Subscriu-te

Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes 2013

Ricard Viñes
Ricard Viñes

Del 30 de juny al 4 de juliol de 2013 tindrà lloc la 19a edició del Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes de Lleida, que organitzen el Conservatori Municipal de Música i l’Auditori Municipal Enric Granados de la ciutat. El Concurs ret homenatge a Ricard Viñes, un dels referents més importants de la cultura musical catalana –nascut a Lleida el 1875 i conegut arreu com el concertista, compositor, professor de música i crític erudit més gran que han donat les terres de Ponent–, i fomenta una doble dimensió educativa i cultural.

Hi poden participar tots els pianistes de qualsevol nacionalitat nascuts a partir del dia 1 de gener de 1985, excepte els guanyadors del primer premi de la categoria A en edicions anteriors. Aquest any hi ha categoria única i s’hi atorgaran tres premis: 6.000, 3.000 i 1.500 euros, a més del premi especial de 1.000 euros al millor concursant de nacionalitat espanyola, i borses de viatge de 180 euros per als concursants semifinalistes.

Els guanyadors hauran d’actuar en la cerimònia de lliurament de premis per poder percebre l’import. Al guanyador del primer premi se li oferirà un cicle d’actuacions a diverses sales de Catalunya i actuarà com a solista amb diferents orquestres. També els guanyadors del segon premi i del premi especial al millor concursant espanyol se’ls oferirà un recital a l’Auditori Enric Granados.

El dissabte 29 de juny tindrà lloc el concert inaugural del Concurs (20 h), a càrrec de la pianista finlandesa Laura Mikkola, membre del jurat. El 30 de juny i l’1 de juliol tindran lloc les proves eliminatòries; el 2 de juliol, la prova semifinal, i el 3 de juliol s’esdevindrà la prova final. El dia 4 de juliol hi haurà el concert final de guanyadors i el lliurament de premis.

Enguany el jurat serà format per Stanislav Potxekin, Vladislav Bronevetzki, Laura Mikkola, Graham Scott, Rubén Gimeno, Purificació Terrado i Jordi Benseny. Es comptarà amb la presència de Gustav Alink, president de la Fundació Internacional Alink-Argerich, de la qual el Concurs és membre.

La data límit d’inscripció és el dia 10 de maig de 2013. Per a més informació i condicions de participació: www.paeria.es/auditori/cricardvines/.

D’altra banda, i per donar difusió al Concurs entre els ciutadans de Lleida, es preveu col·locar un piano de cua a la plaça de Ricard Viñes en data anterior al Concurs, per tal que hi pugui actuar tothom que ho desitgi. L’organització del Concurs contactarà amb les escoles de música de la ciutat per convidar-les a participar-hi, així com als alumnes del Conservatori.

 El Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes de l’any 2012

L’edició anterior del Concurs, la vint-i-vuitena, va rebre 75 inscripcions, la qual cosa va suposar un increment respecte de l’any 2011, que així mateix ja va rebre més del doble d’inscripcions que l’any 2010. Arran d’aquest augment d’interessats, i per la impossibilitat d’encabir-los a tots en el calendari de proves, la Direcció del Concurs es va veure en la necessitat de fer una preselecció en la categoria A per desestimar algunes inscripcions –la possibilitat de la preselecció s’havia fet constar a les bases de la pàgina web del Concurs.

Segons l’organització, la causa d’aquest increment tan considerable de concursants és per diferents raons. D’una banda, el Ricard Viñes s’ha anat posicionant els darrers anys com un concurs de referència internacional, pel nivell dels participants, per la composició del jurat, per les instal·lacions de què es disposa i per l’organització. D’altra banda, pel contacte personal establert amb pianistes que tenen o han tingut relació amb el Concurs i amb entitats de renom, sol·licitant que recomanessin el certamen a joves pianistes amb talent. Finalment, la causa més determinant probablement ha estat que el Concurs s’ha associat a la Fundació Internacional Alink-Argerich, dedicada a difondre a escala mundial els concursos internacionals de piano, amb més d’un centenar de membres.

El guanyadors del primer, segon i tercer premis de l’any 2012 van ser, respectivament, Regina Txernitxko (Ucraïna), Yuka Beppu (Japó) i Stephanie Proot (Bèlgica), en la categoria A. En la categoria B, el segon i tercer premis (el primer va ser declarat desert) van ser, respectivament, per a Joan Ramon Salamó (Fraga) i María del Carmen Montero (Granada). El premi especial al millor concursant de nacionalitat espanyola va ser compartit entre Noelia Fernández (Avilés) i Carles Marigó (Girona); i van rebre menció d’honor Giuseppe d’Angelo (Itàlia) i Laura Zybura (Polònia).

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter