Subscriu-te

La Simfònica del Vallès convida la pianista Gabriela Montero

La pianista Gabriela Montero. © Colin Bell/Licensed EMI Classic
La pianista Gabriela Montero. © Colin Bell/Licensed EMI Classic

Aquest cap de setmana, l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) compta amb la pianista veneçolana Gabriela Montero, que interpretarà el Concert  per a piano i orquestra núm. 5, “Emperador” de Beethoven i la seva pròpia composició per a piano i orquestra ExPatria. Completarà el programa del concert la Fanfare for the Common Man d’Aaron Copland i el Ballet Estancia, op. 8 d’Alberto Ginastera. Els concerts –dirigits pel titular de l’OSV, Rubén Gimeno– tindran lloc el divendres 1 i el dissabte 2 de febrer al Teatre Principal de Sabadell i al Palau de la Música Catalana –cicle Concerts Simfònics al Palau–, respectivament.

Reconeguda internacionalment pel seu virtuosisme al piano i per la seva singular capacitat d’improvisació davant de qualsevol auditori, Gabriela Montero (Caracas, 1970) gaudeix d’un palmarès pràcticament inabastable tenint en compte la seva joventut. Amb una activitat incansable que l’ha portat per escenaris de tot el món durant més d’una dècada, la pianista veneçolana és una de les solistes preferides de moltes de les orquestres simfòniques més reconegudes del panorama internacional.

Recentment ha estat guardonada als Estats Units amb el Premi Rockefeller 2012 “per la seva contribució a les arts”; també va ser  convidada a interpretar al piano l’obra Air and simple gifts de John Williams, juntament amb Yo-Yo Ma, Itzhak Perlman i Anthony McGill, en la primera cerimònia d’investidura de Barack Obama com a president dels Estats Units, el 20 de gener de 2009.

En el terreny discogràfic, Gabriela Montero ha guanyat nombrosos premis al llarg de la seva carrera. L’enregistrament Bach and Beyond, amb obres de Bach, va assolir el primer lloc de la llista Billboard Classical durant molts mesos, va guanyar dos premis Echo Klassik i va rebre una nominació als Premis Grammy per Bach and Beyond i també per Baroque. El seu últim disc, Solatino, inspirat en Veneçuela, és dedicat a obres de compositors llatinoamericans.

Aquesta temporada 2012-13, Gabriela Montero debutarà sota la batuta de Leonard Slatkin amb l’Orquestra Simfònica de Detroit, i també en recital amb la Leipzig Gewandhaus i la Luxembourg Philharmonie, a més d’oferir diversos recitals en gira per Europa. També ha estat convidada a participar en el Festival Women of the World 2013, al Southbank Centre de Londres, i tornarà a participar en el Fòrum Econòmic Mundial a Davos-Klosters, a Suïssa.

La seva obra que interpretarà amb l’OSV, el poema simfònic ExPatria per a piano i orquestra, va significar el seu debut com a compositora i la seva manera de denunciar l’actual situació política i social a Veneçuela, que segons el seu parer és “un país meravellós convertit pel règim actual en un caos de corrupció i violència extrema”. Aquesta obra va ser estrenada a Nuremberg el 20 d’octubre de 2011 amb la prestigiosa orquestra londinenca Academy of St. Martin in the Fields.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter