Subscriu-te

Arrenca la fase final del Concurs Internacional Tenor Viñas, que celebra la seixantena edició

Com cada any, el Concurs Internacional Tenor Viñas, una de les competicions més importants del món per a joves talents lírics, encara la recta final aquest mes de gener a Barcelona. Així, els participants seleccionats en les fases prèvies coincideixen amb altres de nous en les eliminatòries que tindran lloc al Conservatori i al Teatre del Liceu.

Com ha estat habitual els últims anys, el Concurs va arrencar el mes de novembre amb les audicions preliminars que es van dur a terme a diversos teatres de tot el món –Berlín, Londres, Nova York, Los Angeles, Milà, París, Pequín i Madrid–, en les quals han participat 547 cantants de 59 països.

La fase final s’inaugurarà oficialment al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona dissabte 21 amb el tradicional pregó –enguany a càrrec de Salvador Alemany, president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu– i un recital de la soprano Adriana González, que va guanyar fa temps un dels premis del Concurs.

Al Conservatori Superior de Música del Liceu, seu de les eliminatòries, els dies 22 i 23 tindrà lloc la segona prova i el 24 i el 25 les semifinals. El 27 es disputarà la gran final, al Gran Teatre del Liceu, i se’n coneixeran els guanyadors. A continuació de la prova final, Sumi Jo, soprano i guanyadora del Concurs el 1985, farà un recital, acompanyada al piano per Rodrigo de Vera.

El dia 28, al Foyer del Liceu, tindrà lloc la taula rodona “Les sopranos lleugeres, reines del bel canto”, moderada pel director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar, i amb la participació de June Anderson, Luciana Serra, Sumi Jo i Serena Sáenz. Finalment, el dia 29 tindrà lloc també al Liceu el lliurament de premis i el concert final dels premiats, acompanyats per l’orquestra del Teatre. Tot el Concurs es podrà seguir per streaming a través d’internet.

Coincidint amb el seixantè aniversari s’ha elaborat el documental Tenor Viñas, 60 anys de memòria musical de Barcelona, i el Palau de la Música ha organitzat, el dia 26, una conferència a càrrec del crític musical Toni Colomer, titulada “Concurs Tenor Viñas: 60 anys fent història”. Així mateix, el Liceu acull durant dos mesos una exposició commemorativa de les activitats paral·leles al Concurs, amb Ignasi Borrell com a comissari.

El jurat del Concurs està format pels directors artístics dels teatres coorganitzadors amb el Liceu i grans estrelles de la lírica internacional. Pel que fa als premis, l’import total assoleix els 110.000 euros, entre premis oficials i altres guardons, com ara borses d’estudi i contractes per a actuacions a diversos teatres i festivals.

El Concurs porta el nom de Francesc Viñas (1863-1933), una de les figures operístiques més internacionals del país, que sempre va tenir la inquietud d’ajudar joves cantants a l’inici de les seves carreres. El 1963, Jacint Vilardell, casat amb la filla de Francesc Viñas, va iniciar-lo per mantenir viu el llegat del tenor, i sis dècades després s’hi va implicar el Gran Teatre del Liceu. Des de llavors, hi han passat 15.175 participants de 115 països diferents.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter