Subscriu-te

Torna la marató del cicle El Primer Palau amb el debut a la sala modernista de set joves promeses de la música clàssica

El proper dissabte 30 de setembre (d’11 a 18 h), tindrà lloc la vint-i-vuitena edició del cicle-concurs El Primer Palau. És el segon any que el cicle es presenta com una marató de set concerts, que donarà l’oportunitat al públic de gaudir en una mateixa jornada del debut a la sala modernista de set promeses de la clàssica. Impulsat per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, el cicle gaudeix per vint-i-tresè any consecutiu del patrocini exclusiu de Mitsubishi Electric. 

El Primer Palau s’ha consolidat com una de les plataformes més sòlides que els joves músics poden trobar per gaudir de les primeres experiències de concert amb les màximes condicions de rigor i professionalitat, alhora que esdevé un aparador de l’excel·lència musical de les generacions emergents de joves intèrprets de música clàssica. Aquest any hi participaran set joves artistes que han estat escollits entre 248 sol·licituds. Es tracta d’una xifra rècord d’interessats a concursar al certament, procedents en un 53% de l’Estat Espanyol i un 47% d’altres països.

Obrirà la marató el fagotista Jakob Peäske (Tallinn, 1998), finalista al programa televisiu Les estrelles de la música clàssica i que compta amb una consolidada trajectòria als països bàltics i escandinaus; interpretarà obres d’Odermatt, Dubois i Albéniz. El seguirà la violoncel·lista Carla Conangla (Sant Cugat del Vallès, 1997). Guardonada, entre d’altres, amb el Premi Internacional Pau Casals 2018, oferirà un programa que inclou obres de Cassadó, Brahms i Txaikovski. A les 12.45 h serà el torn de la clarinetista Claudia Aliaj (Salamanca, 2005). La intèrpret, que recentment ha rebut la menció especial com a jove talent excepcional a l’International Salzburg Music Competition, interpretarà peces de Schumann i Chausson. Tot seguit actuarà la mezzosoprano Mercè Bruguera (Breda, 1995). Especialitzada en oratori i lied i amb una trajectòria que inclou estades a la Royal Academy of Music de Londres, cantarà un programa titulat Històries d’infantesa, amb obres de Toldrà, Montsalvatge, Mussorgski i Debussy.

Després de la pausa del migdia actuarà el sopranista Rafael Quirant (València, 1996). Membre del grup barroc Il Dolce Incontro i recentment guanyador del Concurs de Juventudes Musicales de España, el seu programa inclou obres de Händel, Monteverdi, Rossini, Toldrà i Turina. A les 16.40 h actuarà el saxofonista Luis González Garrido (Utrera, 1997), que amb una carrera artística important a París i recentment guanyador del primer premi INAEM, oferirà el programa A orillas de las palabras, amb obres de Fauré, Piazzolla i Falla, acompanyat de guitarra. El darrer concert, programat a les 17.20 h, serà a càrrec del flautista Pablo Alcántara (Cartagena, 1997). Amb una trajectòria que comprèn estades als conservatoris de Múrcia, Barcelona, Alacant i Múnic, a més de premis en concursos nacionals i internacionals, interpretarà obres de Brotons i Widor. Des de l’any 2020, la convocatòria d’El Primer Palau és oberta també a músics de la Unió Europea.

El concert de cloenda d’El Primer Palau 2023 tindrà lloc el dijous 23 de novembre (20 h) amb el lliurament de premis als guanyadors i l’actuació del Quartet Atenea, formació guanyadora del Premi El Primer Palau 2022, amb obres de Bach, Coll i Mendelssohn. Les bases per a participar a El Primer Palau 2024 es publicaran el 15 d’octubre.

Premis 

A més del debut a la sala modernista en condicions professionals, el cicle ofereix l’incentiu del Premi El Primer Palau, dotat amb 5.000 euros. A més, hi ha un segon premi de 2.500 euros o dos accèssits de 1.250 euros cadascun. I entre els intèrprets participants en aquesta edició, Catalunya Música atorgarà un premi que consistirà en l’enregistrament d’una maqueta professional amb un repertori que triarà l’artista i en la promoció nacional i internacional del guanyador a través dels seus canals (emissores de ràdio i xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió). També la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya atorgarà el Premi Joventuts Musicals de Catalunya al millor intèrpret d’obra d’autor català, que consistirà en la participació en el circuit Xarxa de Músiques a Catalunya, mentre que la Confederación de Juventudes Musicales de España atorgarà el Premi Juventudes Musicales de España a un dels participants, consistent en la inclusió dins la Red de Músicas que JM España organitzarà a diverses localitats de l’Estat espanyol durant la temporada 2024-25. Finalment, un jurat format per una representació de la crítica musical de Barcelona atorgarà el Premi de la Crítica, dotat amb 1.000 euros, destinats a comprar material musical. 

El jurat d’El Primer Palau 2023 estarà format per Joaquín Arrabal, contrabaix solista de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i professor al Conservatori Superior de Música del Liceu; Raimon Colomer, guitarrista i responsable de l’àrea de producció de Catalunya Música; Joan Magrané, compositor i president de JJMM Catalunya; Assumpta Mateu, soprano, professora i coordinadora del màster de Lied a l’ESMUC i María José Rielo, fagot assistent de solista de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i professora al Conservatori Superior de Música del Liceu. Per la seva banda, el jurat de la crítica comptarà amb Albert Torrens («Revista Musical Catalana»), Alba Nogueras («Núvol»), Javier Pérez Senz («Scherzo» i «Ópera Actual»), Jorge de Persia («La Vanguardia») i Lluís Trullén («Scherzo»).

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter