Subscriu-te

Nova imatge per a la Schubertíada a Vilabertran 2013

La soprano Sylvia Schwartz. © Enrico Nawrath
La soprano Sylvia Schwartz. © Enrico Nawrath

El festival dedicat a la música de cambra, i molt especialment a l’època romàntica, enfoca l’edició número 31 amb nova imatge i un cartell de gran categoria amb noms habituals com Matthias Goerne o el Quartet Casals.

Malgrat que corrin temps difícils i la Schubertíada a Vilabertran, impulsada per Joventuts Musicals de Figueres, no s’escapi de les estretors econòmiques, el festival d’estiu de l’Empordà dedicat a la música de cambra i molt especialment a la música de Franz Schubert (Viena, 1797-1828) manté l’elevada categoria de les seves propostes musicals i renova la seva imatge amb una fórmula més moderna que vol identificar el cicle amb l’excel·lència de les seves propostes, amb el seu referent Franz Schubert (el logotip recupera les identificatives ulleres del compositor) i posant una particular atenció en l’atracció de nous públics, especialment en el sector jove.

Amb un pressupost artístic que no arriba als 100.000 euros, Jordi Roch i Maria Garriga –presidenta de Joventuts Musicals de Figueres– han presentat un cartell amb 12 propostes concertístiques que tindran lloc entre el divendres 16 d’agost i el dissabte 7 de setembre, amb dos concerts de debut, el dels talents emergents catalans Pau Codina (violoncel) i el Quartet Gerhard (Premi Primer Palau 2012), dues propostes musicals amb Matthias Goerne, un concert del Quartet Casals, les veus de Michelle Breedt, Mojca Erdmann i Sylvia Schwartz, i un concert de la Camerta 432 amb Antoni Ros Marbà, entre altres propostes.

El Quartet Apollon Musagète
El Quartet Apollon Musagète

El festival començarà el 16 d’agost amb l’actuació del Quartet Apollon Musagète amb un programa que inclou obres d’Stravinsky (compositor en honor del qual van triar el nom del quartet), Prokófiev i Xostakóvitx. La presència de compositors com aquests dos últims d’una manera habitual en la programació de la Schubertíada és indicativa de la progressiva ampliació de repertori d’aquesta cita estival i de la normalització en el cànon “clàssic” de l’obra d’aquests compositors.

La soprano Sylvia Schwartz, lligada a la Schubertíada des dels seus inicis professionals, torna a la canònica de Vilabertran acompanyada del prestigiós pianista Wolfram Rieger amb un programa que inclou lieder de Schubert i un programa amb música espanyola: Granados, Turina i Guridi. Mojca Erdmann oferirà en el seu recital amb el pianista Gerold Huber, els Liederkreis, op. 39 de Schumann i la cançó de Schubert amb obligat de clarinet Der Hirt auf dem Felsen, D. 965, amb l’acompanyament de la ja coneguda pel públic de Vilabertran clarinetista Ona Cardona. El recital es completa amb els Lieder de Mignon (del Wilhelm Meister de Goethe) de Schubert i una selecció de lieder d’Strauss.

El Quartet Casals, que la temporada anterior va protagonitzar una memorable integral dels quartets de corda de Franz Schubert dins de la 30a edició de la Schubertíada, completarà la gran obra cambrística del vienès amb la programació del seu Quintet per a cordes en Do major, D. 956 amb la col·laboració del violoncel·lista Eckart Runger. El programa inclourà el Quartet en Sol major de Mozart i el Quartet núm. 11 en Fa menor de Xostakóvitx.

El violoncel•lista Pau Codina
El violoncel·lista Pau Codina

Els concerts de debut recauen enguany en el violoncel·lista barceloní Pau Codina, el qual, al costat del pianista Jean-Paul Pruna, oferirà la Sonata en La menor  per a arpeggione i piano, D. 821 de Schubert i la Sonata núm. 1 en Mi menor de Brahms, mentre que el Quartet Gerhard interpretarà el Quartet núm. 10 en Mi bemoll major de Schubert i el Quartet núm. 11 en Fa menor, op. 95, “Serioso” de Beethoven.

El baríton natural de Weimar Matthias Goerne oferirà dos recitals de característiques ben diferents. El primer, el 29 d’agost, serà un “experiment” –en paraules de Jordi Roch– en què el cantant alemany interpretarà lieder ben coneguts de Schubert acompanyat d’arpa, en comptes de l’habitual piano. L’arpista serà Sarah Christ, solista habitual d’orquestres com la Filharmònica de Viena i de Berlín. En el segon recital, el 31 d’agost, oferirà lieder de Franz Liszt i Hugo Wolf en diàleg al llarg del programa, tal com l’estiu passat va fer amb lieder de Schumann i Mahler.

La pianista Iuliana Advedieva. © Harald Hoffman
La pianista Iuliana Advedieva. © Harald Hoffman

Les altres propostes musicals del festival inclouen el recital pianístic de Iuliana Advedieva amb obres de Schubert, Prokófiev i Schumann, el concert de l’oboista Céline Moinet junt amb solistes de la Camerata 432 que inclou obres de Beethoven, Mozart i Britten (coincidint amb el centenari del seu naixement)  i els dos concerts en què intervindrà la mezzosoprano alemanya Michelle Breedt. Serà un recital amb piano (Nina Schumann) amb lieder de Schubert fent un recorregut a través de les quatre estacions de l’any i un concert junt amb la Camerta 432 sota la direcció d’Antoni Ros Marbà que inclourà, entre d’altres, els Wesendonck-Lieder de Richard Wagner (coincidint amb el 200 aniversari del seu naixement) i les Variacions sobre un tema de Frank Bridge de Britten.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter