Subscriu-te

El Festival de Torroella de Montgrí programa Domènec Terradellas per obrir la 43a edició

Del 29 de juliol al 18 d’agost, tindran lloc els disset concerts que proposen un recorregut musical de cinc segles des del Renaixement fins al segle XXI. El primer serà una producció pròpia de l’oratori Giuseppe riconosciuto del compositor català Domènec Terradellas.

Amb una presència important de la música vocal i de la barroca, la programació segueix la filosofia del Festival de combinar artistes de reconeguda trajectòria amb joves valors de música que comencen a destacar internacionalment. Així, la partitura de Terradellas, rescatada el 1995 pel musicòleg Josep Dolcet, serà interpretada per les sopranos Alicia Amo i Mercedes Gancedo, la mezzosoprano Anna Alàs, el sopranista Rafael Quirant i els tenors Roger Padullés i Jorge Navarro Colorado, amb l’orquestra Vespres d’Arnadí i sota la direcció de Dani Espasa.

Una altra recuperació del patrimoni musical català del segle XX és el poema simfònic Les illes Medes de Juli Garreta, estrenat ara fa cent anys per l’Orquestra Pau Casals. Aquesta obra es presentarà en un programa de temàtica marítima, a l’escenari de la Punta del Molinet davant de les Illes Medes a l’Estartit, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i el pianista Marco Mezquida, que interpretarà el seu Concert per a piano i orquestra «Talaiot»

Bach, Vivaldi i Händel, tres dels compositors més interpretats en la història del festival, hi tornaran a ser presents a càrrec de l’Orchestra of the Age of Enlightenment i el tenor Mark Padmore -que interpretaran cantates de Bach-, el pianista islandès Víkingur Ólafsson -que tancarà el cartell amb les Variacions Goldberg-, la violinista Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti -amb un programa d’obres de Corelli i Händel-, la soprano caribenya Jeanine De Bique acompanyada pel Concerto Köln -que donarà veu a grans heroïnes de l’òpera barroca, com Cleopatra, Rodelinda, Alcina i Agripina- i el conjunt Le Poème Harmonique sota la direcció de Vincent Dumestre -que recordarà les processons que se celebraven a Venècia en temps de Vivaldi-.

El punt de partida d’aquest recorregut per cinc segles per la història de música començarà amb el concert que protagonitzarà l’ensemble O vos Omnes dedicat al compositor renaixentista Josquin Des Prez i els seus contemporanis. 

Beethoven serà un dels protagonistes del concert de presentació al festival de la pianista Yulianna Avdeeva, i també compartirà programa amb Sibelius en el concert de debut a Torroella de la Chamber Orchestra of Europe, sota la direcció del britànic Daniel Harding.

Continuarà la integral dels quartets de corda de Dmitri Xostakòvitx iniciada l’estiu passat amb el Quartet Gerhard, que es completarà l’any que ve, i es retrà homenatges a Victòria dels Àngels -amb un concert d’Erila Grimaldi i Albert Guinovart amb repertori de la soprano- i Alícia de Larrocha -amb l’enèsim concert de Joaquín Achúcarro-, a més de la projecció dels documentals sobre les dues artistes Les mans d’Alícia i Brava, Victoria! 

Finalment, la programació es completa amb dos concerts que barregen la música antiga, la cançó tradicional i la improvisació: el de Maria del Mar Bonet amb la llaütista Christina Pluhar i el conjunt L’Arpeggiata, i el dels Sacqueboutiers -en format de quartet d’acordió, sacabutx, guitarra i percussió-, que combinaran el cant gregorià, el fandango i la tarantel·la en un programa titulat “Vita Bella”.

La 43a edició del Festival de Torroella conserva el lema “A recer de la fúria del món” presentat l’any passat i vol apel·lar els valors humanistes que la música transmet.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter