Subscriu-te

El pianista Enrique Bagaría debuta amb l’Orquestra del Teatre Mariinski

El pianista Enrique Bagaría tocarà sota la batuta de Gergiev a Vitoria. Foto: Josep Molina.
El pianista Enrique Bagaría tocarà sota la batuta de Gergiev a Vitoria. Foto: Josep Molina.

Aquest dimecres, 16 de gener, el pianista català Enrique Bagaría debutarà amb l’Orquestra  Simfònica del Teatre Mariinski de Sant Petersburg, sota la direcció del seu titular, Valeri Gergiev. Serà alTeatre Principal Antzokia de Vitòria-Gasteiz (20.30 h), amb la interpretació del Concert per a piano i orquestra núm. 5, op. 73, “Emperador” de Beethoven. L’Orquestra del Teatre Mariinski està de gira per l’Estat espanyol i ho fa amb la participació de diferents pianistes: Denis Matsuev, Jorge Luis Prats, Aleksei Volodin i Enrique Bagaría.

Precisament la formació russa que dirigeix Gergiev va actuar a l’Auditori de Barcelona, en la temporada d’Ibercamera, el passat 11 de gener i va inaugurar el passat 12 de gener la sisena temporada Ibercamera Girona, a l’Auditori d’aquesta ciutat, amb el pianista cubà Jorge Luis Prats com a solista. La presència de l’orquestra en terres catalanes també va incloure les dues funcions de l’estrena al Liceu de Iolanta de Txaikovski (en versió de concert), amb la soprano russa Anna Netrebko, que també debutava al Liceu.

Ibercamera compta amb Enrique Bagaría com un dels seus artistes predilectes. Així, des de l’any 2009 el pianista català col·labora en les diverses programacions d’aquesta promotora de concerts, sobretot en format de cambra i amb el Cuarteto Quiroga. El febrer de 2012 Enrique Bagaría va participar per primera vegada en la 28a temporada “gran” d’Ibercamera, amb una gira de tres concerts, amb la Wiener Kammerorchester (amb obres de Mozart i Xostakóvitx) i assolint un gran èxit de públic i de crítica. El concert del proper dimecres a Vitòria-Gasteiz suposa un pas més i nova una oportunitat en la seva projecció internacional.

Actualment Enrique Bagaría (Barcelona, 1978), guanyador del primer premi del 52è Concurs Maria Canals de Barcelona l’any 2006, és considerat un dels pianistes catalans més remarcables de la seva generació. Ha estudiat  i completat la seva formació al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, École Normale Alfred Cortot de París, Conservatori del Liceu, Escuela Superior de Música Reina Sofía, Richard Strauss Konservatorium de Munic i ha rebut classes de mestres com ara Alícia de Larrocha, Josep M. Colom, Elisso Virsaladze, Leon Fleisher, Ralph Gothoni, Vitali Margulis, Andrew Watts i Boris Petruíxnski, entre d’altres.

El seu currículum és molt extens i inclou l’obtenció de diferents guardons en concursos pianístics internacionals, la participació en prestigiosos cicles, festivals i sales de concerts d’arreu del món i l’actuació com a solista amb diferents orquestres, com l’Orquestra de Cambra de Viena, Salzburger Kammerphilarmonie, Filharmònica de Bogotà, Sinfónica de Galicia, Orquestra de València, Sinfónica de Castilla y León, Simfònica del Vallès i la Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

Com a músic de cambra ha col·laborat amb noms de la categoria d’Stefano Canuti, Erez Ofer, Latica Honda-Rosenberg, Elias String Quartet, Cuarteto Quiroga, els violinistes Alejandro Bustamante i Josep Colomé, i el violoncel·lista Pau Codina.

Entre la seva discografia més recent destaca el treball enregistrat amb Stefano Canuti per al segell Velet Luna i el CD Carnaval, editat per la discogràfica El Far Blau. Compagina la seva activitat concertística amb la docència al Conservatori Superior de Música d’Aragó i al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona.

Enrique Bagaría actuarà properament a Girona el dia 10 de febrer, en un recital corresponent a la temporada d’Ibercarmera Girona, que inclourà obres de Mozart (Sonata en La menor, núm. 8, KV 310), Brahms (Balades op. 10) i
 Rakhmàninov (Sonata núm. 2 i Preludis, selecció). Després intervindrà en el cicle Da Camera –organitzat conjuntament per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i Ibercamera– al Palau de la Música, el 14 de febrer, amb l’Elias String Quartet, amb la interpretació del Quintet per a cordes i piano, op. 81 de Dvořák; i a l’Auditori Enric Granados de Lleida, el 8 de març.

Descarregar PDF

1 comentari

  • Trobo a faltar a la trajectòria que heu traçat l’impuls que li va donar Joventuts Musicals, guanyant el Concurs Permanent de Joves Intèrprets i els CD que ha enregistrat gràcies a aquesta entitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter