Subscriu-te

Víctor Garcia de Gomar, nomenat futur director artístic del Liceu

La Comissió Executiva del Gran Teatre del Liceu va nomenar ahir dilluns, 14 de gener, Víctor Garcia de Gomar com a futur director artístic del Liceu. Garcia de Gomar, actual director artístic adjunt del Palau de la Música Catalana, ha estat seleccionat entre les setze candidatures presentades (tres dones i tretze homes) al concurs públic de mèrits convocat fa uns mesos. La plena incorporació del càrrec serà el setembre vinent, coincidint amb l’inici de la temporada 2019-20. Aquesta incorporació al setembre permetrà una transició ordenada amb l’actual directora artística del Liceu, Christina Scheppelmann, i també facilitarà la cobertura organitzativa al Palau de la Música, institució on Garcia de Gomar ocupa el càrrec de director artístic adjunt des del 2011.

El concurs ha estat gestionat per una comissió de nou experts encapçalada per Salvador Alemany, president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, i la participació de Félix Palomero, gerent de la Fundación Baluarte de Pamplona (representant del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport); Jaume Graell, vicepresident d’Amics del Liceu (Generalitat de Catalunya); Luisa Vinci, directora de l’acadèmia del Teatro alla Scala de Milà (Ajuntament de Barcelona); Pia Bosch, assessora tècnica de la Diputació de Barcelona; Javier Coll, president de la Societat del Liceu; i, per part del Liceu, Valentí Oviedo, director general, i Josep Pons, director musical.

El jurat d’experts ha valorat de Garcia de Gomar l’experiència en equipaments musicals, especialment al Palau de la Música, fet que li ha permès un coneixement i l’establiment d’una xarxa de relacions molt àmplia al sector musical i operístic internacional. Així mateix, n’ha valorat positivament la vessant creativa i holística –la confluència de totes les arts–, i la de gestor, fonamental per entendre i cercar l’equilibri pressupostari de la institució. També la capacitat de treball en equip, especialment rellevant a l’etapa que viu el Liceu actualment. Del projecte, el jurat n’ha destacat el desenvolupament amb una mirada innovadora, internacional i contemporània, però sense perdre l’essència tradicional i originària de l’equipament; també la constant referència al desenvolupament de nous públics, i una idea de revisió de les cases d’òpera, tot destacant d’aquest ideari la interrelació entre totes les arts i l’òpera, a més de la idea d’incorporar al projecte diverses mirades artístiques.

Amb estudis de dret i postgraduat en direcció i gestió d’institucions, empreses i plataformes culturals per la Universitat Pompeu Fabra, així com diversos programes de direcció a l’IESE i a la Kellogg School of Management de Chicago, Víctor Garcia de Gomar destaca també per la formació superior en cant i piano al Conservatori del Liceu i la participació a l’Orfeó Català i en produccions semiprofessionals operístiques, aspectes que li han permès una àmplia vinculació amb el sector musical i operístic des de fa més de quinze anys. Coneixedor, per la seva experiència, tant de l’àmbit públic com privat, Víctor Garcia de Gomar complementà la candidatura amb la difusió musical per mitjà d’un llibre publicat el 2017, Y tú, qué escuchas, de l’editorial Huygens, i com a copresentador a Catalunya Música d’un programa amb el mateix nom.

A banda de la dilatada contribució al Palau de la Música al llarg de la seva trajectòria, el futur director artístic del Liceu ha desenvolupat múltiples projectes culturals: a Girona, essent el director del Festival Nits de Clàssica, com a programador musical a l’Auditori Palau de Congressos i des del càrrec de director del Festival de Músiques Religioses i del Món. També destaca per la gerència i la gestió de l’Orquesta Barroca de Sevilla i la implicació en projectes com el Festival de Música Antiga de Barcelona, el Consejo General de la Música de España de la UNESCO i el Departament de Música de “la Caixa”.

Imatge destacada: Víctor Garcia de Gomar. © Golden Studio

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter