Subscriu-te

El compositor de big band Àlex Cassanyes guanya un nou certamen internacional

D’esquerra a dreta, Francesco Martinelli, president del jurat, i el compositor Àlex Cassanyes. © keaneatbarganews.com
D’esquerra a dreta, Francesco Martinelli, president del jurat, i el compositor Àlex Cassanyes. © keaneatbarganews.com

Amb el tema Horizontal Balance, el divendres 22 d’agost el compositor Àlex Cassanyes va recollir el primer premi del 27è Concurs Internacional de Composició per a Big Band i Arranjament en el marc del Festival de Jazz de Barga, a la Toscana italiana. El Teatro dei Differentti de la medieval població italiana va viure una nit intensa en la qual la Big Band de Barga, integrada per 18 músics italians de renom, sota la direcció de Mario Raja, interpretaren els sis temes finalistes de la secció, l’últim del quals fou Horizontal Balance d’Àlex Cassanyes, que en resultà el guanyador. Horizontal Balance és un tema que l’autor fa néixer a partir d’una situació personal i del quadre Waterloo Bridge del pintor André Derain. La pintura és un dels elements que Cassanyes ha utilitzat més d’un cop com a punt de partida a l’hora de concebre les composicions.

Aquest nou guardó a l’obra emergent d’Àlex Cassanyes no fa sinó confirmar el reconeixement a un estil de composició de big band contemporània en què els músics no tenen tant de marge d’improvisació i l’orquestració hi és més acurada, amb un so menys clàssic tot i partir d’una formació de jazz estàndard. De fet, ja se’n van veure les línies mestres l’abril de 2013 quan Cassanyes va guanyar a Copenhaguen el primer premi del Concurs Europeu per a Joves Compositors de Big Band amb el tema After the Dawn.

Aquest mateix juliol va sorprendre novament amb la presentació a Vilafranca del Penedès de la suite en tres moviments The Garden of Eden amb l’embrionària Àlex Cassanyes Big Band Project. Una nova i agraïda volta de rosca amb una composició de caire contemporani però interpretat i compost per a una formació de big band. És probablement amb aquesta formació i amb els temes compostos i dirigits per Cassanyes que podrem assistir a l’explosió de la música d’un jove compositor d’un gènere no gaire cultivat i que té moltes coses a dir.

Nascut a Capellades l’any 1982 en el si d’una família de músics, Àlex Cassanyes és llicenciat en composició per l’Escola Superior de Música de Catalunya, amb mestres de la categoria d’Arnau Bataller, Manel Camp, Albert Guinovart i Lluís Vergés, per esmentar-ne alguns. Ha passat per l’Aula de Música Moderna de Barcelona i el Taller de Músics. En el seu bagatge hi ha diferents composicions i arranjaments per a orquestra, big band, banda simfònica, cor, cobla i altres formacions, tot i que actualment la composició i direcció de música de big band contemporània és el seu projecte més rellevant. Cassanyes és actualment professor de l’Escola Municipal de Música de Vilafranca del Penedès i director de la seva pròpia big band. P.L.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter