Subscriu-te

El 4t Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona també consolida la seva oferta

Festival_Orgue_Mataró_01

El Festival comptarà amb intèrprets destacats com Raúl Prieto, Konstantin Volostnov, Ulrich Walther, Thomas Trotter, Ekaterina Dubravskaia, Robert Rouch i Jane Parker-Smith

La quarta edició del Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern se celebrarà entre els dies 4 i 19 de juliol a diferents escenaris de la capital del Maresme, com la basílica de Santa Maria, el Teatre Monumental i l’església del convent de les Carmelites. Organitzat per la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, amb la col·laboració de la basílica de Santa Maria i del Museu Arxiu de Santa Maria, el Festival consolida enguany una de les propostes que aplega més públic al voltant de l’orgue de totes les que es fan a nivell europeu. Amb la direcció artística de Raúl Prieto, organista oficial de la basílica de Santa Maria de Mataró, el Festival desenvoluparà un cicle de concerts, un concurs, una acadèmia internacional, i visites guiades a l’orgue monumental més gran de Catalunya. En la darrera edició, unes 4.000 persones van assistir a les activitats programades.

Thomas Trotter. © Adrian Burrows
Thomas Trotter. © Adrian Burrows

Una de les principals novetats és el concert a tres orgues que servirà per inaugurar el Festival el diumenge 5 de juliol (21 h, basílica de Santa Maria), amb un recital únic a mans de Raúl Prieto, Konstantin Volostnov i Ulrich Walther, que amb l’orgue monumental, l’orgue petit de Santa Maria i un orgue de concert interpretaran la coneguda Tocata i fuga en Re menor de J. S. Bach. El dia 10 de juliol, el Teatre Monumental (21 h) acollirà l’actuació de l’alemany Ulrich Walther amb un espectacle de cinema mut amb música d’orgue per a un clàssic com Nosferatu de F. W. Murnau. L’11 de juliol (21 h, basílica de Santa Maria) actuarà novament en aquest festival Thomas Trotter, un dels organistes més reconeguts internacionalment.

Jane Parker-Smith. © Rebecca Reid
Jane Parker-Smith. © Rebecca Reid

El convent de les Carmelites Descalces acollirà el 14 de juliol (21 h) un concert d’orgue i violí a càrrec dels organistes Ekaterina Dubravskaia i Robert Rouch i de la violinista Maria Ruano. El 15 de juliol (21 h) la basílica de Santa Maria oferirà l’actuació de Jane Parker-Smith, intèrpret amb més de trenta anys d’experiència i considerada la primera dama de l’orgue, en la que serà la primera vegada que visita Catalunya i l’Estat espanyol. El Festival acabarà el dia 18 de juliol (21 h) amb el concert més espectacular, a càrrec de Raúl Prieto en un dels concerts d’orgue més multitudinaris que es fan a nivell internacional, amb l’assistència de més de 1.000 persones a la basílica mataronina. Prieto s’acompanyarà d’una il·luminació espectacular i projeccions sobre una pantalla gegant per oferir un recital musical únic basat en diferents autors.

L’organista Raúl Prieto
L’organista Raúl Prieto

Aquest festival ofereix altres activitats que el diferencien de la resta de festivals d’orgue europeus; com “L’orgue al carrer”, que es farà dissabte 11 de juliol; entre les 17.30 i les 20 h, Raúl Prieto acostarà als mataronins aquest instrument amb petites demostracions de vint minuts davant l’Ajuntament. També motivat per l’èxit de l’edició 2014, enguany es repetiran dues de les novetats de l’edició anterior: la missa musicada amb orgue i el concurs d’alumnes de l’Acadèmia Internacional d’Orgue. El 19 de juliol els alumnes de l’Acadèmia interpretaran la música de la missa de les 18 h a Santa Maria. Els estudiants ja hauran participat prèviament, el 17 de juliol, en un concurs d’orgue, en el qual el públic té la potestat d’escollir la interpretació musical que més agradi i que serà la que es tocarà a l’esmentada missa.

D’altra banda, la formació, un dels punts centrals d’aquest festival, acollirà novament l’Acadèmia Internacional d’Orgue, que aplega estudiants d’arreu del món, per poder aprendre d’organistes de reconegut prestigi internacional. Enguany hi ha inscrits alumnes de Rússia, els EUA, Polònia i de la resta de l’Estat.

Una altra de les activitats consolidades són les visites guiades gratuïtes a l’orgue monumental de la basílica de Santa Maria de Mataró, a càrrec de Raúl Prieto. Es podrà visitar el dissabte 4 de juliol a les 11.15, 12.15 i 17 h; cal reservar plaça a l’Oficina de Turisme de Mataró (La Riera, 48), trucant al telèfon 93 758 26 98 o visitant el lloc web turisme@ajmataro.cat.

El nom del Festival incorpora la figura de Jaume Isern (Mataró, 1798-1880), amb l’objectiu de divulgar la seva tasca. Isern va ser un organista, pedagog i compositor mataroní; cec de naixement, va estudiar orgue, harmonia i composició. Va ser l’autor d’un sistema per a la notació musical anterior al de Louis Braille (Descripció d’alguns instruments per ensenyar a cecs les primeres lletres i l’escriptura amb notes de música, Barcelona, 1837) que li va suposar la distinció anglesa Large Silver i una pensió vitalícia atorgada per Ferran VII d’Espanya. Des del 1830 va ser organista a Mataró. L’any 1844 va actuar davant la reina Isabel II d’Espanya a l’exposició industrial de Barcelona.

 

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter