llibre bíblic de Jonàs, el profeta que va eixir de la boca del gran peix i sobre el qual el poeta Josep Carner va crear un dels textos més importants de la poesia europea del segle XX. Rafael Subirachs ha creat la dramatització i les músiques d’una òpera tragicòmica que posa de manifest les desobediències de Jonàs i, per mitjà de les quals, poeta i compositor reflexionen i les transporten al nivell de l’imaginari i del llenguatge popular actual. Cada acte presenta un perfil geogràfic concret, uns espais naturals i unes localitzacions que cada poble pot identificar: el món rural, el marítim, la metròpolis i el desert o la terra de secà. L’òpera completa té una durada de cinc hores, una hora i escaig cada un dels quatre actes.

Rafael Subirachs (Vic, 1948) és cantant, músic i compositor. D’adolescent va formar part d’Els Setze Jutges, el grup pioner de la Nova Cançó, els quals l’any 2007 van rebre la Medalla d’Honor del Parlament. Als anys vuitanta es va iniciar com a compositor, compaginant aquesta activitat de creació amb la concertística, com a pianista i com a director de cor, sense deixar de banda l’activitat de cantautor i d’intèrpret de música popular, antiga i moderna, amb què és identificat en el camp de la cançó.

Subirachs és un compositor eclèctic. La seva obra es distingeix pel fet d’utilitzar sovint formats sencers, cicles de cants i de cançons amb els quals es formen oratoris, drames en música, òpera i músiques en acció, malgrat que també compon miniatures o peces soltes. Tres d’aquestes obres de gran format han estat publicades, Verdaguer 2000. Cançó de la Terra, Cants d’Abelone i Cants de la partença, l’absència i el retorn sobre textos dels poetes Jacint Verdaguer, Joan Vinyoli i Carles Riba.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter