Subscriu-te
,

‘Un Rèquiem per a Salvador Espriu’ al TNC

El compositor Xavier Benguerel sosté la partitura de la seva obra ‘Un Rèquiem per a Salvador Espriu’
El compositor Xavier Benguerel sosté la partitura de la seva obra Un Rèquiem per a Salvador Espriu

El proper cap de setmana de novembre (de divendres 15 a diumenge 17) el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) acull Un Rèquiem per a Salvador Espriu, que el compositor barceloní Xavier Benguerel va compondre per encàrrec del Festival de Torroella de Montgrí i estrenat l’estiu de 1990 a càrrec del Cor i Orquestra del Gran Teatre del Liceu.

La proposta dramatúrgica del TNC respecta en un 80% la partitura original, en la qual el compositor combina la litúrgia de la missa de difunts en llatí amb poemes de Salvador Espriu escollits entre les obres Mrs Death, Les hores, Cementiri de Sinera i El caminant i el mur, que Benguerel havia musicat per a formació instrumental de cambra, i que Lluís Llach havia interpretat en la seva estrena, però que enguany seran recitats per l’actor i director Josep Maria Flotats, que signa així el seu retorn al TNC.

Enguany la recuperació d’aquest Rèquiem, una de les obres cabdals en la trajectòria compositiva de Benguerel –junt amb el Llibre vermell i el Te Deum formen un tríptic fonamental en l’obra de Benguerel– suposa també la col·laboració entre dues institucions veïnes, l’Auditori de Barcelona i el TNC, que sumen esforços per poder dur a terme un homenatge merescut al “més gran poeta místic del segle XX”, en paraules de Xavier Bru de Sala, comissari de l’Any Espriu. L’Auditori, seu de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, posa a disposició d’aquest homenatge l’OBC, que serà dirigida per Miquel Ortega, mentre que el TNC acull la proposta en la seva programació fixa.

Junt amb l’OBC i Miquel Ortega, que ja van enregistrar en disc aquesta obra –editada per Columna Música–, hi participen la Coral Càrmina i la Coral Polifònica de Puig-reig, preparats per Jordi Casas, que ja va preparar així mateix el Cor de Cambra del Palau quan es va enregistrar en disc aquesta obra difícil i complexa, la qual Miquel Ortega qualifica d’“equilibrada i amb un sentit de la forma que hom diria perfecte”. Ortega afegeix que el Rèquiem per a Salvador Espriu de Benguerel “té un llenguatge bàsicament atonal, que utilitza amb saviesa”. Els solistes d’aquest important –també en efectius– Rèquiem, són la soprano Maribel Ortega, el tenor José Ferrero, el baríton Àlex Sanmartí i la mezzo Marisa Martins.

Salvador Espriu
Salvador Espriu

Xavier Benguerel (Barcelona, 1931), que va confessar sentir-se desbordat per la proposta conjunta del TNC i L’Auditori dins l’Any Espriu (centenari del naixement), assistirà la setmana vinent a l’estrena de la seva darrera obra, la posada en música de tres poemes del recull Les flors del mal (Les fleurs du mal de Charles Baudelaire), traduïts al català pel seu pare, Xavier Benguerel i Llobet, a qui dedica l’obra dins el Festival Aujourd’hui Musiques que té lloc al nou Théâtre L’Archipel de Perpinyà. L’estrena, que tindrà lloc el dimecres 20 de novembre, serà interpretada per la soprano Tina Gorina i el baríton Patrice Berger, acompanyats per l’Orchestre Perpignan Méditerranée i el cor infantil del Conservatori Régional Perpignan Méditerranée, sota la direcció de Daniel Tosi.

Per completar les activitats al voltant de l’Any Espriu, el TNC ha inaugurat una exposició a la recepció del teatre titulada “La càbala i Espriu. Les portes de la llum”, que explica l’estreta vinculació entre Salvador Espriu i el pensament cabalístic i de quina manera aquest es va veure reflectit tant en la seva vida com en la seva obra. L’exposició ha estat comissariada per Rosa Delor i produïda per Màrmara Comunicació.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter