Subscriu-te

Maria Ribera explica la biografia del guitarrista José Viñas

José Viñas. Un músic barceloní del segle XIX
Maria Ribera i Gibal
Jornades de guitarra de Catalunya

Encomiable treball musicològic el que han dedicat Maria Ribera i Gibal, Josep Maria Mangado i Jordi Sàbat a la figura de José Viñas, “un músic barceloní del segle XIX”. A més d’un enregistrament en el qual s’inclouen tretze obres del seu catàleg escrites per a guitarra, aquest projecte presenta en primícia la biografia i el catàleg d’un compositor polifacètic de qui el 2023, any de l’enregistrament, es van commemorar els dos-cents anys del naixement.

José Viñas va ser un músic polifacètic. Violinista al Teatre Principal, director de l’orquestra del Liceu en els balls de màscares del 1863, director d’orquestra al Teatre Principal en diferents temporades, va desenvolupar una intensa activitat al teatre Circ Barcelonès; a més, va ser compositor de música de ballet, de piano, de música orquestral… i sobretot va fer de la guitarra el seu instrument predilecte, de qual va ser un gran pedagog i compositor.

És la primera ocasió que apareix un extens i ben documentat treball biogràfic i de catalogació d’obres seves, acompanyat d’un enregistrament dedicat a la seva música per a guitarra. Música amb un inequívoc segell del segle XIX, com l’Andante apasionado, ple de subtilesa i d’un lirisme refinat; música de saló reflectida en l’elegant Vals núm. 4 o el tango titulat El artanense fent referència a la localitat balear d’Artà, lloc d’origen del seu alumne Sebastian Caldestey. Obres que evoquen, com Recuerdos de las cuevas de Artà, el seu viatge a les Balears o El enlace (capricho), que amb el seu color musical evoca les festes de disfresses del Carnaval. Música d’una forta càrrega lírica, és interpretada amb la dosi justa  d’expressivitat per Maria Ribera Gibal, que sap captar i expressar l’esperit de música culta i popular que envolta aquestes obres. El recuerdo de Palma (capricho), ha esdevingut l’obra més interpretada de Viñas; com queda explicat en la part dedicada al catàleg d’obres, aquesta pàgina figura com a part introductòria de la Gran jota de Tàrrega. José Viñas pertany a la generació de guitarristes que van situar-se després de Sor i que van confegir un dels moments més brillants de la guitarra al nostre país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter