Subscriu-te

Concert reivindicatiu, i gratuït, a favor de Joventuts Musicals d’Espanya

La Camerata de la Schubertíada, actualment Camerata 432, dirigida per Antoni Ros Marbà

La formació Camerata 432, antiga Camerata de la Schubertíada, en col·laboració amb Joventuts Musicals d’Espanya (JME), oferirà el proper 16 de desembre a l’Auditori AXA a Barcelona (av. Diagonal, 547, edifici L’illa Diagonal, a les 18.30 h) un concert extraordinari ambentrada lliure que vol reivindicar la tasca de JME durant els 60 anys d’existència i que ara ha vist retirada la subvenció del Govern central; amb aquesta situació, JME haurà de tancar portes. Camerata 432 oferirà obres de Xavier Montsalvatge, Jordi Cervelló i Franz Schubert.

Per motius d’aforament, cal confirmar l’assistència a l’oficina de Joventuts Musicals d’Espanya (tel. 93 244 90 50) o al correu electrònic silvana.cortes@jmspain.org.

A la «Revista Musical Catalana» vam publicar el passat 21 de novembre una entrevista al president de JME, el Dr. Jordi Roch, en què exposa la greu situació de l’entitat sense la subvenció del Govern central.

L’organització d’aquest concert ha elaborat un text en suport a la tasca de JME, del qual reproduïm uns fragments.

Tot reivindicant 60 anys de tasca de Joventuts Musicals

[…] A la crisi del sector cultural i musical en general s’afegeix ara l’amenaça del tancament de Joventuts Musicals per manca de subvenció del Govern central i el cessament immediat de les seves activitats. Una manca de subvenció que afecta centenars de joves músics del nostre país, entre els quals es troba la Camerata 432.

Aquesta notícia és la gota que fa vessar el got. Un got que, a poc a poc, han anat omplint polítiques culturals erràtiques, mala gestió de les institucions públiques, augment dels impostos en l’activitat cultural i manca de voluntat política per aprovar lleis que incentivin la inversió pública en el sector cultural. La combinació de totes aquestes circumstàncies han portat el sector musical d’aquest país al col·lapse.

Joventuts Musicals és alguna cosa més que una associació sense ànim de lucre: en realitat és una institució que enguany celebra el seu 60è aniversari i que ha prestat grans serveis a la cultura musical i als músics del país. Actualment, a tot Espanya hi ha gairebé 100 associacions, moltes de les quals s’encarreguen de la mínima activitat musical que es desenvolupa a les seves poblacions. L’objectiu principal i el comú denominador de totes aquests associacions ha estat oferir un servei de suport als joves músics, facilitant-los sales, públic i contactes internacionals.

Són molts els músics espanyols de prestigi internacional que deuen els seus inicis a la xarxa de Joventuts Musicals. Noms com els de Teresa Berganza, Javier Perianes, Iván Martín, Asier Polo, Ofèlia Sala, Josep Vicent, Sylvia Schwartz, Silvia Tro Santafé, Joaquín Achúcarro, Montserrat Torrent, Ramon Coll, Joan Guinjoan, Marta Mathéu, Judith Jáuregui, Cristóbal Halffter, Antoni Ros Marbà o el Quartet Casals, entre molts d’altres, demostren que, durant molts anys, Joventuts Musicals ha constituït la millor, i probablement l’única, xarxa cultural musical del nostre país.

El tancament, per tant, d’una institució comJoventuts Musicals, significa el cop de gràcia a un panorama musical que esdevé més i més dramàtic. […]

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter