Subscriu-te

Torroella de Montgrí estrena per Pasqua Festival de Piano

La pianista ucraïnesa Valentina Lisitsa actuarà per primera vegada a Catalunya © Gibert François
La pianista ucraïnesa Valentina Lisitsa actuarà per primera vegada a Catalunya © Gibert François

El poble empordanès de Torroella de Montgrí, que cada estiu des de fa 33 anys acull un dels festivals de música clàssica de més prestigi, a partir d’aquesta Setmana Santa tindrà un  festival de piano organitzat també per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, que presideix des de fa molts anys Josep Lloret, instigador del ja esmentat festival estival i de la intensa activitat que acull aquesta petita població de tot just 10.000 habitants i que aplega, a més, una Escola de Música amb 300 famílies –dirigida per Montse Faura, actual directora dels dos festivals musicals– i una programació de concerts durant tot l’any de fins a 50 concerts. Tal com Josep Lloret i Montse Faura van explicar en la roda de premsa de presentació del festival de Pasqua, la materialització d’aquest està inspirada en altres localitats focus de turisme, com Lucerna o Salzburg, que també tenen diversos festivals en temporada vacacional.

D’aquesta manera, el nou auditori-teatre Espai Ter, inaugurat el passat estiu a Torroella de Montgrí, tindrà activitat també en aquestes dates, tot posant al servei de la ciutadania un equipament públic amb molt bona acústica, com va quedar demostrat en la passada edició del festival d’estiu. L’Espai Ter ja compta amb la caixa negra necessària per a representacions teatrals i la graderia superior, elements encara absents l’estiu passat. La finalització de les obres d’adequació d’aquest equipament està previst que finalitzin el 2015, amb la instal·lació acústica i luminotècnica pendent, tal com va explicar Núria Bosch, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Torroella en la roda de premsa.

Josep Colom clausurarà el Festival el 20 d’abril. © Toni León
Josep Colom clausurarà el Festival el 20 d’abril. © Toni León

El nou festival tindrà lloc els dies festius de Setmana Santa, del Dijous Sant (17 d’abril) fins al diumenge de Pasqua (20 d’abril), amb un total de set concerts i amb un eix vertebrador que el diferencia de la resta de propostes musicals catalanes: el piano. Si bé és habitual trobar recitals o concerts amb el piano com a protagonista als festivals, cicles i temporades de concerts catalans, el de Torroella de Montgrí és l’únic festival que actualment existeix al voltant del piano. A més, per les dates triades per a la celebració, omple un buit en el panorama concertístic de la Costa Brava, que aplega també molts visitants –principalment catalans amb segona residència a l’Empordà– que aprofiten les dates primaverals per fer la primera estada vacacional en aquesta comarca gironina. Com a festival de Pasqua, se suma al Festiva de Pasqua de Cervera, que enguany celebra la quarta edició, i el Festival de Músiques Religioses de Vic, ja en la desena edició.

El primer Festival de Piano de Torroella de Montgrí proposa una interessant oferta pianística centrada en 7 concerts –4 recitals pianístics, 2 concerts de matins i un familiar–, amb propostes exclusives a Catalunya, com la de la pianista ucraïnesa Valentina Lisitsa, que actuarà per primer cop en territori català, amb un recital de piano –que inaugurarà el Festival el 17 d’abril– amb obres de Beethoven, Bach-Busoni i Liszt. Valentina Lisitsa –actualment una de les pianistes més rellevants del moment, amb múltiples enregistraments discogràfics amb segells de renom– va aconseguir gran  reconeixement gràcies a la presència en les xarxes socials, tot convertint alguns dels seus vídeos en fenòmens virals, fet que va cridar finalment l’atenció de les grans cases discogràfiques.

Alexandre Tharaud. © Marco Borggreve
Alexandre Tharaud. © Marco Borggreve

Els altres convidats en recital són el pianista rus Arcadi Volodos (18 d’abril), amb obres de Schubert, Schumann i una selecció de la Música callada de Mompou; Alexandre Tharaud (19 d’abril), amb obres de Mozart, Webern, Mahler i Schubert, i Josep Colom (20 d’abril) en el concert de clausura, amb obres de Chopin, Mozart, Soler, Albéniz, Debussy i Falla.

La soprano Anabel Pérez Real. © Enric Climent
La soprano Anabel Pérez Real. © Enric Climent

Els concerts de matí permetran descobrir joves talents del país: el Trio Pedrell (20 d’abril, a les 12 h), formació guanyadora de diversos concursos nacionals, que interpretarà obres de Mozart, Mendelssohn i Xostakóvitx, i la soprano Anabel Pérez Real (19 d’abril), premiada en diverses competicions de cant i membre del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo de València, acompanyada al piano per Viviana Salisi, que interpretaran un repertori de cançons de Debussy, Fauré, Liszt, Strauss i els catalans Joaquim Serra i Jaume Pahissa.

La programació es completa amb l’espectacle familiar El col·leccionista de paisatges, una producció de l’Obra Social de “la Caixa”, cedida al Festival de Piano de Torroella de Montgrí, de la qual es farà una única representació el 18 d’abril, a les 17 h. Un espectacle apte per a tots els públics en què es retraten els paisatges sonors quotidians, amb obres inspirades en aquests sons escrites per Debussy, Ravel, Bartók, Schönberg o Stravinsky.

El primer Festival de Piano de Torroella té un pressupost total de 83.500 euros, amb una previsió d’ingrés del 40% per taquilla i un 60% per les aportacions públiques de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya. El preu de les estrades anirà dels 15 als 46 euros, amb descomptes per a determinats franges d’edat.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter