Subscriu-te

Tindersticks, ACS i la Simfònica del Vallès, novetats del 45è Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona

El grup anglès Tindersticks
El grup anglès Tindersticks

Per Albert Suñé

Com acostuma a passar els darrers anys, el Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona matina i ja té a punt una sèrie de músics que intervindran en l’edició número quaranta-cinc, que se celebrarà del 19 d’octubre a l’1 de desembre. Com ja és costum també, el Festival se celebrarà en diversos recintes i s’hi enquibiran tota mena d’estils i propostes.

The Project, organitzador de l’efemèride, continua fidel a uns músics que, sempre que han actuat a casa nostra, acostumen a aplegar un bon feix d’afeccionats. És per això que la política de contractació, almenys pel que fa als noms que circulen ara mateix, no canvia gaire respecte d’anys anteriors. Però hi ha novetats.

Una d’aquestes la constitueix el grup anglès Tindersticks, que barregen de manera prou atractiva el pop, el soul i diferents conceptes jazzístics. És un combo de so pulcre i elegant que s’enriqueix amb la veu de baríton del seu líder, Stuart Staples, intèrpret de guitarra i melòdica. En la formació també apareixen trompeta, vibràfon, violí, percussions, piano Rhodes, orgue Hammond i carilló. El darrer treball del grup és The something rain, editat l’any passat. El concert se celebrarà a la Sala Barts del Paral·lel el 31 d’octubre.

El combo ACS
El combo ACS

Una altra de les novetats –encara que en aquest cas no pel que fa als noms, sinó al grup en si– és la que oferirà el Palau de la Música el 14 de novembre, ja que hi actuarà el combo ACS, és a dir tres dones del morro fort –la pianista Geri Allen, la bateria Terry Lyne Carrington i la contrabaixista i vocalista Esperanza Spalding– que s’han presentat sovint a Barcelona per separat i que oferiran plegades una música experimental i elegant.

El 23 de novembre, i al mateix Palau, l’Orquestra Simfònica del Vallès dirigida pel seu titular, Rubén Gimeno, i el pianista Alfredo Rodríguez com a solista retran homenatge a George Gershwin, un dels més grans compositors del segle XX. Gershwin barrejà amb gran encert la música popular amb el jazz. En aquest concert també s’interpretaran obres de Frank Zappa, compositor, guitarrista, productor discogràfic i director de cinema.

El combo del bateria Jack DeJohnette amb el saxofonista i clarinetista Don Byron
El combo del bateria Jack DeJohnette amb el saxofonista i clarinetista Don Byron

La Sala Barts, que debutà l’any passat en el Festival, enquibirà dues altres formacions: el 15 de novembre serà l’hora del combo del bateria Jack DeJohnette –un home que tampoc no és gens desconegut i que oferirà tot el cabal de la seva sapiència i classe– i que compta amb un músic de rel clàssica com a estrella convidada: el saxofonista i clarinetista Don Byron. I el 22 de novembre serà l’hora del contrabaixista israelià Avishai Cohen, que s’envoltarà d’una formació de corda per a un concert líric al qual s’espera una bona resposta del públic, cosa que ha succeït en els diversos contexts amb què s’ha rodejat els darrers anys.

D’altra banda, no ha d’estranyar que torni a Barcelona un pianista que ha vingut sovint les darreres edicions: Chucho Valdés, el qual, al capdavant dels seus Afro-Cuban Messengers, presentarà el seu darrer treball, Border-Fire. Aquest concert se celebrarà al Palau de la Música el 30 d’octubre.

I tampoc no hi faltaran, com és costum, la molt jove trompetista i cantant Andrea Motis i el seu mentor, el multiinstrumentista Joan Chamorro, que en aquesta ocasió es rodejaran d’una big band autòctona amb arranjaments especials per a l’ocasió. La cita, a L’Auditori l’1 de desembre.

Tret del concert de la Simfònica del Vallès, les actuacions contenen un descompte especial del 25% per als socis d’Amics del Jazz/Club The Project durant tot aquest mes.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter